Luettelo Mario-pelisarjan hahmoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Mario-pelisarjan hahmoista.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mario[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Mario

Mario on sarjan päähenkilö ja Nintendon maskottihahmo. Hänet kuvataan lyhyenä viiksekkäänä sinisiin haalareihin ja punaiseen paitaan pukeutuneena putkimiehenä.

Luigi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Luigi

Luigi on Marion pikkuveli. Hän muistuttaa suuresti Marioa, mutta pukeutuu punaisen sijasta vihreään.

Yoshi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Yoshi

Yoshi on dinosaurus, jolla Mario usein ratsastaa.

Prinsessa Peach[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Prinsessa Peach

Prinsessa Peach on Sienivaltakunnan prinsessa.

Toad[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Toad

Toad on sienivaltakunnan asukas.

Sivuhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mc Ballyhoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mc Ballyhoo on Mario Party 8:ssa esiintyvä hahmo. Hän toimii pelissä juontajana, joka juontaa kaikki pelilaudoilla käytävät ottelut ja niitä seuraavat palkintojenjakotilaisuudet.

Birdo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Birdo on Super Mario Bros 2:ssa ensimmäistä kertaa esiintyvä hahmo. Birdo on ulkonäöltään hieman Yoshia muistuttava vaaleanpunainen olento, jolla on torven muotoinen kuono, jonka etupäässä on pyöreä reikä. Birdolla on päässään punainen rusetti,vaikka hän on mies. Birdo on joissakin peleissä Marion vihollinen, toisissa peleissä neutraali hahmo. Mario & Sonic at the Olympic Winter Gamesin tarinatilassa Birdolla on Yoshin kelkka, jota hän ei anna takaisin, ennen kuin tämä on läpäissyt yhden Birdon antaman haasteen. Birdo on myös esiintynyt muun muassa peleissä Mario Kart: Double Dash!!, Mario Party 7, Mario Party 8, Mario Party 9 ja Mario Kart Wii.

Hahmon sukupuolesta on käyty paljon kiistaa Mario-sarjan fanien keskuudessa. Super Mario Bros 2 -pelissä hän oli transvestiitti, mutta myöhemmin hänet on esitetty Yoshin tyttöystävänä.

Prinsessa Daisy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Prinsessa Daisy

Daisy on Sarasamaan hallitsija ja Peachin hyvä ystävä. Daisy harrastaa mm. Golfia,lentopalloa,jalkapalloa ja monia muita urheilulajeja.

Rosalina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Rosalina
Rosalina on Super Mario Galaxy-pelissä ensimmäistä kertaa esiintyvä hahmo ja Lumien äiti, joka leijuu ilmassa.

Luma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luma on Super Mario Galaxy -peleissä esiintyvä tähtimäinen hahmo. Lumia kutsutaan myös nimellä tähtilapsi. Lumia on erivärisiä ja -kokoisia. Lähes kaikki Lumat ovat suunnilleen Marion pään kokoisia, mutta poikkeukset tekevät Super Mario Galaxy 2:ssa esiintyvä Lubba, Super Mario Galaxyssa ja Super Mario Galaxy 2:ssa esiintyvät eri Hungry Lumat, Super Mario Galaxy 2:ssa esiintyvä Giant Luma ja Super Mario Galaxyssa esiintyvä Polari.

Toadette[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toadette on ensimmäisen kerran pelissä Mario Kart: Double Dash!! esiintynyt naispuolinen Toad-hahmo. Hän on esiintynyt myös muun muassa pelissä Mario Kart Wii lukittuihin hahmoihin kuuluvana pelattavana hahmona. Toadette pitää musiikista, joka ilmenee esimerkiksi Mario Party DS:ssä. Hän omistaa musiikkihuoneen, jonka Hammer Bro on vallannut. Ulkonäöltään hän on Toad, jolla on vaaleanpunainen mekko, letit ja valkoisia täpliä sienilakissaan.

