Luettelo Viron pääministereistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Viron pääministereistä. Luettelo alkaa Viron ensimmäisestä itsenäisyydestä vuonna 1918, loppuu Viron neuvostomiehitykseen vuonna 1940 ja alkaa uudelleen Viron toisesta itsenäistymisestä vuonna 1991. Luettelossa ei ole Neuvosto-Viron tai Viron pakolaishallituksen pääministereitä. Luettelossa on myös Riigivanemit.

Viron pääministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri[1]
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi[1] Puolue
Konstantin Päts.jpg Konstantin Päts
(1874–1956)
Väliaikaisen ministerineuvoston puhemies
24. helmikuuta 1918 – 9. toukokuuta 1919 Maarahva Liit
Otto Strandman
(1875–1941)
9. toukokuuta 1919 – 18. marraskuuta 1919 Työväenpuolue
Jaan Tonisson1928.jpg Jaan Tõnisson
(1868–1941?)
18. marraskuuta 1919 – 28. heinäkuuta 1920 Kansanpuolue
Ado Birk
(1883–1942)
28. heinäkuuta 1920 – 30. heinäkuuta 1920 Kansanpuolue
Jaan Tonisson1928.jpg Jaan Tõnisson
(1868–1941?)
30. heinäkuuta 1920 – 26. lokakuuta 1920 Kansanpuolue
Ants Piip
(1884–1942)
26. lokakuuta 1920 – 25. tammikuuta 1921 Työväenpuolue
Konstantin Päts.jpg Konstantin Päts
(1874–1956)
Riigivanem
25. tammikuuta 1921 – 21. marraskuuta 1922 Maarahva Liit
Johann Kukk
(1885–1942)
Riigivanem
21. marraskuuta 1922 – 2. elokuuta 1923 Työväenpuolue
Konstantin Päts.jpg Konstantin Päts
(1874–1956)
Riigivanem
2. elokuuta 1923 – 26. maaliskuuta 1924 Maarahva Liit
Friedrich Akel.jpg Friedrich Akel
(1871–1941)
Riigivanem
26. maaliskuuta 1924 – 16. joulukuuta 1924 Kristillinen kansanpuolue
Jüri Jaakson
(1870–1942)
Riigivanem
16. joulukuuta 1924 – 15. joulukuuta 1925 Kansanpuolue
Jaan Teemant
(1872–1941?)
Riigivanem
15. joulukuuta 1925 – 9. joulukuuta 1927 Maarahva Liit
Jaan Tonisson1928.jpg Jaan Tõnisson
(1868–1941?)
Riigivanem
9. joulukuuta 1927 – 4. joulukuuta 1928 Kansanpuolue
August Rei
(1886–1963)
Riigivanem
4. joulukuuta 1928 – 9. heinäkuuta 1929 Sosialistinen työvänpuolue
Otto Strandman
(1875–1941)
Riigivanem
9. heinäkuuta 1929 – 12. helmikuuta 1931 Työväenpuolue
Konstantin Päts.jpg Konstantin Päts
(1874–1956)
Riigivanem
12. helmikuuta 1931 – 19. helmikuuta 1932 Maarahva Liit
Jaan Teemant
(1872–1941?)
Riigivanem
19. helmikuuta 1932 – 19. heinäkuuta 1932 Maarahva Liit
Karl Einbund
(1888–1942)
Riigivanem
19. heinäkuuta 1932 – 1. marraskuuta 1932 Maarahva Liit
Konstantin Päts.jpg Konstantin Päts
(1874–1956)
Riigivanem
1. marraskuuta 1932 – 18. toukokuuta 1933 Maarahva Liit
Jaan Tonisson1928.jpg Jaan Tõnisson
(1868–1941?)
Riigivanem
18. toukokuuta 1933 – 21. lokakuuta 1933 Kansallinen keskustapuolue
Konstantin Päts.jpg Konstantin Päts
(1874–1956)
Riigivanem
21. lokakuuta 1933 – 24. huhtikuuta 1938 Maarahva Liit
Isämaanliitto
Kaarel Eenpalu
(1888–1942)
24. huhtikuuta 1938 – 12. lokakuuta 1939 Isämaanliitto
Jüri Uluots.jpg Jüri Uluots
(1890–1945)
12. lokakuuta 1939 – 21. kesäkuuta 1940 Isämaanliitto

Vuodesta 1990[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri[1]
(syntynyt–kuollut)
Virkakausi[1] Puolue
Edgar Savisaar 2005-crop.jpg Edgar Savisaar
(s. 1950 )
virkaatekevä
3. huhtikuuta 1990 – 29. tammikuuta 1992 Rahvarinne
Tiit Vähi
(s. 1947 )
virkaatekevä
29. tammikuuta 1992 – 21. lokakuuta 1992 sitoutumaton
Mart Laar.png Mart Laar
(s. 1960 )
21. lokakuuta 1992 – 8. marraskuuta 1994 Isänmaaliitto
Andres Tarand 12.4.2012.jpg Andres Tarand
(s. 1940)
8. marraskuuta 1994 – 17. huhtikuuta 1995 sitoutumaton
Tiit Vähi
(s. 1947 )
17. huhtikuuta 1995 – 17. maaliskuuta 1997 Kokoomuspuolue
Siimann Mart.IMG 2960.JPG Mart Siimann
(s. 1946 )
17. maaliskuuta 1997 – 25. maaliskuuta 1999 Kokoomuspuolue
Mart Laar.png Mart Laar
(s. 1960)
25. maaliskuuta 1999 – 28. tammikuuta 2002 Isänmaaliitto
Kallas Siim.IMG 3350.JPG Siim Kallas
(s. 1948 )
28. tammikuuta 2002 – 10. huhtikuuta 2003 Reformipuolue
Juhan-Parts.jpg Juhan Parts
(s. 1966)
10. huhtikuuta 2003 – 12. huhtikuuta 2005 Res Publica
Portrait Andrus Ansip.jpg Andrus Ansip
(s. 1956 )
12. huhtikuuta 2005 – 26. maaliskuuta 2014 Reformipuolue
Taavi Rõivas.jpg Taavi Rõivas
(s. 1979)
26. maaliskuuta 2014 – 23. marraskuuta 2016 Reformipuolue
RK Jüri Ratas.jpg Jüri Ratas
(s. 1978)
23. marraskuuta 2016 – virassa Keskustapuolue

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Varasemad valitsused valitsus.ee. Viron hallitus. Viitattu 4.3.2015. (viroksi)