Lymed

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lymed Oy
Perustettu 1993[1]
Toimitusjohtaja Teija Toikka[1]
Kotipaikka Tampere [1]
Liikevaihto 2,3M € (2017)[1]
Liikevoitto 112k € (2017)[1]
Henkilöstö 31 (2016)[1]


Lymed Oy on tamperelainen lääkinnällisiä painevaatteita valmistava yritys. Se on perustettu vuonna 1993. Yritys ja myymälä sijaitsee Tampereen Hämeenpuistossa sijaitsevassa Klingendahlin rakennuksessa. Tuotteet ovat virallisia apuvälineitä. Lymed®-mittatilaustuotteet valmistetaan alusta loppuun Suomessa. Sekä mittatilaus- että valmiskokoiset Lymed-tuotteet suunnitellaan Tampereella. Vakiokokoisten tuotteiden leikkuu- ja ompelutyötä tehdään Tampereen lisäksi myös Virossa.[2]

Lymed®-tuotteiden käyttöindikaatiot[3][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lymed-kompressio- ja painetuotteiden vaikutukset perustuvat vaatteeseen kontrolloidusti toteutettuun paineeseen. Kompressiotuotteissa paine on progressiivisesti aleneva eli voimakkain kehon distaaliosissa keventyen kehon keskiosaa kohden. Painevaatteissa paine on tasainen koko tuotteen laajuudelta.

Arpihoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painevaatteita käytetään hypertrofisten arpien, keloidien ja eryteeman ehkäisyyn ja hoitoon. Painehoidosta hyödytään vain mikäli arpi ei ole vielä kypsynyt kokonaan. Kasvava arpi on tuore, kutiseva ja punoittava. Painevaate madaltaa arpea ja nopeuttaa paranemisprosessia. Painevaatteet ovat yleisesti hyväksytty hoitomuoto mm. palovammasta johtuvan arpikudoksen hoitoon. Painehoidon on osoitettu ohentavan dermistä, jolloin kollageenisäikeet uudelleenjärjestyvät epidermiksen mukaisesti. Vaatteen luoma paine vähentää kudosturvotusta sekä solujakaantumista. Tällöin arpi madaltuu, kun ihon kollageenisäikeet asettuvat epidermiksen suuntaisesti. Painevaatteen käytön yhteydessä voidaan käyttää myös erillisiä arvenhoitotuotteita (geelilevyt, silikonit).

Käyttöindikaatioesimerkkejä:

Turvotuksen hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turvotuksen hoidossa paine on rakennettu tuotteeseen niin, että se vähenee proksimaalisesti alhaalta ylöspäin, kehon keskikohtaa kohden, paineen ollessa kovimmillaan kehon ääriosissa. Vaatteita kutsutaan lääkinnällisiksi kompressiovaatteiksi. Kompressiohoidolla tarkoitetaan kompressiotuotteilla toteutettavaa turvotuksen poistoa tai ennaltaehkäisyä. Kompressiohoidossa käytetään kaikkia kompressioluokkia A-IV. Kompressiotuotteilla autetaan kehon luonnollista lymfakiertoa ja niitä käytetään aina jalkeilla ollessa, hoitoon vahvasti sitoutuen. Kompressiohoidon käytölle nukkuessa tai levossa ei ole estettä. Kompressiohoitoa tarvitaan aina, kun henkilöllä on laskimoiden vajaatoimintaa, lymfaödeema, laskimoperäinen säärihaava tai loukkaantumisesta / leikkauksesta johtuva turvotus. Turvotus syntyy, kun kudoksissa solujen välitilaan kertyy nestettä. Kertymisen syynä voi olla imusuoniston tai pintalaskimoiden vajaatoiminta tai kudosvaurio. Yleisin turvotuksen syy on laskimoiden vajaatoiminta, jonka ilmenemismuoto vaihtelee suonikohjuista lymfaödeemaan. Suonikohjujen lisäksi pidemmälle edennyt laskimovajaatoiminta voi aiheuttaa ihomuutoksia, tulehdusreaktion tai jopa säärihaavan. Turvotuksen ennaltaehkäisyä suositellaan istuma- ja seisomatyötä tekeville sekä matkakäyttöön lento-, juna- ja automatkoille. Ennaltaehkäisy on tärkeää myös raskauden aikana ja leikkausten jälkihoidossa. Perintötekijöistä johtuvien sairauksien oireiden alkamista voidaan viivästyttää huomattavasti ennaltaehkäisevän hoidon avulla.

Käyttöindikaatioesimerkkejä:

Post-operatiivinen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Post-operatiivisia tukivaatteita käytetään erilaisten leikkausten jälkihoidossa poistamaan ja ehkäisemään turvotusta, mustelmia sekä lievittämään leikatun alueen kipua. Painehoito toimii näin myös kuntoutuksen tukena liikeratojen laajentuessa ja turvotuksen poistuessa. Useat lähteet toteavat, että post-operatiivisia tukivaatteita käyttämällä voidaan nopeuttaa leikkauksesta toipumista, sillä ne estävät turvotuksen muodostumista ja poistavat jo operoidulle alueelle kerääntynyttä ylimääräistä nestettä. Turvotuksen poiston ohella tukivaatteita käytetään myös kudosten uudelleenkiinnittymisen apuna.

