William Yarrell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Yarrell

William Yarrell (3. kesäkuuta 1784 Lontoo - 1. syyskuuta 1856 Great Yarmouth) oli englantilainen kirjakauppias ja luonnontieteilijä.

Yarrellin syntymäkoti oli Duke Streetillä, keskellä Lontoota, jossa hänen isänsä ja setänsä omistivat uutistoimiston. Hän opiskeli Ealingissa ja ryhtyi serkkunsa kanssa hoitamaan isänsä liikeasioita.

Luonto oli aina kiinnostanut häntä ja vuonna 1817 hän liittyi Royal Institutioniin. 1825 hän julkaisi ensimmäisen kirjoituksensa On the Occurrence of some Rare British Birds. Kirjoitus julkaistiin Zoological Journalissa, jonka toimittajana hän myöhemmin toimi ja hänet valittiin Linnean Societyn jäseneksi. Hänen päätyönsä olivat The History of British Fishes (kaksi osaa, 1836) ja The History of British Birds (kaksi osaa, 1843). Jälkimmäinen teos oli aikansa klassikko, josta otettiin useita uusintapainoksia, ja joka oli kokonaisen brittiornitologisukupolven perusteos. Yarrell kuvaili ensimmäisenä pikkujoutsenen (Cygnus columbianus bewickii).

Yarrell oli eräs Zoological Society of Londonin perustajista ja toimi seuran sihteerinä 1836–1838. Vuonna 1833 hän oli perustamassa yhdistystä, josta sittemmin tuli Royal Entomological Society of London. Yarrellin kunniaksi on nimetty brasilianvihervarpunen (Carduelis yarrellii), tarhakolibri (Eulidia yarrellii) ja västäräkin alalaji (Motacilla alba yarrellii).[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]