Magnetoreologinen vaimennin

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Magnetoreologinen vaimennin on värähtelyn- tai iskunvaimennin, jonka toiminta perustuu magnetoreologisen nesteen ominaisuuksien muuttamiseen. Vaimentimen sisältämän nesteen käyttäytymistä ohjataan magneettikentällä. Kyseinen magneettikenttä synnytetään yleensä sähkömagneetilla. Tällaisella vaimentimella on useita käyttötarkoituksia. Niistä tunnetuin on ajoneuvon iskunvaimennin, joka reagoi tien muotoihin. Muotoja havainnoivat anturit, jotka välittävät tiedon vaimenninta ohjaavalle digitaaliselle signaaliprosessorille.

Tyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajoneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magnetoreologisia vaimenninjärjestelmiä on saatavilla OEM-valmistajilta useille ajoneuvoille, joita ovat muun muassa Audi TT ja R8, Cadillac DTS, XLR ja SRX, Chevrolet Corvette sekä Ferrari 599GTB. Nämä järjestelmät on tuottanut alun perin Delphi Automotive-yhtiö, mutta nykyään niitä valmistaa BeijingWest Industries Group tuotenimellä MagneRide. Vaimentimia on käytetty myös sotilasajoneuvoissa, kuten MillenWorks Light Utility Vehicle:ssa. MillenWorks on asentanut magnetoreologisen vaimentimen muun muassa Yhdysvaltain armeijan Humvee-ajoneuvoon testausmielessä.

Ohjaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magnetoreologista vaimenninta ohjataan tarkoitukseen suunnitellulla algoritmilla. Vaihtoehtoja on useita, kuten skyhook-, ja groundhook-algoritmit. Niiden idea on säätää vaimentimen magnetoreologisen nesteen jäykkyyttä sähkövirran luomalla magneettikentällä. Magnetoreologinen neste on useimmiten öljyä, jossa on pieniä metallihiukkasia. Kun neste tuodaan magneettikenttään, hiukkaset järjestyvät kentän kenttäviivojen mukaisesti ja jäykistävät nesteen. Kun neste vaimentimen sisällä jäykistyy oikeaan aikaan, vaimentimen ominaisuudet muuttuvat, millä saavutetaan merkittävää hyötyä iskun tai värähtelyn vaimentamisessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.