Toadette esiintyy myös peleissä Mario Party 7, Mario Party 8, Mario Party Advance, Mario Super Sluggers, Paper Mario: The Thousand-Year Door, Mario Party DS ja Mario Superstar BaseballsekäMario party 10

Toadsworth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toadsworth on miespuolinen Toad-hahmo. Toadsworth antaa monessa pelissä Mariolle neuvoja ja pelissä New Super Mario Bros. hän omistaa kauppoja, joista Mario saa lisävoimia. Hahmo esiintyy myös Mario Kart -sarjassa.

Antagonistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bowser[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bowser

Kuningas Koopa Bowser, sienivaltakunnan pimeäämaata johtava diktaattori, joka usein kidnappaa Prinsessa Peachin. Bowser on Koopa armeijan johtaja ja hänellä on kahdeksan lasta, jotka ovat vanhimmasta nuorempaan: Ludwig Von Koopa, Lemmy Koopa, Roy Koopa, Iggy Koopa, Wendy O. Koopa, Morton Koopa Junior, Larry Koopa ja Bowser Junior.

Bowser Jr.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bowser Jr. (myös nimillä Mini-Bowser tai Bowser Junior) on Bowserin poika, joka teki ensiesiintymisensä Super Mario Sunshinessa. Bowser Jr. on pelattavana hahmona muun muassa peleissä Mario Power Tennis, Mario Kart Wii ja Mario Super Sluggers. Bowser Jr. luulee prinsessa Peachia äidikseen ja kidnappaakin tämän peleissä New Super Mario Bros. ja New Super Mario Bros. Wii. Hahmo esiintyy myös Super Mario Galaxyssa ja Super Mario Galaxy 2:ssa. Bowser Jr. on myös pelattava hahmo Mario & Sonic at the Olympic Winter Games-, Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games- sekä Super Smash Bros. for Nintendo 3DS & Wii U- peleissä.

Kamek[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kamek on Magikoopien johtaja ja ollut pomovastuksena joissakin peleissä, kuten Mario & Luigi: Partners in Timessa, Paper Mario: Sticker Starissa ja Mario & Luigi: Dream Teamissa.

King Boo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boitten kuningas King Boo on nähty yleensä vihollisen roolissa, kuten esimerkiksi Super Mario 64:ssa. King Boo on esiintynyt muun muassa Mario Kart Double Dashissa ja Mario Kart Wiissä pelattavana hahmona. King Boon ensiesiintyminen oli Luigi's Mansionissa.

Koopalingit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Koopalings

Bowserin seitsemän vanhinta jälkeläistä, nimiltään: Ludvig Von Koopa, Roy Koopa, Iggy Koopa, Larry Koopa, Lemmy Koopa, Wendy O. Koopa sekä Morton Koopa Junior. Koopalingit esiintyivät ensi kerran pelissä Super Mario Bros. 3.

Petey Piranha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piranha Plantteihin kuuluvan Petey Piranhan ensiesiintyminen oli Super Mario Sunshinessa. Petey Piranha on ulkonäöltään samankaltainen kuin Piranhakasvit, mutta sen päässä on isot terälehdet ja sillä on käsinä lehdet, joita voi käyttää myös siipinä. Petey Piranha on esiintynyt pomovastuksena muun muassa pelissä New Super Mario Bros. ja on ollut ohjattavana hahmona muun muassa pelissä Mario Kart: Double Dash!!. Super Mario Galaxyssa esiintyvä Dino Piranha muistuttaa Petey Piranhaa.

Waluigi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Waluigi
Waluigi on Marion ja Luigin serkku ja Warion veli.

Wario[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Wario
Wario on Marion ja Luigin ilkeä serkku ja Waluigi veli. Hän esiintyi ensimmäisen kerran pelissä Super Mario Land 2: 6 golden coins.

Broodalsit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Broodalsit ovat Bowserin jäniskätyreitä, jotka esiintyivät Super Mario Odyssey -pelissä pomovastuksina sekä auttoivat Bowserin ja prinsessa Peachin häiden järjestämisessä. Broodals-sisaruksia on neljä: Topper, Hariet, Rango ja Spewart. Broodalsien äiti on Madame Broodal, joka esiintyi myös Super Mario Odysseyssa pomovastuksena.

Vihollishahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bob-omb[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bob-omb on nimitys Mario-sarjan pommihahmoille. Sen ensiesiintyminen oli Super Mario Bros. 2:ssa. Bob-ombia voi kantaa muun muassa peleissä Super Mario World, Super Mario 64 DS ja New Super Mario Bros.. Bob-ombeja ovat esimerkiksi Bob-ulk, Bombette, Rob-omb, Para-omb, Bulky Bob-omb, Lethal Bob-omb, Kab-omb ja Glad parabomb. Yleensä Bob-Bomb räjähtää, kun Mario katsoo sitä. Super Mario Worldissa on myös Bob-omb, joka on kuplan sisällä, kun kuplaa poksahtaa niin Bob-omb kävelee. Pelissä Mario Kart DS Big Bomb-omb on viidennen tason pomo.

Boo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Boo (hahmo)

Boo on Mario-pelisarjassa esiintyvä kummitus, jonka ensiesiintyminen tuli Super Mario Bros. 3:ssa. Boot liikkuvat siten, että kun Mario kääntää selkänsä, ne liikkuvat Marioa kohti. Kun Mario taas katsoo Boota, se taas pysähtyy. Peleissä Super Mario 64 DS, Super Mario 64 ja New Super Mario Bros Boot nauravat, kun Mario kääntää selkänsä. Näitä kummituksia esiintyy myös peleissä Mario Kart DS, Super Mario World, Mario vs. Donkey Kong ja Super Mario Sunshine. Super Mario 64:ssä ja Super Mario 64 DS:ssä Boita voi tuhota lyömällä. Näissä peleissä saa niiden tasolla (Big Boo's Haunt) Big Boon esille, kun tuhoaa tietyn määrän Boita. Super Mario Galaxyssa ja Super Mario Galaxy 2:ssa Mario voi muuttua Boo Marioksi.

Chief Chilly[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chief Chilly on Mario-pelisarjassa esiintyvä hahmo, jonka ensiesiintyminen tuli pelissä Super Mario 64 DS. Ulkonäöltään Chief Chillyllä on keltainen piikki päässä, vihreät jalat ja on hyvin iso. Tämä esiintyy myös pomovastuksena pelissä Mario Kart DS. Super Mario 64 DS:ssä Chief Chillyn voi tuhota vain Luigilla (paitsi jos ottaa Marion tai Warion lakin).

Chuck[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chuck esiintyi Super Mario Worldissa. Chuck on pääosin vihreä. Chuckeja on erilaisia, kuten juokseva Chuck, viheltevä Chuck, pesäpalloa heittävä Chuck, Amerikkalaista jalkapalloa heittävä Chuck, hyppäävä Chuck ja Chuck josta tulee kolme Chuckia.

Dry Bones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Dry Bones
Dry Bones on Koopa Troopa, jolla näkyy vain luut.

Goomba[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Goomba
Goomba on Mario-pelisarjan perusvihollinen, joka esiintyi ensimmäisen kerran pelissä Super Mario Bros.

Koopa Paratroopa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Koopa Paratroopa
Koopa Paratroopa on Koopa Troopa, jolla on siivet. Kun sen päälle hyppää ensimmäisen kerran, se menettää siivet, ja kun sen päälle hyppää toisen kerran, se menee kilpeen.

Magikoopa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magikoopat, tai "Koopa-velhot", ovat eräänlaisia velhoja, jotka ovat sukua Koopa Troopalle. Niillä on sininen kaapu, taikurinhattu ja lyhyt taikasauva. Magikoopien johtaja on nimeltään Kamek. Magikoopat tekivät ensiesiintymisensä Super Mario Worldissa, jossa ne osasivat muuttaa taiallaan palikoita keltakilpisiksi Koopiksi, Thwimpiksi tai jopa kolikoksi. Super Mario Galaxyssa välivastus Kamella osasi taikoa Magikoopia esiin. Magikoopat on esiintynyt myös Paper Marioissa, Super Mario World 2: Yoshi's Islandissa, Super Princess Peachissä, Mario Baseballissa ja Mario Party DS:ssä boss Kamekina.

