Maitorauhanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poikkileikkaus maitoa tuottavasta rinnasta.

Maitorauhanen (lat. glandula mammaria) on avoeritteinen rauhanen, joka kuuluu ihon rauhasiin. Maitorauhaset erittävät synnytyksen jälkeisenä aikana maitoa. Maitorauhasia on naaraalla yleensä parillinen määrä. Esimerkiksi lehmällä maitorauhasia on neljä kun taas ihmisellä niitä on kaksi, vaikkakin joillakin pussieläimillä niitä on 27 kappaletta, joka on suurin havaittu kappalemäärä.[1] Lehmällä maitorauhaset ovat niin tiiviisti yhteydessä toisiinsa, että niitä kutsutaan yhteisnimellä utareet.

Maitorauhasten rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maitorauhaset koostuvat erillisistä lohkoista, joita yhdistää sidekudoksinen väliseinä.

Maitorauhasten kehittyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maitorauhaset ovat kehittyneet alun perin suurista hikirauhasista[2], jotka ovat peräisin ihon orvaskedestä. Murrosiässä maitorauhasiin alkaa kertyä rasvakudosta ja lisäksi niiden tiehytjärjestelmä laajenee. Maitorauhasten lopullinen kehittyminen tapahtuu kuitenkin raskauden aikana, jolloin maitorauhaskudos on vallitsevana rakenteena. Maidon erittymisen loputtua maitorauhaskudos korvautuu vähitellen sidekudoksella.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olendorf, Donna: Grzimek's Animal Life Encyclopedia: Mammals I (Volume 12), s. 36. Thomson, 2004. ISBN 0-7876-5788-3.
  2. www.virtualmedicalcentre.com - Breasts Virtual Medical Centre (englanniksi)


Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.