Lou (rakennus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lou (perint. 樓; yksinkert. 楼 lóu) on kiinalainen rakennus, jossa on vähintään kaksi kerrosta ja kiinalaistyyppinen aumakatto. Rakennustyyppi on ollut käytössä Taistelevien läänitysvaltioiden (475 – 221 eaa.) ajalta asti. Sen ajan kirjallisissa lähteissä mainitaan ensi kertaa "kerrostetut talot" (chenglou). Lasitetuin tiilin koristellulla katolla voi olla kaksin- tai kolminkertaiset räystäät. Rakennusta ympäröivät terassi sekä dougong (鬥拱 dǒugǒng) -konsolit, jotka tukevat räystäitä. Perinteisen loun rakentamisessa kaikki liitokset on tehty puuliitoksina, ilman metallia tai minkäänlaista liima-ainetta. Monet lout ovat nykyään suosittuja matkailunähtävyyksiä.

Loulla oli erilaisia käyttötarkoituksia.

Yksityiskodin pienemmän kaksikerroksisen loun toinen kerros oli yleensä perheenpään kirjasto tai makuuhuone.

Loisteliaampia olivat puistoihin tai näköalapaikoille rakennetut lout. Niitä voi kutsua paviljongeiksi tai näköalatorneiksi. Niiden konsolit ovat värikkäät ja veistoksin koristellut.

Jingminglou 景明楼

Entisaikaan oli tapana jokaiseen suurempaan kaupunkiin rakentaa kellotorni (鐘樓 zhōnglóu) ja rumputorni (鼓樓 gǔlóu). Nämä ovat näyttäviä rakennuksia.

Alun perin tornien tarkoituksena oli toimia musiikin näyttämönä. Sittemmin niitä käytettiin ajan ilmoittamiseen ja tämä oli niiden tehtävä Yuan-, Ming- ja Qing-dynastioiden ajan. Aamulla kaupungin porttien avaaminen ilmoitettiin kellonsoitolla ja illalla porttien sulkemista julistettiin rummulla.

Nuolitorneja (箭樓 jiànlóu) rakennettiin erityisesti Ming- ja Qing-dynastioiden aikana kaupunginporttien yhteyteen. Ne toimivat vartiotorneina.

Zhengyangmeninin nuolitorni

Kulmatornit (角樓 jiǎolóu) olivat kaupunginmuurin kulmissa sijaitsevia vartiotorneja.

Kielletyn kaupungin kulmatorni

Porttitornissa (城樓 chénglóu) on sen koosta riippuen yksi tai useampia portteja. Esimerkiksi Beijingin Tiananmen-porttitornissa on viisi porttia, joista keskimmäistä sai käyttää vain keisari.

Porttitorni Dalissa

Hakka-kansa kehitti omaleimaisen arkkitehtuurin, johon kuului toisistaan poikkeavia lou-muotoja. Ilmeisesti vanhinta tyyppiä edustaa viiden feeniksin talo (五鳳樓 wǔfènglóu), joka jäljitteli keskushallinnon ja hovin loisteliasta tyyliä. Kun Fujianissa asuva Hakka-kansa alkoi tuntea turvallisuutensa uhatuksi, kehitettiin puolustukseen tarkoitettu maa-lou (土樓 tǔlóu), joka on pyöreä tai neliskulmainen linnoitusmainen rakennelma, johon on vain yksi sisäänkäynti. Guangdongissa rakennettiin neliskulmaisia louta (四角楼 sìjǐaolóu).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]