Maailmanpyörä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
SkyWheel Helsinki Katajanokalla.
SkyWheel on toiminnassa talvellakin.
Linnanmäen maailmanpyörä Rinkeli.

Maailmanpyörä on huvipuistojen huvittelulaite. Se on yleisnimitys laitteesta, johon kuuluu isokokoinen, jalustalla seisova pyörä, jonka halkaisija voi olla kymmeniä metrejä. Pyörän etuosassa on penkkejä matkustajia varten. Maailmanpyörän pyöriessä hitaasti akselinsa ympäri matkustajat liikkuvat ylös ja alas. Helsingin Katajanokalla sijaitseva SkyWheel Helsinki on Suomen suurin maailmanpyörä, korkeudeltaan noin 40 metriä. Siihen avataan ensimmäisenä maailmanpyöränä maailmassa juhannuksen 2016 jälkeen sauna.[1] Suurimpia pyöriä olivat aiemmin Linnanmäen Helsinki-pyörä (1964–1997), Suomen Tivolin ”Giant Wheel” (1998–2005) ja Linnanmäen Rinkeli (2006–2014).

Nimitys ”maailmanpyörä” on suomalaista alkuperää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa laitteita kutsutaan nimeltä ferris wheel eli ferris-pyörä. Britanniassa käytetään nimitystä Big Wheel. Ferris Wheel -nimen laite on todennäköisesti saanut George Washington Gale Ferrisin mukaan, joka suunnitteli 80-metrisen laitteen vuonna 1893 pidettyyn Chicagon maailmannäyttelyyn.[2]

Maailman suurin maailmanpyorä on tällä hetkellä High Roller Las Vegasissa, joka avattiin 31. maaliskuuta 2014. Sen halkaisija on 158,5 metriä ja koko korkeus rakenteineen 167,6 metriä. Sitä ennen ennätystä piti hallussaan kuuden vuoden ajan Singapore Flyer, jonka vastaavat mitat ovat 150 ja 165 metriä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maailmanpyörä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.