Luettelo suurimmista vulkaanisista purkauksista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee muinaisia tulivuorenpurkauksia, joista on geologisia todisteita. Suurimmista historiallisena aikana tapahtuneista purkauksista on oma luettelonsa.

Vulkaanisessa purkauksessa tulivuoresta vapautuu laavaa, pyroplastista materiaalia ja erilaisia kaasuja. Useat purkaukset eivät aiheuta vaaraa välittömän läheisyyden ulkopuolelle, mutta suurimmat maapallolla tapahtuneet purkaukset ovat aiheuttaneet merkittäviä alueellisia tai jopa globaaleja muutoksia. Purkaukset ovat vaikuttaneet ilmastoon ja lajien joukkosukupuuttoon.

Kaikissa alla olevissa purkauksissa on vapautunut vähintään 1 000 km³ laavaa ja pyroplastista materiaalia. Räjähdystyyppisissä tulivuorenpurkauksissa tämä tarkoittaa vähintään vulkaanisen räjähdysasteikon (VEI) arvoa 8. Purkaukset ovat olleet vähintään tuhat kertaa voimakkaampia kuin St. Helensin vuoden 1980 purkaus, jossa vapautui ainoastaan 1 km³ laavaa, ja vähintään kuusi kertaa voimakkaampia kuin Tamboran vuoden 1815 purkaus, joka oli lähihistorian voimakkain ja jossa vapautui 160nbsp;km³ vulkaanista ainesta.

Maapallon historiassa on todennäköisesti tapahtunut useita vielä voimakkaampia purkauksia, mutta eroosio ja laattatektoniikka ovat hävittäneet näiden jäljet. Listattujen purkausten osalta arviot voimakkuudesta ovat summittaisia.

Tulivuorenpurkaus Ajankohta Ma (miljoonaa vuotta sitten) Sijainti Suurus (km³) Huomaa
Guarapuava —Tamarana—Sarusas 132 Paraná and Etendeka traps 8 600
Santa Maria—Fria ~132 Paraná and Etendeka traps 7 800
Guarapuava —Ventura ~132 Paraná and Etendeka traps 7 600
Sam Ignimbrite and Green Tuff 29.5 Jemen 6 800 Arvio on epävarma vähintään kertoimella 2-3.
Goboboseb–Messum volcanic centre—Springbok quartz latite unit 132 Paraná and Etendeka traps, Brasilia ja Namibia 6 340
Caxias do Sul—Grootberg ~132 Paraná and Etendeka traps 5 650
La Garita CalderaFish Canyon tuff |27.8 San Juan volcanic field, Colorado 5,000 Tätä pidetään yleisesti maapallon suurimpana tuffiesiintymänä.
Jacui—Goboboseb II 132 Paraná and Etendeka traps 4 350
Ourinhos—Khoraseb ~132 Paraná and Etendeka traps 3 900
Jabal Kura'a Ignimbrite 29.6 Jemen 3 800 Tilavuus on epävarma kertoimella 2-3.
Windows Butte tuff 31.4 William's Ridge, central Nevada 3 500
Anita Garibaldi—Beacon ~132 Paraná and Etendeka traps 3 450
Indian Peak Caldera Complex—Wah Wah Springs tuff 29.5 Itäinen Nevada/Läntinen Utah 3 200
Oxaya ignimbrites 19 Chile 3 000
Lund Tuff 29 Great Basin, USA 3000
Lake Toba—Youngest Toba Tuff 0.073 Sunda Arc, Indonesia 2 800 Maapallon suurin purkaus viimeisen 25 miljoonan vuoden kuluessa. Syynä Toban katastrofiteorian mukaiseen ihmisten leviämisen pullonkaulaan.
Pacana Caldera—Atana ignimbrite 4 Chile 2 800
Iftar Alkalb—Tephra 4 W 29.5 Afro-Arabia 2 700
Yellowstone calderaHuckleberry Ridge Tuff 2.059 Yellowstone hotspot 2 450
Whakamaru 0.254 Taupo Volcanic Zone, Uusi-Seelanti 2 000
Palmas BRA-21—Wereldsend 29.5 Paraná and Etendeka traps 1 900
Kilgore tuff 4.3 Lähellä Kilgorea Idahossa 1 800
Sana'a Ignimbrite—Tephra 2W63 29.5 Afro-Arabia 1 600
Millbrig eruptions—Bentonites 454 Englanti, exposed in Northern Europe and Eastern US 1,509 Yksi vanhimmista purkauksista, joista on säilynyt tietoa
Blacktail tuff 6.5 Blacktail, Idaho 1 500
Emory Caldera—Kneeling Nun tuff 33 Lounainen New Mexico 1 310
Timber Mountain tuff 11.6 Lounais-Nevada 1 200
Paintbrush tuff (Topopah Spring Member) 12.8 Lounais-Nevada 1 200
Bachelor—Carpenter Ridge tuff 28 San Juan volcanic field 1 200
Bursum—Apache Springs Tuff 28.5 Eteläinen New Mexico 1 200
Taupo VolcanoOruanui eruption 0.027 Taupo volcanic zone, Uusi-Seelanti 1 170 Viimeisin VEI 8 purkaus
Huaylillas Ignimbrite 15 Bolivia 1 100
Bursum—Bloodgood Canyon tuff 28.5 Eteläinen New Mexico 1 050
Yellowstone CalderaLava Creek Tuff 0.639 Yellowstone hotspot 1 000
Cerro Galán 2.2 Catamarcan maakunta, Argentiina 1 000 Purkauksen elliptinen kaldera on noin 35 km leveä.
Paintbrush tuff (Tiva Canyon Member) 12.7 Lounais-Nevada 1 000
San Juan—Sapinero Mesa Tuff 28 San Juan volcanic field 1 000
Uncompahgre—Dillon & Sapinero Mesa Tuffs 28.1 San Juan volcanic field 1 000
Platoro—Chiquito Peak tuff 28.2 San Juan volcanic field 1 000
Mount Princeton—Wall Mountain tuff 35.3 Thirtynine Mile volcanic area, Colorado 1 000

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of largest volcanic eruptions