Lovejoy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kuvitteellisesta hahmosta. Muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Lovejoy
Tyyli draama
Kestoaika 50 min
Luoja(t) BBC One
Pääosissa Ian McShane
Chris Jury
Dudley Sutton
Phyllis Logan
Caroline Langrishe
Diane Parish
Alkuperämaa Iso-Britannia
Verkko Suomessa Yle TV1
Esitetty 1986 – 1994
Jaksoja 71
Aiheesta muualla
IMDb

Lovejoy on John Grantin salanimellä Jonathan Gash luoma kuvitteellinen hahmo samannimisessä kirjasarjassa ja siihen perustuvassa televisiosarjassa. Hän on antiikkikauppias, jolla on poikkeuksellinen lahjakkuus tunnistaa antiikkiesineen aitous. Hän on myös opiskellut niitä[1] voidakseen varsinaisesti nimetä ja yksilöidä esineet.[2] Lovejoy on palvellut armeijassa ja hän on ollut sodassa jota ei ole tarkemmin yksilöity.[3]

Hänen toimintansa voi olla häikäilemätöntä ja laillisuudeltaan kyseenalaista sekä romaaneissa että televisiosarjassa, vaikka ne eivät edustakaan nk. kovaksikeitettyä tyyliä.

Suomennetut kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lovejoy-kirjoista on käännetty suomeksi Legioonalaisen kulta, Graalin malja sekä Juudaksen liitto. Kirjat julkaisi Book Studio.

Kirjojen kerronta on minä-muodossa, ja usein Lovejoy puhuu suoraan lukijalle.[4] Toisinaan tyyli on varsin suorasukaista.[5]

Juoni alkaa usein jostakin antiikkialalla arkiselta näyttävästä tapahtumasta tai sattumasta, joka tapahtuu jonkin toisen asian yhteydessä. Juonien kehittely muistuttaa salapoliisiromaaneita tapahtumien syy-yhteyksien lopulta paljastuessa. Juonen kuljetus on juuri näiden varassa itse motiivin, antiikkiesineiden, ollessa taustalla vaikuttava voima joka aiheuttaa henkilöiden teot. Kerrontaa keventää kuiva huumori ja toisaalta humoristinen kyynisyys.[6]

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiläinen Lovejoy-televisiosarja perustuu romaaneihin. Sarjaa tehtiin yksi kausi vuonna 1986, minkä jälkeen se oli viisi vuotta tauolla. Sarjaa jatkettiin viiden tuotantokauden verran vuosina 19911994 suunnilleen saman näyttelijäkaartin voimin. Tuolloin sarjan tyyliä muutettiin leppoisammaksi. Suomessa sarjaa on esitetty viimeksi uusintoina TV1:ssä. Suomessa ei ole esitetty sarjan kahta erikoisjaksoa, jotka kuitenkin löytyvät DVD-levyiltä.

Sarjan päähenkilö on Lovejoy, East Angliassa asuva antiikkikauppias. Jaksojen juonet pyörivät yleensä harvinaisten ja toisinaan laittomien antiikkiesineiden ympärillä. Sarjan erikoinen romaaneista mukailtu kerronnallinen ratkaisu on se, että päähenkilö puhuu usein suoraan kameralle, ja kun tämä yhdistetään sarjan edetessä melkein yliluonnolliseksi yltävään vaistoon antiikkiesineiden suhteen, hahmon voi nähdä eräänlaisena maanläheisenä "supersankarina". Lovejoyn etunimeä ei myöskään koskaan mainita.

Lovejoyn uskollisina apureina toimivat lähes kaikissa jaksoissa Tinker Dill ja Eric Catchpole. Eric Catchpole vetäytyy viidennen tuotantokauden aikana "muihin maisemiin" työskentelemään setänsä pubissa, mutta hän palaa näyttäytymään kuudennen tuotantokauden viimeisessä jaksossa, johon sarja päättyy. Tinker esitellään majurina tai kersanttina tilanteesta riippuen, eikä häntä estä koskaan mikään juomasta lasillista giniä. Tinkerin mukana kulkee aina myös taskumatti, joka on yllättävän usein tyhjä. Eric puolestaan on sarjan koominen sivuhahmo, joka keventää jaksojen tunnelmaa epäonnistumisillaan ja yllättävillä tempauksillaan.

Lovejoylla on läheinen ja jännitteinen suhde Phyllis Loganin esittämän Lady Jane Felshamin kanssa, vaikka heistä ei koskaan paria tulekaan. Aristokraattinen Lady Jane edustaa täysin Lovejoyn renttumaista vastakohtaa, ja tämä eroavaisuus luo kutkuttavan kontrastin erilaisille tilanteille. Lovejoyta voidaan jaksojen perusteella pitää naistenmiehenä, mutta suhde Lady Janeen ei muutu fyysiseksi. Vuorotellen sekä Lovejoy että Lady Jane ovat kuitenkin mustasukkaisia toistensa partnereista ja tekemisistä.

Televisiosarjan päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonathan Gash

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juudaksen liitto s. 186
  2. Legioonalaisen kulta s. 70
  3. Juudaksen liitto s. 144, 170
  4. Juudaksen liitto s. 54
  5. Graalin malja s. 7-8
  6. Legioonalaisen kulta s.129

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]