Altaria (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Altaria
Tiedot
Toiminnassa 2000–2016, 2022-
Tyylilaji heavy metal, speed metal, hard rock
Kotipaikka Pietarsaari,  Suomi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Taage Laiho, laulu
Petri Aho, kitara
J-P Alanen, kitara
Marko Pukkila, basso
Tony Smedjebacka, rummut

Levy-yhtiö

Metal Heaven(2002–2008)

Aiheesta muualla
Kotisivut

Altaria on suomalainen yhtye, joka soittaa melodista metallimusiikkia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basisti Marko Pukkila ja rumpali Tony Smedjebacka perustivat Altarian vuonna 2000. He molemmat olivat soittaneet aikaisemmin yhtyeessä Blindside, joka ei ollut heidän mukaansa tarpeeksi aktiivinen. Pian yhtyeeseen liittyivät laulaja Johan Mattjus, joka oli Pukkilan vanha tuttava, ja Sonata Arcticasta tuttu kitaristi Jani Liimatainen. Yhtye teki tässä vaiheessa jo live-esiintymisiä ja äänitti studiossa kolme kappaletta sisältäneen demolevyn Sleeping Visions.

Vuoden 2002 alussa yhtyeellä oli ongelmia laulaja Mattjusin aikataulujen kanssa ja apuun kutsuttiin Jouni Nikula. Nikula lauloi kahdessa Altarian konsertissa, jotka sujuivat hyvin ja häntä pyydettiin yhtyeen jäseneksi. Keväällä 2002 Altaria levytti kahdeksan kappaletta, joista neljä julkaistiin demolla Feed the Fire. Demo oli ladattavissa Internetissä ja kaikki neljä kappaletta nousivat yhtä aikaa MP3.com-palvelun 50 suosituimman latauksen joukkoon.

Kesäkuussa 2002 Altaria teki management- ja promootiosopimuksen GerMusica-ohjelmatoimiston kanssa. Elokuussa 2002 yhtye sai levytyssopimuksen AOR Heaven -yhtiön kanssa. Syksyllä 2002 Altaria vietti tiiviisti aikaa studiossa äänittäen debyyttialbumiaan Invitation sekä konsertoi loka–marraskuussa, jolloin mukana oli myös Nightwish-kitaristi Emppu Vuorinen. Yhteistyö toimi, joten Vuorisesta tuli yhtyeen jäsen. Äänitykset valmistuivat tammikuussa 2003 ja levy miksattiin. Äänitykset ja miksaus tehtiin Sonic Pump -studiolla Thunderstone-yhtyeestä tutun Nino Laurenteen johdolla. Masteroinnin teki Finnvox-studiolla Mika Jussila. Albumin julkaisupäiväksi asetettiin 28. huhtikuuta 2003 ja Altaria konsertoi syyskuussa 2003.

Tammikuussa 2004 Vuorinen lähti yhtyeestä. Toiseksi kitaristiksi Liimataisen rinnalle tuli Blindside-yhtyeen Petri Aho, joka oli aikaisemmin soittanut Pukkilan ja Smedjebackan kanssa.[1] Nikula lähti yhtyeestä ja solistiksi löydettiin Taage Laiho. Suomen-kiertuen jälkeen tammikuussa 2004 Altaria ryhtyi äänittämään Divinity-albumia. Albumi menestyi hyvin ja Altarian levytyssopimusta jatkettiin. Talvella ja keväällä 2005 yhtye teki materiaalia kolmannelle albumilleen. Liimataisella ei ollut tarpeeksi aikaa yhtyeelle ja hän erosi kesäkuussa 2005. Hänen tilalleen tuli Celesty-yhtyeestä tuttu J-P Alanen.

Altarian kolmannen pitkäsoiton The Fallen Empire nauhoitukset saatiin valmiiksi syksyllä 2005. Levy miksattiin ja masteroitiin Ruotsissa Black Lounge -studiossa. Pitkäsoitto julkaistiin 24. maaliskuuta 2006, jonka jälkeen yhtye teki Euroopan-kiertueen yhdessä Doron ja Sonata Arctican kanssa.

Tämän jälkeen yhtye eli pitkään hiljaiseloa, jonka aikana laulaja Taage Laiho ja basisti Marko Pukkila jättivät Altarian. Uudeksi laulajaksi ja myöhemmin myös basistiksi yhtye sai Marco Luponeron (myös Terrorwheel). Tällä kokoonpanolla tehtiin levy Unholy, joka julkaistiin syksyllä 2009.

Altaria esiintyi livenä Nummirockissa kesäkuussa 2016.[2]Tällöin Live-kokoonpanoon kuuluivat laulajat Marco Luponero, Jouni Nikula ja Johan Mattjus, kitaristit Jani Liimatainen, Petri Aho ja J-P Alanen, basisti Marko Pukkila ja rumpali Tony Smedjebacka. Sen jälkeen yhtye jäi tauolle.

Yhtye aloitti toimintansa uudelleen 2020 ja lähti kiertueelle King Companyn kanssa huhtikuussa 2020. Myös uutta albumia alettiin työstämään.[3]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit

Kokoelma-albumit

Demot

  • Sleeping Visions  (2001)
  • Feed the Fire  (2002)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nightwish Guitarist Exits Altaria blabbermouth.net. 8.1.2004. Viitattu 24.1.2023. (englanniksi)
  2. Metallijuhannusta vietettiin jo 30. kerran. Kaaoszine.fi 2016.
  3. Timo Isoaho: Altariassa on soittanut muusikoita niin Nightwishista kuin Sonata Arcticasta – nyt bändi aktivoituu jälleen soundi.fi. 2.3.2020. Viitattu 12.3.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]