Mouser[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mouser esiintyy välipomona Super Mario Bros. 2:n maailmoissa. Mouser oli yksi päähenkilöistä The Super Mario Bros. Super Showssa, jossa hän toimi kuningas Koopan alamaisena. Kuningas Koopan tapaan Mouserkin oli yleensä pukeutunut tietyn teeman mukaisesti kussakin jaksossa. Kuten nimestäkin voi jo päätellä, Mouser on hiiri.

Octoomba[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Octoombat ovat Super Mario Galaxyissa esiintyviä vihollisia. Niitä on kutsuttu myös Electro Goombiksi. Se on yksi pelin yleisimpiä vihollisia. Se sylkee suustaan kiviä , mutta suurimmat Octoomba-lajin edustajat voivat käyttää asenaan kookospähkinöitä ja tulipalloja. Tavalliset Octoombat ovat sinisiä ja niissä on keltaisia täpliä. Sillä on myös antenni. Ne hyökkäävät puskemalla Mariota Super Mario Galaxyssa, mutta Super Mario Galaxy 2:ssa ne hyökkäävät kiviä sylkemällä kuten muutkin Octoombat. Se on heikoin ja vähiten kehittynyt Octoomba-laji.

Octoguyt ovat punaisia ja niissä on vaalean punaisa täpliä. Silläkin on Octoomban tapaan antenni. Ne hyökkäävät sylkemällä kiviä, mutta yrittävät yleensä päästä Mariolta karkuun. Ne pystyvät kuitenkin sylkemään kiviä nopeammin kuin tavalliset Octoombat. Elite Octoombat esiintyvät Super Mario Galaxy 2:ssa. Ne ovat vihreitä ja niillä on keltaisia täpliä. Se on kehittyneempi kuin Octoombat ja Octoguyt ja sillä on kaksi antennia. Octopusit ovat monta kertaa tavan Octoombia suurempia. Niillä ei ole jalkoja, joten ne eivät voi liikkua. Niillä on sen sijaan pitkä ruumis. Ne sylkevät suuria vihreitä kookospähkinöitä, jotka pitää lyödä takaisin tuhotakseen Octopusit. Octoboot ovat kummitus-Octoombia. Ne ovat samanlaisia kuin tavalliset Octoombat, mutta ne ovat valkoisia, pallonmuotoisia ja leijuvat ilmassa. Niitä ei voi tuhota.

Piraijakasvit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piraijakasvit (engl. Piranha Plant) ovat isoja kasveja, jotka tekivät ensiesiintymisensä pelissä Super Mario Bros. Piraijakasveilla ei ole muuta tehtävää, kuin syödä tai tuhota kaikki, jotka yrittävät päästä tasoissa eteenpäin. Piraijakasvien "pää" on vaarallisin osa: se on melko pyöreä, se on punainen ja siinä on valkoisia pilkkuja, niillä on terävät hampaat ja joskus ne voivat tulla hyvinkin yllättäen. Usein Piraijakasvit ovat piilossa niin sanotuissa "warppiputkissa", mutta Super Mario 64 DS:ssä ne ovat maassa ja nukkuvat. Mikäli liikkuu niiden ohitse liian nopeasti, ne heräävät ja alkavat näykkiä kuollettavasti. Muita Piraijakasveja ovat: Megasmilax, Petey Piranha, Lava Piranha, Dino Piranha, Fiery Dino Piranha, Big Bungee Piranha ja Naval Piranha.

Shroob[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shroobit ovat vihollisia Mario & Luigi: Partners in Time-pelissä. Shroobien alieniarmeijaa johtaa kaksi hallitsijatarta, Princess Shroob ja Elder Princess Shroob. Pelissä heidän kotiplaaneettansa oli kuiva ja olematon, joten he hyökkäsivät menneisyyden Sienivaltakuntaan saadakseen siitä uuden kodin. Shroobit saavat nuoremman prinsessa Peachin linnan ja suuren osan valtakunnasta valloitetuksi, kunnes häidän valtakautensa päättyi Marion, Luigin sekä heidän menneisyyden versioiden ansiosta. Nykyajassa Prinsessa Peach testasi aikakonetta sekä matkusti menneisyyteen jolloin valloitus tapahtui ja vangitsi nopeassa tilanteessa vanhemman hallitsijattaren Cobalt Star-esineeseen, josta tulee pelissä avainesinne. Mario ja Luigi eivät tienneet esineeseen vangitusta hirviöstä vasta kun saavat prinsessa Peachin pelastetuksi pelin lopussa.