Käyttöindikaatioesimerkkejä:

 • Rasvaimuoperaatiot
 • Rintojen korjaukset ja muokkaukset
 • Vatsan/alavartalon alueen toimenpiteet
 • Synnytykset ja keisarinleikkaukset
 • Kasvojen alueen toimenpiteet
 • Olkavarsien operaatiot

Neurologinen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Somaattinen hermosto on vastuussa ihmisen motorisesta toiminnasta sekä tuntohermoista, jotka vievät ja tuovat viestejä keskushermostoon ihmisen aistielimistä. Neurologisten painevaatteiden toiminta perustuu asento- ja liikeaistia voimistaviin vaikutuksiin sekä syvätuntoa herättäviin vaikutuksiin. Erilaisissa sensorisen integraation häiriötiloissa painevaatteen tuottama paine laajoilla alueilla voi auttaa sietämään tuntoaistimuksia ja pääsemään yli tuntoaistimusten aiheuttamasta ärsytyksestä sekä pahanolon tunteesta. Tällä on luonnollisesti suotuisa vaikutus keskittymiskykyyn ja yleiseen rauhoittumiseen. Painevaatteilla hoidetaan myös erilaisia kiputiloja. Neuropaattinen kipu eli hermovauriokipu tarkoittaa kiputilaa, jonka aiheuttaa somatosensorisen järjestelmän vaurio tai sairaus. Neuropaattisen kivun eri komponentit vaihtelevat potilaasta ja kiputilasta toiseen. Painevaatteet toimivat pitkäkestoisen ja vaikean kivun hallinnassa ns. stimulaatiohoitona. Tällöin jopa heikoilla ärsykkeillä voidaan lievittää koettua kipua. Kivun yhteydessä todetaan usein myös unihäiriöitä, väsymystä, mielialan laskua, ahdistuneisuutta ja lihasperäisiä oireita, joihin painevaatteen käytöllä on havaittu olevan positiivisia, subjektiivisia vaikutuksia.

Käyttöindikaatioesimerkkejä:

Muu käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Urheilu
 • Eläimet

Tuoteryhmät[4][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lymed Skin™ - painevaatteet arpihoitoon
 • Lymed Compression™ - lääkinnälliset kompressiovaatteet
 • Lymed Sense™ - neurologiset painevaatteet
 • Lymed Interim & Light™ - kevyt- ja ensipainevaatteet
 • Lymed Post-operation™ - post-operatiiviset tukivaatteet
 • Lymed Well-being™ - painevaatteet hyvinvointiin
 • Lymed Sport™ - painevaatteet urheiluun
 • Lymed Animal™ - lääkinnälliset painevaatteet eläimille

Palkinnot ja tunnustukset[5][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A’Design Award 2016 Silver-muotoilupalkinto – Lymed Dog ™: Lymed Dog-tuotteet voittivat kuuluisan hopeisen A’Design Award-muotoilupalkinnon eläintuotteiden kategoriassa. Eläintuotteiden A’ Design Award-muotoilupalkinto haluaa nostaa maailmanlaajuisesti esille sekä parhaiten muotoillut eläintuotteet että tuotekonseptit.

2016 German Design Award Special Mention-muotoilupalkinto – Lymed Sport™: German Design Award-muotoilupalkinto on Saksan muotoiluneuvoston kansainvälinen pääpalkinto. Neuvoston tavoite on löytää, tuoda esille sekä palkita yksilöllisiä design-trendejä.

Red Dot Design Award 2014-muotoilupalkinto – Lymed Sport™: Red Dot-asiantuntijapaneeli palkitsee yrityksiä ympäri maailman, jotka ovat keksineet ja tuottaneet mielenkiintoisia ja muotoiluteknisesti ylivoimaisia tuotteita.

Laatuinnovaatiopalkinto 2013– Lymed Sense™: Laatukeskus Excellence Finland valitsee vuosittain Laatuinnovaatio-palkinnon saajia eri yrityskategorioissa. Kriteereinä Vuoden Laatuinnovaatio-kilpailussa on suuri innovatiivisuusaste sekä ehdoton laadukkuus.

Teknologiayrittäjyyspalkinto 2013– Lymed Oy: Tampereen teknillinen seura palkitsi Lymed Oy:n Teknologiayrittäjyyspalkinnolla. Palkitsemisperusteissa painotettiin erityisesti voittajayrityksen toimialarajat ylittävää innovatiivisuutta, kasvua ja suurta vientitoiminnan osuutta liikevaihdosta.

2010 BLS ILF Joint Award to Industry for Innovation in the Treatment of Lymphoedema – Lymed Compression™: British Lymphoedema Societyn ja International Lymphoedema Frameworkin yhteispalkinto lapsille suunnatuista mittatilaustuotteista turvotuksen hoitoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f Vainu.io search.vainu.io.
 2. Lymed Oy – Lymed lymed.fi. Viitattu 7.5.2018.
 3. Käyttöindikaatiot – Lymed lymed.fi. Viitattu 7.5.2018.
 4. Lymed®–tuoteryhmät – Lymed lymed.fi. Viitattu 7.5.2018.
 5. Palkinnot ja tunnustukset – Lymed lymed.fi. Viitattu 7.5.2018.