Luettelo Britannian kuninkaallisen laivaston saattuetukialuksista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
RN Ensign
Royal Navyn alusten nimet

A – B – C – D – E – F – G
H – I – J – K – L – M – N
O – P – Q – R – S – T – U
V – W – X – Y – Z

lentotukialukset
saattuetukialukset
vesilentokoneidenemälaivat
maihinnousualukset
taisteluristeilijät
dreadnought taistelulaivat
pre-dreadnoughtit
panssarilaivat
mörssärialukset
korvetit ja sluupit
risteilijät
hävittäjät
polttolaivat
fregatit
tykkiprikit, tykkiveneet
miinantorjunta-alukset
monitorit
partioalukset
kuninkaalliset jahdit
linjalaivat
sukellusveneet
apualukset
tutkimusalukset
tukikohdat
sairaalat ja sairaalalaivat
lentoasemat
lentoyksiköt
yhtymät
laivueet
Englannin sota-alukset
Skotlannin sota-alukset

Luettelo kuninkaallisen laivaston saattuetukialukset sisältää Britannian kuninkaallisessa laivastossa palvelleet saattuetukialukset. Alukset olivat pieniä ja hitaita toisessa maailmansodassa palvelleita kuninkaallisen laivaston lentotukialuksia. Tyypillisesti ne olivat puolta lyhyempiä ja niiden uppouma oli noin kolmannes varsinaisista lentotukialuksista. Kokonsa vuoksi ne olivat nopeampia valmistaa ja myös halvempia. Heikohkon suojan vuoksi ne olivat haavoittuvia, ja muutamien alusten uppoaminen aiheutti suuria miestappioita.

Audacity-luokka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Audacity-luokan saattuetukialukset[1]
Nimi Kuva Lentokoneita Uppouma Koneteho Palvelus
Muutettu Palvelukseen Kohtalo
HMS Audacity HMS Audacity (D10).jpg 8 11000 t 2 dieselmoottoria 1 akseli maaliskuu 1939 17. kesäkuuta 1941 uponnut Kriegsmarinen sukellusveneen U-751 torpedoimana 21. joulukuuta 1941

Long Island -luokka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Long Island -luokan saattuetukialukset[2]
Nimi Kuva Lentokoneita Uppouma Koneteho Palvelus
Muutettu Palvelukseen Kohtalo
HMS Archer HMS Archer (D78).jpg 16 13070 t 4 dieselmoottoria 1 akseli 1941 18. marraskuuta 1941 muutettu 1946 MV Empire Laganiksi

Avenger -luokka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avenger-luokan saattuetukialukset[3]
Nimi Kuva Lentokoneita Uppouma Koneteho Palvelus
Muutettu Palvelukseen Kohtalo
HMS Avenger HMS Avenger 2.JPG 15 14700 t 2 dieselmoottoria 1 akseli 27. marraskuuta 1940 2. maaliskuuta 1942 uponnut Saksan laivaston sukellusveneen U-155 torpedoimana Gibraltarin länsipuolella
HMS Biter 15 14700 t 2 dieselmoottoria 1 akseli 8. joulukuuta 1940 1. toukokuuta 1942 myyty 1945 Ranskan laivastolle nimellä Dixmude
HMS Dasher 15 14700 t 2 dieselmoottoria 1 akseli 12. huhtikuuta 1941 1. heinäkuuta 1942 tuhoutunut lentokonebensiinin räjähtäessä 27. maaliskuuta 1943

Attacker -luokka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Attacker-luokan saattuetukialukset[3]
Nimi Kuva Lentokoneita Uppouma Koneteho Palvelus
Kölinlasku Palvelukseen Kohtalo
HMS Battler The Royal Navy during the Second World War A16643.jpg 24 10000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 15. huhtikuuta 1941 15. marraskuuta 1942 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 12. helmikuuta 1946
HMS Attacker HMSAttackerD02.jpg 24 10000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 17. huhtikuuta 1941 10. lokakuuta 1942 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 5. tammikuuta 1946
HMS Hunter 24 10000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 22. toukokuuta 1942 11. tammikuuta 1943 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 29. joulukuuta 1945
HMS Chaser 24 10000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 28. kesäkuuta 1941 9. huhtikuuta 1943 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 12. toukokuuta 1946
HMS Fencer 24 10000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 5. syyskuuta 1941 20. helmikuuta 1943 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 11. joulukuuta 1946
HMS Stalker 24 10000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 6. lokakuuta 1941 30. joulukuuta 1942 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 29. joulukuuta 1945
HMS Pursuer 24 10000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 31. heinäkuuta 1941 14. kesäkuuta 1943 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 12. helmikuuta 1946
HMS Striker 24 10000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 15. joulukuuta 1941 29. huhtikuuta 1943 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 12. helmikuuta 1946
HMS Searcher 24 10000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 7. huhtikuuta 1943 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 29. marraskuuta 1945
HMS Ravager 24 10000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 11. huhtikuuta 1942 26. huhtikuuta 1943 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 26. helmikuuta 1946
HMS Tracker 24 10000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 3. marraskuuta 1941 31. tammikuuta 1943 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 29. marraskuuta 1945

Ruler -luokka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruler-luokan saattuetukialukset
Nimi Kuva Lentokoneita Uppouma Koneteho Palvelus
Kölinlasku Palvelukseen Kohtalo
HMS Slinger 24 14 000 t 2 turbiinimoottoria 1 akseli 25. toukokuuta 1942 11. elokuuta 1943 palautettu Yhdysvaltain laivastolle 27. helmikuuta 1946


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of escort aircraft carriers of the Royal Navy

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hobbs, Cdr David: Royal Navy Escort Carriers. Liskeard, Cornwall: Maritime Books, 2003. ISBN 0-90777199-8. (englanniksi)
  • Gardiner, Robert (ed.): Conway's All the World's Fighting Ships 1922-1946. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 1987. ISBN 0-85177-146-7. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gardiner, Robert s. 23
  2. Gardiner, Robert s. 24
  3. a b Gardiner, Robert s. 25