Luettelo Japanin keisareista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japanin keisareiden aikajana

Tämä on luettelo Japanin keisareista aikajärjestyksessä. Perinteisen vallanperimysjärjestyksen mukaan Japania on hallinnut yhteensä 125 keisaria (jap. 天皇, tennō). Miespuolisten keisarien ohella maassa on ollut kahdeksan naishallitsijaa.

Luettelon varhaisimmat keisarit eivät ole historiallisia henkilöitä: vähintään yhdeksän ensimmäisen keisarin ei uskota olleen olemassa. Ensimmäinen, mahdollisesti todellisuudessa hallinnut keisari saattaisi olla Sujin, mutta 200–300 luvulla jaa.[1] 14 ensimmäistä keisaria pidetään legendaarisina, ja 14 seuraavan keisarin hallinnon ajankohdasta ei ole varmuutta. Vuosina 539–571 hallinnut Kinmei onkin ensimmäinen keisari, jonka valtakauden ajankohta tunnetaan aikalaislähteistä. Varhaisten keisarien hallintokausien vuosiluvut ovat peräisin puolihistoriallisista kronikoista (Nihonshoki).[2]

Luettelo keisareista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtakausi[3] Kuva Postuumi nimi Oma nimi (imina) Huomautuksia
Legendaariset keisarit (660 eaa.– 269 jaa.)
1 660–585 eaa. Emperor Jimmu.jpg Jinmu   Perinteen mukaiset vuosiluvut, väitetty polveutuminen auringon kami Amaterasusta
2 581–549 eaa. Suizei thumb 1.jpg Suizei   Perinteen mukaiset vuosiluvut, legendaarinen keisari
3 549–511 eaa. Tennō Annei thumb.jpg Annei   Perinteen mukaiset vuosiluvut, legendaarinen keisari
4 510–477 eaa. Tennō Itoku thumb.jpg Itoku   Perinteen mukaiset vuosiluvut, legendaarinen keisari
5 475–393 eaa. Tennō Kōshō thumb.jpg Kōshō   Perinteen mukaiset vuosiluvut, legendaarinen keisari
6 392–291 eaa. Tennō Kōan thumb.jpg Kōan   Perinteen mukaiset vuosiluvut, legendaarinen keisari
7 290–215 eaa. Tennō Kōrei thumb.jpg Kōrei   Perinteen mukaiset vuosiluvut, legendaarinen keisari
8 214–158 eaa. Tennō Kōgen thumb.gif Kōgen   Perinteen mukaiset vuosiluvut, legendaarinen keisari
9 158–98 eaa. Tennō Kaika thumb.jpg Kaika   Perinteen mukaiset vuosiluvut, legendaarinen keisari
10 97–30 eaa. Emperor Sujin.jpg Sujin Perinteen mukaiset vuosiluvut
11 29 eaa.–70 jaa. Emperor Suinin.jpg Suinin Perinteen mukaiset vuosiluvut
12 71–130 Emperor Keikō.jpg Keikō Perinteen mukaiset vuosiluvut
13 131–190 Emperor Seimu.jpg Seimu Perinteen mukaiset vuosiluvut
14 192–200 Tennō Chūaii thumb.gif Chūai Perinteen mukaiset vuosiluvut
201–269 Empress OKINAGA TARASI.JPG Jingū Perinteen mukaiset vuosiluvut, keisari Ōjinin sijaishallitsija
Kofun-kausi (270–539)
15 270–310 Emperor Ōjin.jpg Ōjin Perinteen mukaiset vuosiluvut
16 313–399 Nintoku-tennō detail.jpg Nintoku Perinteen mukaiset vuosiluvut
17 400–405 No image.png Richū Perinteen mukaiset vuosiluvut
18 406–410 No image.png Hanzei Perinteen mukaiset vuosiluvut
19 412–453 Emperor Ingyō.jpg Ingyō Perinteen mukaiset vuosiluvut
20 453–456 Emperor Ankō.jpg Ankō Perinteen mukaiset vuosiluvut
21 456–479 Tennō Yūryaku detail.jpg Yūryaku Perinteen mukaiset vuosiluvut
22 480–484 No image.png Seinei Perinteen mukaiset vuosiluvut
23 485–487 Emperor Kenzō.jpg Kenzō Perinteen mukaiset vuosiluvut
24 488–498 Emperor Ninken.jpg Ninken Perinteen mukaiset vuosiluvut
25 498–506 No image.png Buretsu Perinteen mukaiset vuosiluvut
26 507–531 Statue of Emperor Keitai.jpg Keitai Perinteen mukaiset vuosiluvut
27 531–535 No image.png Ankan Perinteen mukaiset vuosiluvut
28 535–539 No image.png Senka Perinteen mukaiset vuosiluvut
Asuka-kausi (539–710)
