SunEdison

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta MEMC Electronic Materials)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SunEdison
Yritysmuoto pörssiyhtiö
Osake NYSE: SUNE
ISIN US5527151048
Toimitusjohtaja Ahmad Chatila
Kotisivu www.sunedison.com

SunEdison on yhdysvaltalainen uusiutuvan energian yritys, joka kehittää aurinkoenergiaa ja tuulivoimaa. SunEdison on maailman suurin uusiutuvaa energiaa kehittävä yritys[1]. Yritys on vuonna 1959 perustettu Monsanton tytäryhtiö, joka valmisti piipohjaisia tietotekniikkakomponentteja ensimmäisten joukossa maailmassa ja muuntautui myöhemmin aurinkopaneeleissa käytettävän piin valmistajasta lukuisin yritysostoin aurinkoenergiaprojektien sekä myös tuulivoimaprojektien kehittäjäksi.

SunEdison kasvoi uusiutuvan energian kehittäjänä nopeasti aggressiivisin yritysostoin. Yrityksen osakekurssi romahti vuonna 2015 yli 80 prosenttia, kun sijoittajat menettivät luottamuksensa yrityksen kykyyn rahoittaa lukuisat sovitut yritysostot, jotka odottivat toteutumista samanaikaisesti. SunEdison perui useita yrityskauppoja, ja Vivint Solarin yrityskauppa ja siihen liittyvä rahoituskuvio muodostui epävarmuustekijäksi.

SunEdison on ainoa aurinkoenergiayhtiö, jolla on kaksi yieldco-yritystä. Kehittyneiden markkinoiden yieldco TerraForm Power ja kehittyvien markkinoiden TerraForm Global ovat suurimpien yieldcojen joukossa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alku tietotekniikkakomponenttien valmistuksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksen historia alkaa vuodesta 1959 Monsanton tytäryhtiönä, joka kehitti ja valmisti piipohjaisia tietotekniikkakomponentteja ensimmäisten joukossa maailmassa. Yrityksen nimi oli vuoteen 2013 asti MEMC Electronic Materials, jossa M-kirjain on lyhenne Monsantosta[2]. Yrityksestä muotoutui aurinkopaneelien valmistuksessa käytettävän piin tuottaja.

Keskittyminen aurinkoenergian projektikehitykseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimitusjohtajaksi valittu Ahmad Chatila uudisti MEMC Electronic Materialsia luopumalla suuresta osasta piin valmistusta ja keskittymällä aurinkoenergian projektien kehittämiseen. MEMC Electronic Materialsin piin tuotantokustannus oli merkittävästi korkeampi kuin kilpailijoilla. Vielä tuolloin erillinen yritys, SunEdison, mullisti aurinkoenergia-alaa, kun sen palveluksessa toiminut Jigar Shah keksi kuinka power purchase agreement (PPA) -sopimukset voitaisiin tehdä kannattaviksi aurinkoenergia-alalla.[3] MEMC Electronic Materials osti SunEdison-yhtiön ja muutti koko yrityksen nimeksi SunEdison heijastamaan uutta fokusta. Vuonna 2014 SunEdison valitsi liiketoimintamallikseen erilliset yieldcot, jotka olivat alkaneet yleistyä aurinkoenergia-alalla. Yieldco TerraForm Power listattiin pörssiin heinäkuussa 2014 ja TerraForm Global heinäkuussa 2015.

Runsaat yritysostot ja tuulivoimaan laajentuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SunEdison osti tuulivoimaa kehittäneen First Windin loppuvuodesta 2014 ja laajeni ostoksella tuulivoima-alalle[4]. SunEdison ilmoitti ostavansa Latin American Powerin ja Continuum Wind Energyn. SunEdison osti Yhdysvaltain asuinrakennussegmentin toiseksi suurimman yrityksen, Vivint Solarin, vuonna 2015 ja vahvisti näin kilpailukykyään alalla[5][6]. Vuoden 2015 heinäkuussa SunEdisonilla oli useita toteumista odottavia yritysostoja samanaikaisesti.

