Kojiki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kojiki (jap. 古事記, suom. Vanhojen asioiden kronikka) on yksi vanhimmista säilyneistä japanilaisista kirjoista. Kojiki on Japanin kansalliseepos. Se on valmistunut vuonna 712 ja siinä kerrotaan Japanin historia maailman luomisesta keisarinna Suikon hallituskauteen 600-luvun alkuun saakka. Kojiki on kirjoitettu osin kiinaksi, osin man'yōgana-kirjoituksella.lähde?

Kojiki luotiin korostamaan keisarin asemaa ja jumalallista alkuperää kiinalaisen mallin mukaan. Se saattaa perustua aiempiin, mahdollisesti tuhoutuneisiin heimokronikoihin. Kirjan esipuheessa Ō no Yasumaro kertoo keisarinna Genmein määränneen hänet kirjoittamaan Kojikin keisari Temmun hovipalvelijan Hieda no Aren ulkomuistista kertomien, vanhemmista kronikoista opeteltujen tietojen mukaan. Kronikka jakautuu kolmeen osaan: ensimmäinen osa käsittää mytologisen luomiskertomuksen, toinen osa käsittelee keisari Jimmua, Yamaton valtion perustamista ja viittätoista Jimmua seurannutta legendaarista keisaria ja kolmas osa kahdeksaatoista seuraavaa keisaria.[1]

Vuonna 720 valmistui seuraava kronikka, Kojikia tieteellisempi Nihonshoki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olavi K. Fält, Kai Nieminen, Anna Tuovinen ja Ilmari Vesterinen: Japanin kulttuuri, s. 301–304. Otava, 1994. ISBN 951-1-12746-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]