Luettelo Yhdysvaltain korkeimmista rakennuksista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
42. Le Four Seasons Hotel Miamissa
World Trade Centerin kaksoistornit (tuhoutuneet 2001)

Tämä on luettelo Yhdysvaltain korkeimmista rakennuksista niiden virallisen korkeuden mukaan.

Vuonna 2001 tapahtuneita syyskuun 11. päivän iskuja World Trade Centerin kaksoistornit olivat toiseksi ja kolmanneksi korkeimmat rakennukset Yhdysvalloissa. Näistä ensimmäinen torni oli 417 metriä ja toinen torni 415 metriä. Kaksoistornien paikalle rakennettu Freedom Tower on Yhdysvaltain korkein rakennus. Chicago Spire oli torniprojekti Chicagossa, jonka ajateltiin valmistuvan 2010. Tämän tornin oli tarkoitus olla 610-metrinen eli Freedom Toweriakin korkeampi. 2000-vuosikymmenen lopun finanssikriisistä johtuvat rahoitusvaukeudet johtivat rakentamisen loppumiseen ennen kuin perustuksia oltiin saatu edes valmiiksi. Toinen projekti Las Vegas Tower Las Vegasissa Nevadassa toteutuu sen valmistuessa vuoden 2010 aikana ja tulee myös olemaan korkeampi kuin Freedom Tower 575 metrillään.

Chicagossa sijaitsee eräät Amerikan mantereen korkeimmista rakennuksista. Vuosina 1972–1974 rakennettu Willis Tower oli maailman korkein rakennus 24 vuoden ajan (1974–1998). Willis Tower oli myös vuoteen 2014 asti Amerikan korkein rakennus. Kaupungin kolmanneksi korkein rakennus, Trump Tower, on vastaavasti nykyään Yhdysvaltain kolmanneksi korkein rakennus.

Muita Yhdysvalloissa meneillään olevia rakennusprojekteja ovat Signature Tower Nashvillessä Tennesseessä (319 metriä), Comcast Center Philadelphiassa (297 metriä), Trump International Hotel and Tower (415 m) ja Waterview Tower (319 m) Chicagossa. Mikäli kaikki nämä projektit valmistuvat, Yhdysvalloissa sijaitsee yhdeksän uutta korkeaa rakennusta, joissa kolme New Yorkissa (Freedom Tower, Empire State Building ja Chrysler Building), kuusi Chicagossa (Chicago Spire, Willis Tower, Trump International, Aon Center, John Hancock Building ja Waterview Tower) ja yksi Nashvillessä (Signature Tower).

New Yorkiin marraskuussa 2014 valmistunut One World Trade Center on The Height Committee of the Council on Tall Buildings and Urban Habitat, kansainvälisen komitean mukaan 100 metriä Chigagon Willis Toweria pidempi, joka tekee WTC 1 Yhdysvaltojen korkeimman rakennuksen.

Järjestys virallisen korkeuden mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelointi perustuu rakennuksen rakenteelliseen korkeuteen (vertikaalinen pituus rakennuksen perustuksen ja sen korkeimman arkkitehtonisen elementin välillä):

Sija Nimi Kaupunki Korkeus Kerrokset Rakennettu
1 One World Trade Cente New York City, NY 541 105 2014
2 Willis Tower Chicago, IL 442 m 110 1974
3 432 Park Avenue New York City, NY 426 m 88 2015
4 Trump Tower Chicago, IL 423 m 92 2009
5 Empire State Building New York City, NY 381 m 102 1931
6 Bank of America Tower New York City, NY 366 m 54 2009
7 Aon Center Chicago, IL 346 m 83 1973
8 John Hancock Center Chicago, IL 344 m 100 1969
9 Chrysler Building New York City, NY 319 m 77 1930
10 New York Times Tower New York City, NY 319 m 52 2007
11 Bank of America Plaza Atlanta, GA 312 m 55 1992
12 U.S. Bank Tower Los Angeles, CA 310 m 73 1990
13 AT&T Corporate Center Chicago, IL 307 m 60 1989
14 JPMorgan Chase Tower Houston, TX 305 m 75 1982
15 Two Prudential Plaza Chicago, IL 303 m 64 1990
16 Wells Fargo Plaza Houston, TX 296 m 71 1983
17 Columbia Center Seattle, WA 295 m 76 1985
18 311 South Wacker Drive Chicago, IL 293 m 65 1990
19 American International Building New York City, NY 290 m 66 1932
20 Key Tower Cleveland, OH 289 m 57 1991
21 One Liberty Place Philadelphia, PA 288 m 61 1987
22 40 Wall Street (nykyisin Trump Building) New York City, NY 283 m 71 1930
23 Bank of America Plaza Dallas 281 m 72 1985
24 Citigroup Center New York City, NY 279 m 59 1977
25 Williams Tower Houston, TX 275 m 64 1983
26 Renaissance Tower Dallas, TX 270 m 56 1974
27 900 North Michigan Chicago, IL 265 m 66 1989
28 Bank of America Corp. Ctr. Charlotte, NC 265 m 60 1992
29 SunTrust Plaza Atlanta, GA 265 m 60 1992
30 Trump World Tower New York City, NY 262 m 72 2001
31 Water Tower Place Chicago, IL 262 m 74 1976
32 Aon Center Los Angeles, CA 262 m 62 1974
33 Transamerica Pyramid San Francisco, CA 260 m 48 1972
34 Chase Tower Chicago, IL 259 m 60 1969
35 GE Building New York City, NY 259 m 69 1933
36 Two Liberty Place Philadelphia, PA 258 m 58 1990
37 U.S. Steel Tower Pittsburgh, PA 256 m 64 1970
38 Chase Tower Indianapolis, IN 253 m 49 1990
39 One Atlantic Center Atlanta, GA 250 m 50 1987
40 CitySpire Center New York City, NY 248 m 75 1989
41 One Chase Manhattan Plaza New York City, NY 248 m 60 1960
42 Condé Nast Building New York City, NY 247 m 48 1999
43 MetLife Building New York City, NY 246 m 60 1963
44 Four Seasons Hotel & Tower   Miami, FL 242 m 64 2003
45 IDS Center Minneapolis, MN 241 m 57 1973
46 Woolworth Building New York City, NY 241 m 57 1913
47 Mellon Bank Center Philadelphia, PA 241 m 54 1990
48 John Hancock Tower Boston, MA 241 m 60 1976
49 Chase Center Dallas, TX 240 m 60 1987
50 Prudential Tower Boston, MA 240 m 52 1964
51 Goldman Sachs Tower Jersey City, NJ 239 m 42 2003
52 Bank of America Center Houston, TX 238 m 56 1983

