Jinmu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meiji-kauden puupiirros keisari Jinmusta.

Jinmu (jap. 神武天皇, Jinmu-tennō, Jimmu[1], legendan mukaan 1. tammikuuta 711 eaa.11. maaliskuuta 585 eaa.[2]) on perimätiedon mukaan Japanin ensimmäinen keisari. Tarujen mukaan hän oli auringonjumalatar Amaterasun jälkeläinen,[1] tämän pojanpojan, Ninigi-no-Mikoton pojanpoika lähde?. Hän nousi valtaistuimelle 660 eaa, ja valtaannousun vuosipäivää 11. helmikuuta vietetään Japanin perustamisen juhlapäivänä, japaniksi Kigensetsu.[1]

Japanin syntyhistorian (Kojiki 712 ja Nihonshoki 720) mukaan auringonjumalatar Amaterasu antoi Jinmulle kolme esinettä: pronssipeilin, miekan ja jalokiviketjun.

Pronssipeiliä säilytetään kertoman mukaan Isen kaupungissa olevassa Isen pyhätössä, joka on tämän vuoksi suosittu matkailukohde. Itse peili ei kuitenkaan ole yleisön nähtävillä. Nagoyassa Atsutan pyhätössä taas säilytetään Kusanagi-miekkaa, kun taas jalokiviketju on Tokion keisarillisessa palatsissa.

Jinmun olemassaoloa ei ole historiallisesti todistettu, ja pelkästään häneen liittyvä mytologia ajoittaa hänet seitsemännelle vuosisadalle eaa. Yleisesti oletetaan, että Jinmun legendan lähtökohtana on todennäköisesti ollut sama heimopäällikkö, jonka elämän perusteella on syntynyt toinenkin legendahahmo, yhdeksäntenä keisarina hallitsijaluettelossa näkyvä monarkki nimeltä Sujin.lähde? Molempia kutsutaan noissa muinaisissa mytologiannäköisissä lähteissä Japanin perustajiksi.

Yamato-kausi (250–710 jaa.)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Yamato-kausi

Japanin valtion syntyhistoriaa on vaikea selvittää, sillä Yamato-kaudella kirjoitettiin useita eri historiankirjoituksia, joita uudet hallitsijat uudelleenkirjoituttivat myöhemmin. Nykytuntemuksen mukaan Yamato muuttui Japaniksi 500- tai 600-luvulla jaa. Hallitsijat väittivät polveutuvansa suoraan auringonjumalatar Amaterasusta, joka on šintolaisuuden tärkeimpiä jumaluuksia.

Tältä ajalta on kirjoituksia Jinmusta ensimmäisenä keisarina. Japanin keisarillinen sukuluettelo syntyi myös näihin aikoihin.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Facta2001, WSOY 1981, 7. osa, palsta 148
  2. Nihonshoki

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Japanin legendaarinen keisari
(660 eaa.–585 eaa.)
Seuraaja:
Suizei
Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.