29 539–571 Emperor Kinmei.jpg Kinmei Ensimmäinen historiallisina pidetyistä lähteistä tunnettu keisari
30 572–585 No image.png Bidatsu Nunakura no Futotamashiki
31 585–587 Yomeitenno.jpg Yōmei Tachibana no Toyohi no mikoto
32 587–592 No image.png Sushun Hatsusebe
33 592–628 Empress Suiko.jpg Suiko Mikekashiya-hime no mikoto Ensimmäinen historiallinen naispuolinen keisari
34 629–641 No image.png Jomei Tamura
35 642–645 Empress Kogyoku-Saimei.jpg Kōgyoku Takara Hallitsi kahdesti
36 645–654 No image.png Kōtoku Karu
37 655–661 Empress Kogyoku-Saimei.jpg Saimei Takara Kōgyokun toinen hallintokausi
38 668–671 Hyakuninisshu 001.jpg Tenji Naka no Ōe
39 671–672 Emperor Kōbun.jpg Kōbun Ōtomo
40 673–686 Emperor Tenmu.jpg Tenmu Ōama
41 690–697 Hyakuninisshu 002.jpg Jitō Unonosarara
42 697–707 Monmu.gif Monmu Karu
43 707–715 Empress Gemmei.jpg Genmei Abe
Nara-kausi (710–794)
43 707–715 Empress Gemmei.jpg Genmei Abe
44 715–724 Empress Genshō.jpg Genshō Hidaka
45 724–749 Emperor Shomu.jpg Shōmu
46 749–758 Empress Koken.jpg Kōken Abe Hallitsi kahdesti
47 758–764 No image.png Junnin Ōi
48 764–770 Empress Koken.jpg Shōtoku Abe Kōkenin toinen hallintokausi
49 770–781 No image.png Kōnin Shirakabe
(postuumi keisari) No image.png Sawara (Sudō-tennō) Sawara-shinnō Ainoa postuumisti keisariksi kohotettu henkilö
50 781–806 Emperor Kammu large.jpg Kanmu Yamabe
Heian-kausi (794–1185)
50 781–806 Emperor Kammu large.jpg Kanmu Yamabe
51 806–809 No image.png Heizei Ate
52 809–823 Emperor Saga large.jpg Saga Kamino
53 823–833 No image.png Junna Ōtomo
54 833–850 No image.png Ninmyō Masara
55 850–858 Emperor Montoku.jpg Montoku Michiyasu
56 858–876 Emperor Seiwa.jpg Seiwa Korehito
57 876–884 Hyakuninisshu 013.jpg Yōzei Sadaakira
58 884–887 Tennō Kōkō.jpg Kōkō Tokiyasu
59 887–897 Emperor Uda large.jpg Uda Sadami
60 897–930 Emperor Daigo.jpg Daigo Atsuhito
61 930–946 No image.png Suzaku Yutaakira
62 946–967 Emperor Murakami.jpg Murakami Nariakira
63 967–969 No image.png Reizei Norihira
64 969–984 No image.png En’yū Morihira
65 984–986 Tennō Kazan detail.jpg Kazan Morosada
66 986–1011 Emperor Ichijō.jpg Ichijō Kanehito
67 1011–1016 Hyakuninisshu 068.jpg Sanjō Okisada/Iyasada
68 1016–1036 No image.png Go-Ichijō Atsuhira
69 1036–1045 No image.png Go-Suzaku Atsunaga/Atsuyoshi
70 1045–1068 No image.png Go-Reizei Chikahito
71 1068–1073 Emperor Gosanjō.jpg Go-Sanjō Takahito
72 1072–1086 Emperor Shirakawa.jpg Shirakawa Sadahito
73 1086–1107 No image.png Horikawa Taruhito
74 1107–1123 Emperor Toba.jpg Toba Munehito
75 1123–1141 Emperor Sutoku2.jpg Sutoku Akihito
76 1141–1155 No image.png Konoe Narihito
77 1155–1158 Emperor Go-Shirakawa2.jpg Go-Shirakawa Masahito
78 1158–1165 Nijotenno.jpg Nijō Morihito
79 1165–1168 No image.png Rokujō Yorihito
80 1168–1180 Emperor Takakura.jpg Takakura Norihito
81 1180–1185 Emperor Antoku.jpg Antoku Tokihito
Kamakura-kausi (1185–1333)
82 1183–1198 Emperor Go-Toba.jpg Go-Toba Takahira
83 1198–1210 Emperor Tsuchimikado.jpg Tsuchimikado Tamehito
84 1210–1221 Emperor Juntoku large.jpg Juntoku Morihira/Morinari
85 1221 No image.png Chūkyō Kanehira/Kanenari
86 1221–1232 Emperor Go-Horikawa.jpg Go-Horikawa Yutahito
87 1232–1242 Emperor Shijō.jpg Shijō Mitsuhito/Tosihito
88 1242–1246 Emperor Go-Saga.jpg Go-Saga Kunihito
89 1246–1259 Emperor Go-Fukakusa.jpg Go-Fukakusa Hisahito
90 1259–1274 Emperor Kameyama.jpg Kameyama Tsunehito
91 1274–1287 Emperor Go-Uda.jpg Go-Uda Yohito
