Makaroni

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Makarooni)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarvimakaroneja makrokuvassa.

Makaroni on koneellisesti valmistettu pastalaji. Makaroni on muodoltaan lyhyt, ohut ja ontto putki. Suomessa makaronia on syöty jo 1800-luvulla mutta mahdollisesti jo kauemminkin[1]. Makaroni oli 1800-luvulla ulkomailta tuotua ja vain harvojen saatavilla. Makaroni yleistyi 1900-luvulla, kun vehnän viljely Suomessa kasvoi ja kotimaiset tuottajat alkoivat valmistaa makaronia. Sota-aikana syötiin makaronia kun elintarvikkeista oli pulaa.[2] Vielä 1970-luvun alussa Suomessa oli kahta makaronilajia: kaarevaa sarvimakaronia ja suoraa, hiukan pitempää putkimakaronia, jota käytettiin etenkin hämäläisen makaronilaatikon (ilman lihaa) valmistamiseen. Tavallista sarvimakaronia käytetään esimerkiksi laatikoissa, paistoksissa, padoissa, keitoissa ja sellaisenaan kastikkeen kanssa.[3]

Makaroni on ensimmäisenä Suomeen levinnyt pasta, ja sitä käytetään raaka-aineena useissa ruokalajeissa, kuten makaronilaatikossa ja makaronivellissä. Sana on muunnos italian sanasta maccheroni, joka muualla tarkoittaa tiettyä pastalajia mutta Calabriassa mitä tahansa pastaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.