Maailmanpyörä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Finnair Sky Wheel Katajanokalla. Kuva: Harri Ahola
Linnanmäen maailmanpyörä Rinkeli.

Maailmanpyörä on huvipuistojen huvittelulaite. Se on yleisnimitys laitteesta, johon kuuluu isokokoinen, jalustalla seisova pyörä, jonka halkaisija voi olla kymmeniä metrejä. Pyörän etuosassa on penkkejä matkustajia varten. Maailmanpyörän pyöriessä hitaasti akselinsa ympäri matkustajat liikkuvat ylös ja alas. Helsingin Katajanokalla sijaitseva Finnair Sky Wheel on tällä hetkellä Suomen suurin maailmanpyörä, korkeudeltaan n. 40 metriä. Suuria pyöriä olivat aiemmin Linnanmäen Helsinki-pyörä (1964-1997) ja Suomen Tivolin "Giant Wheel" (1998-2005).

Nimitys "maailmanpyörä" on suomalaista alkuperää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa laitteita kutsutaan nimeltä ferris wheel eli ferris-pyörä. Britanniassa käytetään nimitystä Big Wheel. Ferris Wheel -nimen laite on todennäköisesti saanut George Washington Gale Ferrisin mukaan, joka suunnitteli 80-metrisen laitteen vuonna 1893 pidettyyn Chicagon maailmannäyttelyyn.[1]

Maailman suurin maailmanpyorä on tällä hetkellä High Roller Las Vegasissa, joka avattiin 31.3.2014. Sen halkaisija on 158,5 m ja koko korkeus rakenteineen 167,6 m. Sitä ennen ennätystä piti hallussaan kuuden vuoden ajan Singapore Flyer, jonka vastaavat mitat ovat 150 m ja 165 m.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maailmanpyörä.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.