Lonomia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lonomia
Lonomia-lajin toukka
Lonomia-lajin toukka
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Perhoset Lepidoptera
Alalahko: Glossata
Osalahko: Erilaissuoniset Heteroneura
Yläheimo: Kehrääjämäiset Bombycoidea
Heimo: Riikinkukkokehrääjät Saturniidae
Alaheimo: Hemileucinae
Suku: Lonomia
Walker, 1855

Lonomia on Etelä- ja Keski-Amerikassa esiintyvä 26 lajista muodostuva perhossuku. Suvun perhosten toukat ovat äärimmäisen myrkyllisiä.

Aikuiset perhoset ovat keskikokoisia yöperhosia, jotka muistuttavat kuolleita lehtiä. Kaikilla lajeilla siipien väri vaihtelee ruskean eri sävyissä ja sekä etu- että takasiipien poikki kulkee selvästi erottuva vyö. Muiden Saturniidae-heimon perhosten tapaan aikuisen yksilön suuosat ovat surkastuneet, eikä se syö enää mitään. Aikuisten perhosten ainoa tehtävä onkin paritella ja munia.

Lonomia-toukkien pintaa peittää tiheä karvoitus. Monilla lajeilla karvat ovat puumaisesti haaroittuneet. Karvat sisältävät pienen määrän myrkkyä, joka on äärimmäisen voimakas antikoagulantti. Erityisesti eteläisessä Brasiliassa ja Uruguayssa esiintyvän Lonomia obliquan tuottama myrkky lienee luonnossa esiintyvistä myrkyistä voimakkain. Myrkky estää veren hyytymisen ja myöhemmin tapahtuva punasolujen hajoaminen aiheuttaa hemolyyttisen anemian. Toukkien kosketuksesta syntyvää myrkytystilaa pystytään hoitamaan tehokkaasti seerumilla. Hoidosta huolimatta myrkytys saattaa kuitenkin johtaa kuolemaan, jolloin kuolinsyy on äkillinen useiden elinten, erityisesti munuaisten, toiminnan loppuminen.[1][2][3][4]

L. obliquan myrkyn LD50-arvoa ei ole kyetty määrittämään, mutta 1,7 % myrkytyksen saaneista ihmisistä kuolee. Luku on samaa luokkaa kalkkarokäärmeiden puremien kanssa (1,8 %), vaikka perhostoukan karvoissa oleva myrkkymäärä on mitätön käärmeenpuremassa saatuun myrkkymäärään verrattuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]