92 1287–1298 Emperor Fushimi.jpg Fushimi Hirohito
93 1298–1301 Emperor Go-Fushimi.jpg Go-Fushimi Tanehito
94 1301–1308 Emperor Go-Nijō.jpg Go-Nijō Kuniharu
95 1308–1318 Tennō Hanazono detail.jpg Hanazono Tomihito
96 1318–1339 Emperor Godaigo.jpg Go-Daigo Takaharu Eteläinen hovi
Pohjoinen hovi (1333–1392)
1331–1333 Emperor Kōgon.jpg Kōgon Kazuhito
1336–1348 Emperor Kōmyō.jpg Kōmyō Yutahito
1348–1351 No image.png Sukō Okihito
1351–1352 Interregnum
1352–1371 Emperor Go-Kōgon.jpg Go-Kōgon Iyahito
1371–1382 Emperor Go-En'yū detail.jpg Go-En’yū Ohito
1382–1392 Emperor Go-Komatsu.jpg Go-Komatsu Motohito Eteläinen ja pohjoinen hovi yhdistyneet 1392, kts. no. 100
Muromachi-kausi (1333–1573)
96 1318–1339 Emperor Godaigo.jpg Go-Daigo Takaharu Eteläinen hovi
97 1339–1368 Emperor Go-Murakami.jpg Go-Murakami Norinaga/Noriyoshi Eteläinen hovi
98 1368–1383 No image.png Chōkei Yutanari Eteläinen hovi
99 1383–1392 Emperor Go-Kameyama.jpg Go-Kameyama Hironari Eteläinen hovi
100 1392–1412 Emperor Go-Komatsu.jpg Go-Komatsu Motohito Eteläinen ja pohjoinen hovi yhdistyneet
101 1412–1428 No image.png Shōkō Mihito
102 1428–1464 Emperor Go-Hanazono.jpg Go-Hanazono Hikohito
103 1464–1500 No image.png Go-Tsuchimikado Fusahito
104 1500–1526 No image.png Go-Kashiwabara Katsuhito
105 1526–1557 Emperor Go-Nara.jpg Go-Nara Tomohito
106 1557–1586 Emperor Ogimachi2.jpg Ōgimachi Michihito
Azuchi-Momoyama-kausi (1573–1603)
106 1557–1586 Emperor Ogimachi2.jpg Ōgimachi Michihito
107 1586–1611 Emperor Go-Yōzei2.jpg Go-Yōzei Kazuhito/Katahito
Edo-kausi (1603–1867)
107 1586–1611 Emperor Go-Yōzei2.jpg Go-Yōzei Kazuhito/Katahito
108 1611–1629 Emperor Go-Mizunoo2.jpg Go-Mizunoo
(Go-Minoo)
Kotohito
109 1629–1643 Meisho of Japan.jpg Meishō Okiko
110 1643–1654 Emperor Go-Kōmyō.jpg Go-Kōmyō Tsuguhito
111 1654–1663 Emperor Go-Sai.jpg Go-Sai Nagahito
112 1663–1687 Emperor Reigen.jpg Reigen Satohito
113 1687–1709 Emperor Higashiyama.jpg Higashiyama Asahito/Tomohito
114 1709–1735 Emperor Nakamikado.jpg Nakamikado Yasuhito/Yoshihito
115 1735–1747 Emperor Sakuramachi.jpg Sakuramachi Akihito
116 1747–1762 Emperor Momozono.jpg Momozono Toohito
117 1762–1770 Go-Sakuramachi cropped.jpg Go-Sakuramachi Toshiko Viimeinen naispuolinen keisari
118 1770–1779 Emperor Go-Momozono.jpg Go-Momozono Hidehito
119 1779–1817 Emperor Kōkaku.jpg Kōkaku Morohito
120 1817–1846 Emperor Ninkō.jpg Ninkō Ayahito
121 1846–1866 The Emperor Komei.jpg Kōmei Osahito Viimeinen keisari, jonka valtakaudella oli käytössä useita aikakausinimiä
Japanin keisarikunta ja nyky-Japani (1867–)
122 1867–1912 Black and white photo of emperor Meiji of Japan.jpg Meiji Mutsuhito
123 1912–1926 Emperor Taishō.jpg Taishō Yoshihito
124 1926–1989 Hirohito in dress uniform.jpg Shōwa Hirohito
125 1989– Emperor Akihito cropped 2 Barack Obama Emperor Akihito and Empress Michiko 20140424 1.jpg Kinjō tennō
’nykyinen keisari’
Akihito Hallitsevaan keisariin viitataan japaniksi termeillä kinjō tennō (’hallitseva keisari’) tai tennō heika (’hänen majesteettinsa keisari’). Akihiton postuumi nimi tulee olemaan Heisei.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yoshida, Reiji: Life in the cloudy Imperial fishbowl The Japan Times. Viitattu 15.7.2018.
  2. Emperors and empresses regnant of Japan Encyclopædia Britannica. Viitattu 15.7.2018.
  3. Genealogy of the Emperors of Japan Imperial Household Agency. Viitattu 15.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]