Järjestys antennin mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestys perustuu rakennuksen korkeimpaan kohtaan, kattoon tai antenniin: (Listaan ei ole lisätty One World Trade Centerin korkeutta)

Sija Nimi Kaupunki Korkeus Kerrokset Rakennettu
1 Willis Tower Chicago, IL 527 m 110 1974
2 John Hancock Center Chicago, IL 457 m 100 1969
3 Empire State Building New York City, NY 449 m 102 1931
4 Trump Tower Chicago, IL 415 m 92 2009
5 Bank of America Tower New York City, NY 366 m 83 1973
6 Aon Center Chicago, IL 346 m 83 1973
7 Condé Nast Building New York City, NY 340 m 83 1973
8 Chrysler Building New York City, NY 319 m 77 1930
9 Bank of America Plaza Atlanta, GA 312 m 55 1992
10 U.S. Bank Tower Los Angeles, CA 310 m 73 1990
11 AT&T Corporate Center Chicago, IL 307 m 60 1989
12 JPMorgan Chase Tower Houston, TX 305 m 75 1982
13 Two Prudential Plaza Chicago, IL 303 m 64 1990
14 Wells Fargo Plaza Houston, TX 296 m 71 1983
15 Columbia Center Seattle, WA 295 m 76 1985
16 311 South Wacker Drive Chicago, IL 293 m 65 1990
17 American International Building New York City, NY 290 m 66 1932
18 Key Tower Cleveland, OH 289 m 57 1991
19 One Liberty Place Philadelphia, PA 288 m 61 1987
20 40 Wall Street (nykyisin Trump Building) New York, NY 283 m 71 1930
21 Bank of America Plaza Dallas, TX 281 m 72 1985
22 Citigroup Center New York City, NY 279 m 59 1977
23 Williams Tower Houston, TX 275 m 64 1983
24 Renaissance Tower Dallas, TX 270 m 56 1974
25 900 North Michigan Chicago, IL 265 m 66 1989
26 Bank of America Corp. Ctr. Charlotte, NC 265 m 60 1992
27 SunTrust Plaza Atlanta, GA 265 m 60 1992
28 Trump World Tower New York City, NY 262 m 72 2001
29 Water Tower Place Chicago, IL 262 m 74 1976
30 Aon Center Los Angeles, CA 262 m 62 1974
31 Transamerica Pyramid San Francisco, CA 260 m 48 1972
32 Chase Tower Chicago, IL 259 m 60 1969
33 GE Building New York City, NY 259 m 69 1933
34 Two Liberty Place Philadelphia, PA 258 m 58 1990
35 Park Tower Chicago, IL 257 m 67 2000
36 U.S. Steel Tower Pittsburgh, PA 256 m 64 1970
37 Chase Tower Indianapolis, IN 253 m 49 1990
38 One Atlantic Center Atlanta, GA 250 m 50 1987
39 Cityspire New York City, NY 248 m 75 1989
40 One Chase Manhattan Plaza New York, NY 248 m 60 1960
41 Condé Nast Building New York City, NY 247 m 48 1999
42 MetLife Building New York City, NY 246 m 60 1963
43 Four Seasons Hotel & Tower   Miami, FL 242 m 64 2003
44 Mellon Bank Center Philadelphia, PA 241 m 54 1990
45 Woolworth Building New York City, NY 241 m 57 1913
46 Hancock Place Boston, MA 241 m 60 1976
47 Chase Center Dallas, TX 240 m 60 1987
48 30 Hudson Street (Goldman Sachs Tower) Jersey City, NJ 238 m 42 2003
49 Bank of America Center Houston, TX 238 m 56 1983
50 Bank of America Center San Francisco, CA 237 m 52 1969

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Links[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]