Möngke-kaani

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Möngke-kaanin vastaanotto. Maalaus vuodelta 1438.

Möngke-kaani (12091259) oli Mongolivaltakunnan neljäs suurkaani vuosina 12511259.[1] Hän oli Toluin poika, Hülegün veli ja Tšingis-kaanin pojanpoika.

Möngke osallistui Euroopan hyökkäykseen vuosina 12361242, Kiovan tuhoamiseen ja tunkeutumiseen Unkariin. Möngke palasi kotiin kesällä 1241, ennen hyökkäyksen päättymistä. Kolmannen suurkaanin Güyükin kuoltua Möngken suku joutui kamppailemaan vallasta toisen sukuhaaran kanssa. Sen johtaja Batu liittoutui Toluin lesken kanssa ja pyrki syrjäyttämään sijaishallitsijattaren, Ögödein lesken Oghul Ghaimishin. Hän yritti järjestää suurkaania valitsevan kurultaikokouksen Siperiassa, mutta asiaa vastustettiin koska kokous ei ollut Mongolian maaperällä. Batu ei piitannut kritiikistä, jolloin hänen veljensä Berke kokosi Mongoliaan kurultain joka valitsi Möngken suurkaaniksi 1251.

Kaanina Möngke näytti suhtautuvan vakavammin maailmanvalloitustehtävään kuin Güyük. Hän keskittyi enemmän Kiinan valtaamiseen ja valtasi Yunnanin 1254 sekä tunkeutui Indokiinaan, mikä mahdollisti mongolihyökkäyksen pohjoisesta, lännestä ja etelästä. Hän valloitti monia pohjoisen Kiinan linnoitettuja kaupunkeja. Hän lähetti myös veljensä Hülegün Lähi-itään, jossa tämä laajensi valtakunnan Egyptin rajoille. Euroopan valloitus jäi väliin näiden kahden ensisijaisen hyökkäyksen vuoksi.

Möngke kuoli mahdollisesti tykinammukseen Chongqingin edustalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Güyük-kaani
Mongolivaltakunnan suurkaani
1251–1259
Seuraaja:
Kublai-kaani