Iktyoosi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Iktyoosi tarkoittaa eräiden perinnöllisten ja harvinaisten ihosairauksien ryhmälle. Iktyooseja on eri muotoja, mutta Suomessa tavatut iktyoosit kuuluvat pääosin seuraaviin ryhmiin[1]:

  • Tavallinen iktyoosi: lieväoireinen, jossa iho on kuiva ja siihen liittyy vaalea, jauhomainen hilseily. Kuivuutta esiintyy lähinnä raajojen ulkosivuilla. Esiintyvyys 1:300–500.
  • X-kromosomeissa periytyvä iktyoosi: Lieväoireinen, erityisesti miehillä ja pojilla esiintyvä. Iho hilseilee erityisesti säärissä, reisissä ja olkavarsissa kookkaina ja väriltään ruskehtavina suomuina. Esiintyvyys 1:5 000.
  • Lamellaarinen iktyoosi: Vaikeaoireisia, hyvin eri tyyppisiä iktyoosimuotoja. Suurimmalla osalla iho on kasvoja ja hiuspohjaa myöten paksun, ajoittain punoittavan, hilseilevän ja halkeilevan sarveiskalvon peittämä. Silmien alaluomet kääntyvät ulospäin, ja silmät tulehtuvat helposti. Paksu ja kireä iho voi joskus aiheuttaa nivelten jäykistymistä. Esiintyvyys 1:50 000.
  • Erythodermia ichtyosisformis congenita bullosa: Vaikeaoireinen, iho rikkoutuu ja on altis bakteeri-infektioille. Iho hilseilee erityisesti taivealueilla ja kyljissä. Esiintyvyys 1:100 000.

Kun iholääkäri toteaa iktyoosin, pyritään sen muoto varmistamaan tutkimuksin koepalalla ja mahdollisella verikokeella geenitestejä varten.[1]. Iktyoosin aiheuttavia geenejä on tunnistettu monia vuoden 2005 jälkeen.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iktyoosiin ei ole parannuskeinoa. Oireita lievitetään päivittäin erilaisilla voiteilla[2]. Hoitoon käytetään myös ihon pehmentämistä kylvyillä ja suihkulla. Osalle potilaista apua saadaan sisäisesti käytettävästä A-vitamiinin johdannaisesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sirkku Peltonen, Kaisa Tasanen-Määttä, Marja-Leena Tuomi, Risto Heikkinen: Iktyoosiopas (PDF) 17.2.2010. Iholiitto ry.
  2. Agneta Gånemo, Iktyos – en handbok för Dig som vill veta mer!, omakustanne 2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.