Luettelo Kanadan provinsseista ja territorioista pinta-alan mukaan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Kanadan provinsseista ja territorioista pinta-alan mukaan. Kanadaan kuuluu 10 provinssia ja kolme territoriota. Maa on maailman toiseksi suurin niin kokonais- kuin maapinta-alaltaan, ja maailman suurin makean veden pinta-alaltaan.

Pinta-alat on pyöristetty lähimpään neliökilometriin. Prosenttiluvut on ilmoitetty yhden desimaalin tarkkuudella. Osuus on provinssin tai territorion pinta-alan osuus vastaavasta koko Kanadan pinta-alasta.

Maapinta-ala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Provinssi Maapinta-ala (km2) Osuus
1 Flag of Quebec.svg Québec 1 365 128 15,0 %
2 Flag of British Columbia.svg Brittiläinen Kolumbia 925 186 10,2 %
3 Flag of Ontario.svg Ontario 917 741 10,1 %
4 Flag of Alberta.svg Alberta 642 317 7,1 %
5 Flag of Saskatchewan.svg Saskatchewan 591 670 6,5 %
6 Flag of Manitoba.svg Manitoba 553 556 6,1 %
7 Flag of Newfoundland and Labrador.svg Newfoundland ja Labrador 373 872 4,1 %
8 Flag of New Brunswick.svg New Brunswick 71 450 0,8 %
9 Flag of Nova Scotia.svg Nova Scotia 53 338 0,6 %
10 Flag of Prince Edward Island.svg Prinssi Edwardin saari 5 660 0,1 %
Sija Territorio
1 Flag of Nunavut.svg Nunavut 1 936 113 21,3%
2 Flag of the Northwest Territories.svg Luoteisterritoriot 1 183 085 13,0 %
3 Flag of Yukon.svg Yukon 474 391 5,2 %
Yhteensä Flag of Canada.svg Kanada 9 093 507 100,0 %

Makean veden ala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makean veden ala koostuu järvistä, joista ja keinotekoisista järvistä. Siihen ei lasketa Kanadan aluevesiä Atlantilla, Tyynellämerellä ja Pohjoisella jäämerellä. Kanadalla ei ole sisämaassa merkittäviä määriä suolavettä.


Sija Provinssi Vesipinta-ala (km2) Osuus
1 Flag of Quebec.svg Québec 176 928 19,9 %
2 Flag of Ontario.svg Ontario 158 654 17,8 %
3 Flag of Manitoba.svg Manitoba 94 241 10,6 %
4 Flag of Saskatchewan.svg Saskatchewan 59 366 6,7 %
5 Flag of Newfoundland and Labrador.svg Newfoundland ja Labrador 31 340 3,5 %
6 Flag of British Columbia.svg Brittiläinen Kolumbia 19 549 2,2 %
7 Flag of Alberta.svg Alberta 19 531 2,2 %
8 Flag of Nova Scotia.svg Nova Scotia 1 946 0,2 %
9 Flag of New Brunswick.svg New Brunswick 1 458 0,2 %
10 Flag of Prince Edward Island.svg Prinssi Edwardin saari 0 0,0 %
Sija Territorio
1 Flag of the Northwest Territories.svg Luoteisterritoriot 163 021 18,3 %
2 Flag of Nunavut.svg Nunavut 157 077 17,6 %
3 Flag of Yukon.svg Yukon 8 052 0,9 %
Yhteensä Flag of Canada.svg Kanada 891 163 100,0 %

Kokonaispinta-ala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokonaispinta-alaan lasketaan sekä maa- että vesipinta-ala.


Sijoitus Provinssi Kokonaispinta-ala (km2) Osuus
1 Flag of Quebec.svg Québec 1 542 056 15,4 %
2 Flag of Ontario.svg Ontario 1 076 395 10,8 %
3 Flag of British Columbia.svg Brittiläinen Kolumbia 944 735 9,5 %
4 Flag of Alberta.svg Alberta 661 848 6,6 %
5 Flag of Saskatchewan.svg Saskatchewan 651 036 6,5 %
6 Flag of Manitoba.svg Manitoba 647 797 6,5 %
7 Flag of Newfoundland and Labrador.svg Newfoundland ja Labrador 405 212 4,1 %
8 Flag of New Brunswick.svg New Brunswick 72 908 0,7 %
9 Flag of Nova Scotia.svg Nova Scotia 55 284 0,6 %
10 Flag of Prince Edward Island.svg Prinssi Edwardin saari 5 660 0,1 %
Sija Territorio
1 Flag of Nunavut.svg Nunavut 2 093 190 21,0 %
2 Flag of the Northwest Territories.svg Luoteisterritoriot 1 346 106 13,5 %
3 Flag of Yukon.svg Yukon 482 443 4,8 %
Yhteensä Flag of Canada.svg Kanada 9 984 670 100,0 %

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]