Mad Hatter’s Den (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mad Hatter’s Den
Tiedot
Toiminnassa 2010– 
Tyylilaji heavy metal
symphonic metal
progressive metal
power metal
neoklassinen metalli
Kotipaikka Tampere
Laulukieli englanti
Jäsenet

Jarno Vitri, laulu ja basso
Jaakko Hänninen, kitara
Kari Korhonen, kitara
Petja Puumalainen, kosketinsoittimet
Arto Pitkänen, rummut

Entiset jäsenet

Taage Laiho, laulu
(2011–2015)
Olli-Pekka Kärki, laulu
(2010–2011)
Tapio Korkeila, rummut
(2010–2013)
Harri Hautsalo, basso
(2010–2013)

Levy-yhtiö

Inverse Records

Aiheesta muualla
Kotisivut

Mad Hatter’s Den on suomalainen metalliyhtye, joka perustettiin vuonna 2010, mutta toiminta alkoi samalla kokoonpanolla jo 2006 Iron Maiden -coverbändinä. Molemmat yhtyeet ovat Jaakko Hännisen perustamia ja vetämiä. Esityskieli on englanti ja tyylin perusta melodinen heavy metal, johon yhdistellään useampia hevin tyylisuuntia.

Yhtyeen nimi tulee Stonen Emotional Playground -levyllä olevasta kappaleesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Coverslaves Plays Iron Maiden -yhtye perustettiin vuonna 2006 ja ensimmäinen esiintyminen tapahtui 13. tammikuuta 2007. Jo ensimmäisellä keikalla esitettiin yksi yhtyeen itse tekemä kappale nimeltä ”Trail of Fears”. Siinä lauloi The Coverslaves -yhtyeen Pekka Snellman, jonka tekemät myös kappaleen sanat ovat. ”Trail of Fears” on julkaistu Mad Hatter’s Den -yhtyeen ensimmäisellä EP:llä liveversiona sekä viimein studioversiona Mad Hatter’s Denin toisella albumilla Excelsiorilla. Kolme vuotta myöhemmin oman musiikin tuotanto oli kypsynyt sen verran, että Iron Maiden -tribuuttikeikoille päätettiin ottaa myös ”The Dark Wheel” -kappale kokeiluun sen sisältämien Iron Maiden -vaikutteiden vuoksi muutamalla keikalla. Tuolloin yhtyeen solistina vaikutti Olli-Pekka Kärki. Kokeilu oli varsin onnistunut, joten siinä kohtaa yhtyeet päätettiin eriyttää siten, että The Coverslaves keskittyi Iron Maidenin esittämiseen ja oman musiikin tuotannolle keksittiin uusi nimi eli Mad Hatter’s Den. Molemmissa yhtyeissä vaikutti tuolloin sama kokoonpano, mutta lisäksi Mad Hatter’s Deniin tuli kosketinsoittajaksi Dreamtale-yhtyeen Akseli Kaasalainen.[1]

Vuonna 2012 Dark Wheel -EP:lle laulajaksi kiinnitettiin muun muassa Kilpi- ja Altaria-yhtyeissä vaikuttanut Taage Laiho yhtyeestä poistuneen Olli-Pekan tilalle. Dark Wheel -EP sai varsin hyvää vastaanottoa arvosteluissa ja keikoilla. Seuraavana vuonna oli viimein debyyttipitkäsoiton julkaisemisen aika. Levy kantaa nimeä Welcome to the Den. Yhtyeen musiikkiin tuli mukaan vaikutteita myös hieman raskaammasta musiikista sekä neoklassisesta metallista etenkin ”Legacy of the Kings” -instrumentaalissa, joka on myös Petja Puumalaisen ensimmäinen sävellys yhtyeen riveissä. Muista kappaleista vastasi Jaakko Hänninen. Sanoitukset levylle teki Taage Laiho ja Dreamtale- ja Kypck-yhtyeissä laulava Erkki Seppänen. Levyn julkaisupäivä oli 25. lokakuuta 2013. Jo ennen levynjulkaisukiertuetta rumpali Tapio Korkeila ilmoitti jättäytyvänsä pois, koska ei enää ehtinyt panostaa yhtyeeseen tarpeeksi. Näin ollen rumpaliksi vaihtui muun muassa Dreamtale-yhtyeessä aiemmin vaikuttanut Arto Pitkänen.[2] Lisääntynyt treenaaminen, keikkailu ja kahdessa yhtyeessä soittaminen kävi tämän jälkeen liian raskaaksi myös basisti Harri Hautsalolle. Uudeksi basistiksi valittiin Jarno Vitri.

Yhtye aloitti seuraavan levyn tekemisen uudella kokoonpanolla, tyylin laajentuessa hieman sinfonisempaan ja progressiivisempaan suuntaan. Levyn äänitykset alkoivat 2015 keväällä. Kilpi oli tässä vaiheessa aktivoitunut uudestaan muutaman vuoden tauon jälkeen, joten Taage Laiho ei enää ehtinyt osallistua kappaleiden tekoon ja äänityksiin. Näin ollen tiet erkanivat. Lopulta yhtye päätti jatkaa eteenpäin laulajanaan Jarno Vitri, joka jatkoi myös basistina. Äänitykset ja miksaukset valmistuivat alkuvuodesta 2006. Levylle annettiin, levyn kannessa esiintyvän ilmalaivan mukaan, nimeksi Excelsior. Kansikuvan grafiikoista molemmilla levyillä vastasi Kanadassa asuva George Grie.

Excelsior-levyltä julkaistu ensimmäinen singlelohkaisu oli ”Hero’s End (At the Silver Gates)”, johon yhtye julkaisi myös Turun linnassa, Kuusiston linnan raunioilla ja Turun Viikinkiravintola Haraldissa kuvatun musiikkivideon, jonka toteutti Dark Noise Productions.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Welcome To The Den (2013)
  • Excelsior (2016)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stone Cold Flame (2013)

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dark Wheel (2012)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Akseli Kaasalainen "Lords of Metal interview"
  2. Arto Pitkänen "ÄKSÄ-blogi 5: Arto Pitkänen" (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]