Machalillan kulttuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Machalillan kulttuuri (n. 1800/1500-800 eaa.) oli muinaisen Ecuadorin intiaanikulttuuri, jossa näkyi merkkejä valtaa pitävän luokan synnystä. Tämä lienee Perun rannikon vaikutusta alkujakson kulttuurien vaikutusta. Erikoistuttiin kalastukseen enemmän kuin aiemmassa Valdivian kulttuurissa. Pidettiin varastoja kauppaa varten. Ylhäisten lasten kalloja pidennettiin.

Machalillan kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Machalillan kulttuuri oli eteläisessä Manabíssa ja Santa Elenan niemimaalla noin 1800-800 eaa., mutta ajoitus on jossain määrin epämääräinen.

Machalillassa viljeltiin maata, kalastettiin, metsästettiin ja keräiltiin kasveja. Hautausmailla ruumiit olivat keraamisen kilpikonnan kuoren alla. Machalillassa keksittiin leili, jossa kaksi leilin putkimaista kaulaa yhdistyvät yhdeksi, mikä oli tavallista myöhemmin perun keramiikassa.

Keramiikka sai vaikutteita Cotocollaon, Cerro Narríon ja Upanon kulttuureista. Toisten mukaan machalillan kulttuuri on Chorreran kulttuurin muunnelma[1].

Cotocollan kulttuuri kauppasi puuvillaa rannikolla. Upano oli ylemmässä Amazonin altaassa. Cerro Narrío eteläisillä vuorilla oli kauppakeskus rannikon ja sademetsän kulttuurien välillä.[2]

Jotkut tutkijat väittävät Machalillan kulttuurin vaikuttaneen osaltaan Mesoamerikassa Tyynenmeren rannikon lähellä sijainneiden Nayaritin, Jaliscon ja Coliman 1450 eaa. ilmestyneen Capachan keramiikan ja Ocósin keramiikan kehitykseen. Tämä olisi ollut mahdollista balsalautoilla tehdyn merikaupan kautta.[1].

Joidenkin mukaan yhteys Mesoamerikkaan muutti tätä kulttuuria, ennen kuin se sulautui Chorreran kulttuuriin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The 0lmec Dawning dartmouth.edu.
  2. Ecuador : History Travel Guide (englanniksi)