Vaikeudet 2015–2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2015 heinäkuusta alkaen SunEdisonin osakekurssi romahti 80 prosenttia. Sijoittajat menettivät luottamuksensa yrityksen kykyyn rahoittaa aggressiiviset yritysostot. Vivint Solarin ostamisesta tiedottaminen heinäkuun lopulla 2015 muutti tilanteen. Samanaikaisesti SunEdisonin liiketoimintamallin kannalta keskeisten yieldco-yritysten arvostukset olivat alkaneet laskea.[7][8] SunEdison joutui keskeyttämään valmistuneiden voimalaitosten siirtämisen yieldcoihin.

Syksyllä 2015 SunEdison peruutti Latin American Power- ja Continuum Wind Energy -yritysostot. Alkuvuodesta 2016 Latin American Power vaati 150 miljoonan dollarin korvauksia sopimuksen peruuttamisesta[9]. Helmikuussa 2016 SunEdison tiedotti, että se lopettaa kaikki muut valmistustoimintansa paitsi Etelä-Koreassa sijaitsevan mono-piitä valmistavan Samsung-yhteisyrityksen tuotantolaitoksen[10]. SunEdison sopi Latin American Power -kiistan pikaisesti ja suoritti 28,5 miljoonan dollarin maksun[11].

Joulukuussa 2015 Vivint Solar -sopimuksesta saatiin neuvoteltua uusi versio, jossa Vivint Solarin suuromistaja Blackstone tulisi SunEdisonin osakkeenomistajaksi.[12] Vivint Solarin yritysostoon liittyi Appaloosa-rahaston David Tepperin lähettämät julkiset kirjeet ja oikeusjuttu, jolla Tepper pyrki estämään Vivint Solarin aurinkopaneelivarojen siirtämisen TerraForm Power -yieldcoon[13][14][15]. SunEdison voitti oikeusjutun, eikä Tepper/Appaloosa saanut pyytämäänsä injunctionia. Tuomari kuitenkin mahdollisti Tepper/Appaloosan käynnistää oikeusjuttu[16].

Maaliskuussa 2016 Vivint Solar -yrityskauppa kariutui ja Vivint Solar ilmoitti haastavansa SunEdisonin oikeuteen sopimusrikkomuksesta ja vaativansa korvauksia. Toisaalta Tepper/Appaloosa ei täten käynnistä oikeusjuttua.[17]

Yieldcot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SunEdison on sidoksissa julkisesti noteerattuihin yieldco-yrityksiin TerraForm Power ja TerraForm Global, jotka omistavat uusiutuvan energian voimalaitoksia. TerraForm Power keskittyy kehittyneiden markkinoiden voimalaitoksiin ja TerraForm Global kehittyvien markkinoiden voimalaitoksiin. Yieldcot ovat erillisiä, sillä sijoittajat ja rahoittajat arvioivat kehittyvien markkinoiden riskin suuremmaksi. Aurinkoenergian ja tuulivoiman tuotantoprofiilit kompensoivat toisiaan, jolloin saavutetaan melko tasainen tuotanto vuoden aikana.

TerraForm Power[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TerraForm Power on yieldco, joka omistaa aurinko- ja tuulivoimalaitoksia kehittyneissä maissa: Yhdysvalloissa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa ja Chilessä. TerraForm Power listattiin pörssiin heinäkuussa 2014. Voimalaitoskapasiteetti kasvoi vuonna 2015, kun TerraForm Power osti Invenergyltä tuulivoimalaitoksia. Vuoden 2016 alussa yrityksellä on omistuksessaan voimalaitoskapasiteettia yhteensä 2 750 MW. Suunnilleen puolet kapasiteetista on aurinkovoimaa ja puolet tuulivoimaa. Valtaosa voimalaitoksista sijaitsee Yhdysvalloissa eikä näiden voimalaitosten tuottoihin näin ollen liity valuuttariskiä.

TerraForm Global[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TerraForm Global on yieldco, joka omistaa aurinko- ja tuulivoimalaitoksia kehittyvissä maissa: Intiassa, Kiinassa, Brasiliassa sekä Väli-Amerikan ja Kaakkois-Aasian maissa. TerraForm Global listattiin pörssiin heinäkuussa 2015. Vuoden 2016 aikana yrityksellä on voimalaitoskapasiteettia yli 1 300 MW. Suunnilleen puolet kapasiteetista on aurinkoenergiaa ja puolet tuulivoimaa. Kehittyvät maat ovat toimintaympäristönä riskialtis ja voimalaitosten tuottoihin liittyy valuuttariskiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]