Hartiapunoksen vammautuminen tai ahtautuminen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hartiapunoksen vammautuminen tai ahtautuminen on ryhmä hermostollisia häiriöitä, jotka vaikuttavat käsistä niskaan kulkeviin hermoihin. Ahtautumisesta voi seurata TOS-syndrooman (engl. Thoracic outlet syndrome), joka voi aiheuttaa erilaisia kipu-, puutumis- ja väsymisoireita.

Ainoastaan varsinaisen TOS:n olemassaolosta on yksimielisyyttä. Häiriö on harvinainen, synnynnäisten epämuodostumien aiheuttama ja yleensä kivuton. Se esiintyy yleensä keski-ikäisillä naisilla ja ilmenee yläraajan heikkoutena sekä puutumuksena. TOS:sta on myös verisuonten synnynnäisten epämuodostumien aiheuttama muoto, jota esiintyy molemmilla sukupuolilla, mutta joka on myös harvinainen.

TOS:sta väitetään olemassa myös muoto, joka aiheutuu hermojen vaurioista solisluun alla ja aiheuttaa kipua. Osa lääkäreistä epäilee sen olemassaoloa. Oireet ovat moninaiset, huonosti määritellyt ja sekavat. Niihin liittyy yleensä kipu. TOS-diagnoosina on paljolti poissulkudiagnoosi. Syndrooman väitetään syntyvän myös raajan pitkäaikaisen ojennuksen, toistuvan tai äkkinäisen liikkeen vuoksi.