Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pirkanmaan käräjäoikeus

Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja (ns. lupajuristi, aik. lupalakimies) on juristi, jolla on lupa toimia oikeudenkäyntiasiamiehenä ja -avustajana. Luvan myöntää oikeudenkäyntiavustajalautakunta ja se saamisen edellytyksenä on oikeustieteen ylempi korkeakoulututkinto sekä riittävä perehtyneisyys tai vaihtoehtoisesti suoritettu asianajotutkinto tai tuomioistuinharjoittelu.[1] Lupajuristia ja asianajajaa ei pidä sekoittaa keskenään, vaikka molemmat ammattikunnat voivat esiintyä tuomioistuimessa.lähde?

Lupajuristin nimike syntyi vuonna 2011, kun luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista annettu laki (715/2011) astui voimaan. Tätä ennen tuomioistuimessa saattoi avustaa kuka tahansa juristi. Laki sääntelee erityisesti edellytyksiä tulla lupajuristiksi, heidän velvollisuuksiaan sekä lupajuristien valvontaa.lähde?

Varallisuusvastuuvakuutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laki luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista toteaa, että lupajuristilla tulee olla toimintansa varalta riittävä varallisuusvastuuvakuutus. Poiketen asianajajista lupajuristit eivät ole velvollisia noudattamaan hyvää asianajotapaa ja tästä johtuen asianajajaliiton määrittelemä minimivakuutusmäärä ei koske heitä.[2][3]

Lupajuristit avustavat usein päämiehiä jo tutkintavankeuden aikana.

Lupajuristien valvonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lupajuristeja valvoo oikeudekäyntiavustajalautakunta, valvontalautakunta sekä oikeuskansleri.[4][5] Poiketen asianajajista lupajuristien valvonta rajautuu yksinomaan heidän tehtäviensä hoitamiseen tuomioistuimissa. Lupajuristi ei voi menettää tästä johtuen lupaansa esimerkiksi sopimattoman käytöksen johdosta, ellei sopimaton käytös liity oikeudenkäyntiavustajan tehtävien hoitamiseen.lähde?

Yhdistys ja edunvalvonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin asianajajat lupajuristit eivät ole velvoitettuja kuulumaan lupajuristien yhdistykseen (vrt. asianajajayhdistys). Luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat ry on luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien etua valvova yhdistys Suomessa.[6] Yhdistys perustettiin aiemmin nimellä Auktorisoidut lakimiehet ry, mutta korkein oikeus kumosi nimen rekisteröinnin Asianajajaliiton vaatimuksesta, koska se oli omiaan antamaan yleisölle yhdistyksen jäsenkunnasta virheellisen käsityksen.[7]

Vapaa liikkuvuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poiketen asianajajista lupajuristit eivät ole kelpoisia esiintymään muiden jäsenvaltioiden tuomioistuimissa direktiivin 98/5/EY perusteella eivätkä he voi siirtyä toiseen jäsenvaltioon ja toimia siellä oikeudenkäyntiavustajana direktiivin perusteella.[8] Myöskään asianajajien oikeus liittyä toisen jäsenvaltion asianajoyhdistykseen ei koske lupajuristeja.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laki luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista 715/2011 Säädökset alkuperäisinä finlex.fi. Viitattu 29.1.2022.
  2. Tapaohjeet Asianajajaliitto. Viitattu 29.1.2022.
  3. HE 318/2010 Hallituksen esitykset, finlex.fi. Viitattu 29.1.2022.
  4. oikeudenkäyntiavustajalautakunta (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Etusivu Valvontalautakunta. Viitattu 29.1.2022.
  6. Luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat järjestäytyivät Lakimiesuutiset. 14.6.2016. Viitattu 29.1.2022.
  7. Auktorisoitujen lakimiesten nimi kuopattiin lopullisesti advokaatti.fi. 6.4.2020. Arkistoitu 29.1.2022. Viitattu 29.1.2022.
  8. EUR-Lex - 31998L0005 Virallinen lehti nro L 077, 14/03/1998 s. 0036 - 0043;. Viitattu 29.1.2022.