Spinia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spinia on vihreä Paper Mariossa esiintyvä vihollinen. Spiniat yleensä ilmestyvät joukoittain (joko omanlaistensa tai Spania-vihollisten kanssa). Spinioiden serkkuja ovat muun muassa Spaniat ja Spuniat tai Topman-heimon muut lajit, jotka esiintyvät Super Mario Galaxyssa. Spania on spiniaan verrattuna oranssi ja sillä on piikit sen pään päällä. Spunia taas on liilanvärinen ja paljon vahvempi kuin em. spinia ja spania. Silläkin on piikit pään päällä.

Shy Guy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shy Guyn ensiesiintyminen tuli pelissä Super Mario Bros. 2. Shy Guyt ovat ulkonäöltään erikoisia: niillä on punainen kaapu ja jonkinlainen vyö. Shy Guylla on valkoinen naamio, jossa on kaksi isoa silmäreikää ja ympyräinen aukko suun kohdalla. Muita Shy Guyita ovat Gourmet Guy, Fat Guy, Limbo Guy, Spy Guy, Groove Guy, Stilt Guy, Pyro Guy, Medi Guy, Anti Guy, General Guy, Sky Guy, Fly Guy (muuten sama kuin Shy Guy mutta propelli päässä), Boo Guy, Spear Guy ja Jungle Guy. Shy Guy on yleensä väriltään joko punainen tai sininen, mutta on myös vihreitä, keltaisia ja violetteja Shy Guyta. Super Mario Bros. 2:ssa ja Mario vs. Donkey Kongissa voi nostaa Shy Guyin ilmaan ja heittää sen; näissä peleissä voi myös nostaa muita vihollisia. Mario Kart DS:ssä Shy Guy esiintyy moninpelitoiminnossa jos vastapelaajalla ei ole omaa peliä. Shy Guyt ovat olleet myös mukana peleissä Super Mario World 2: Yoshi's Island, Yoshi's Story, Super Mario 64 ja Mario Party.

Whomp[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Whomp on Mario-sarjassa esiintyvä vihollinen, joka teki ensiesiintymisensä Super Mario 64:ssä. Ulkonäöltään Whomp on iso, litteä tiili, jolla on silmät ja suu, lyhyet jalat ja kädet sekä x:n muotoinen laastari selässään. Whompeilla on vain yksi hyökkäys; kun ne huomaavat Marion ne yrittävät heittäytyä maahan liiskaten tämän pannukakuksi. Ne voi kuitenkin tuhota hyppäämällä niiden päälle käyttäen Ground Pound -liikettä. Samassa pelissä nähtiin myös näiden kuningas. Whompit ovat esiintyneet osassa Mario Party -pelisarjaa. Whompeja esiintyy myös peleissä Super Mario 64 DS ja New Super Mario Bros.. Whomp on myös yksi päävihollisista Super Mario Galaxy 2:ssa.

Wiggler[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wigglerit ovat hahmoja, jotka esiintyivät ensimmäisen kerran Super Mario Worldissa. Ne ovat keltaisen värisiä toukkia, joilla on ruskea nenä, punaiset jalat, punaisia ympyröitä kehossa ja kukka päässään. Ensiesiintymisessään ne liikkuivat rauhallisesti, mutta jos Mario hyppää niiden päälle, ne muuttuvat vihaisiksi ja alkavat jahdata Mariota. Vain kilpi tai Yoshi pystyivät tuhoamaan sen. Pomovastuksena Wiggler on toiminut Super Mario 64:ssä ja sen DS-versiossa Tiny Huge Island -kentän jättiläismuodossa. Pelattavana Wiggler on ollut muun muassa pelissä Mario Super Sluggers. Yleensä Wiggler on vihollinen, mutta toisinaan kuitenkin hyvillä asioilla liikkuva otus, kuten esimerkiksi Mario Party DS:ssä. Wigglereitä esiintyy vihollisena myös New Super Mario Bros. -pelissä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]