Louisiadesaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Louisiadesaaret
Kartta Louisiadesaarista
Kartta Louisiadesaarista
Maantiede
Sijainti 11°12′S, 153°00′E
Merialue Tyynimeri
Saaria yht. +100
Suurin saari Vanatinai
Pinta-ala 2 200 km²
Valtio
Valtio Papua-Uusi-Guinea
Maakunta Milne Bay
Väestö
Väkiluku 47 000
Asutuskeskukset Bwagoia

Louisiadesaaret on saariryhmä Papua-Uudessa-Guineassa 200–400 kilometriä Uuden-Guinean saaren itäkärjestä kaakkoon. Saaristo koostuu kymmenestä tuliperäisestä tai korallisaaresta sekä lähes 90 pienemmästä luodosta tai riutasta. Sideia ja Basilaki sijaitsevat lähinnä Uutta-Guineaa; Misima, Vanatinai ja Rossel sijaitsevat kauempana idässä. Suurin saarista on Vanatinai, joka tunnetaan myös eurooppalaisten antamilla nimillä Sudest ja Tagula. Saarten kokonaispinta-ala on noin 2 200 neliökilometriä. Suurimmat saaret ovat tuliperäisiä ja useat pienemmät saaret ovat muotoutuneet koralliriutoista.

Louisiadesaarilla oli asukkaita 47 000 vuonna 2014. Suurin asutuskeskus on Bwagoia Misiman saarella. Saarilta on löydetty kultaesiintymiä. Louisiadesaarten sademetsät muodostavat oman ekoalueensa, jossa on useita endeemisiä puulajeja (suvuista Pandanus, Diospyros ja Hopea), viisi endeemistä sammakkolajia, kaksi endeemistä liskolajia ja viisi endeemistä lintulajia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Series of small islands off the eastern tip of Pap Tropical and subtropical moist broadleaf forests. 2023. WWF. Viitattu 2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.