Majan talo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Majan talo on tiettävästi entisen Jalasjärven kunnan Koskuen kylän vanhin rakennus Kurikan eteläosassa. Tila on perustettu vuonna 1663.[1] Se toimi majatalona 1800-luvulla ja se sai Vaasan läänin kuvernöörin tunnustuksen siisteydestään 1800-luvulla. Aikaisemmin taloa kutsuttiin Majalan taloksi ja se on Vanhatalon ohella toinen Koskuen kylän ensimmäisistä kantataloista. Vanhatalo sijaitsi Ylivallintien varrella Koskutjärven itäpuolella, nykyään vihreä Majan talo puolestaan sijaitsee järven länsipuolella Tampereentien varrella. Talo on kaksikerroksinen, mutta se ei ole aina ollut "kaksifooninkinen", vaan toinen eteinen on rakennettu taloon 1930-luvulla.

Majan talo toimi vuosina 18721877 venäläisen kasakkamajurin selvennä komentopaikkana sekä vuokrattujen huoneiden osalta myös hänen perheensä kotina. Koskuelle komennettiin viideksi vuodeksi kasakkaeskadroona valvomaan sitä, etteivät paikalliset varasta puita kruunun (valtion) metsistä. Vuosien aikana kasakoiden määrä Koskuella väheni ja joukko poistui vuonna 1877 kokonaan Koskuelta Turkin sodan alettua.

Majan talo toimii nykyään sekä yksityisasuntona että pienimuotoisena majoituspalveluna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nevala, Aino (toim.): Suomesta pois Koskuelle : totta ja tarinaa Koskuen kylästä. Jalasjärvi: Jalasjärven kansalaisopiston Koskuen kyläkirjan toimituskunta, 2003. ISBN 952-91-6647-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vihreän eri sävyjä. JP Kunnallissanomat: Jalasjärven ja Peräseinäjoen paikallislehti, 11.8.2015. Jalasjärvi Oy. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 4.7.2016. (Arkistoitu – Internet Archive)