Müslüm Maqomayev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vladimir Putin ja Müslüm Maqomayev vuonna 2002.

Müslüm Məhəmməd oğlu Maqomayev (ven. Муслим Магометович Магомаев, Muslim Magometovitš Magomajev), 17. elokuuta 1942 Baku, Azerbaidžan25. lokakuuta 2008 Moskova) oli azerisyntyinen neuvostoliittolainen ja venäläinen ooppera- ja viihdelaulaja. Hän oli äänialaltaan baritoni. Hänen suosionsa oli suurimmillaan 1960- ja 1970-luvulla.

Maqomayev kuului merkittävään azerbaidžanilaiseen kulttuurisukuun. Hänen isoisänsä Muslim Maqomayev oli azerbaidžanilaisen musiikin perushahmoja.

Vuosina 1964–1965 Maqomayev oli koeajalla Milanon La Scalassa, ja kun hän palasi Moskovaan, hänelle tarjottiin kiinnitystä Bolšoi-oopperaan, mutta hän kieltäytyi ja antautui sen sijaan viihdemusiikin esittämiselle ja myös säveltämiselle. Myöhemmin 1960-luvun loppupuolella hänelle tarjottiin Pariisin Olympia-teatteriin sopimusta, jota hän vakavasti harkitsi, mutta kulttuuriministeri Jekaterina Furtsevan päätöksellä hän ei saanut lupaa.

Maqomayev suosio Neuvostoliitossa oli valtava, ja hän sai useita kunnianosoituksia, muun muassa arvonimen Neuvostoliiton kansantaiteilija. Hänen vaimonsa oli oopperalaulaja Tamara Sinjavskaja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.