Lokki Joonatan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lokki Joonatan
Jonathan Livingston Seagull
Alkuperäisteos
Kirjailija Richard Bach
Kuvittaja Russell Munson
Kieli englanti
Julkaistu 1970
Suomennos
Suomentaja Kaija Kauppi
Kuvittaja Russell Munson
Kustantaja Gummerus
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Lokki Joonatan (engl. Jonathan Livingston Seagull) on vuonna 1970 julkaistu romaani, joka sittemmin on noussut kuuluisaksi bestselleriksi, josta otetaan jatkuvasti uusia painoksia. Kirjan on kirjoittanut Richard Bach, ja valokuvia siihen on ottanut Russell Munson. Kirja kertoo lokki Joonatanin elämästä.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan alussa päähenkilö lokki Joonatan harjoittelee taitolentoa. Muut lokit pitävät tätä luonnonvastaisena; lokki lentää syödäkseen. Pian Joonatan karkotetaankin lauman parista uloimmille luodoille. Siellä hän tulee yhä paremmaksi lentäjäksi.

Eräänä päivänä Joonatanin luokse saapuu kaksi hohtavaa lokkia, jotka pystyvät samoihin taitolentoliikkeisiin kuin Joonatan vaivattomasti ja virheettömästi. Joonatan seuraa lokkeja uuteen maailmaan, ja hänen ruumiinsa muuttuu myös hohtavaksi. Joonatan huomaa kykenevänsä paljon parempiin suorituksiin kuin edellisessä elämässään. Hän uskoo tulleensa taivaaseen.

Pian Joonatanille selviää, että paikka ei olekaan taivas. Taivas ei ole paikka eikä sitä ole olemassa ajassa. Taivas on täydellisyyttä. Näin hänelle opettaa lokkivanhin Tšiang. Pian Joonatan ymmärtää tämän, ja hän pystyy liikkumaan silmänräpäyksessä kaikkialle.

Toisessa maailmassa lokki Fletcher Lynd kokee saman kohtalon kuin Joonatan. Pian Joonatan ilmestyy hänen luokseen ja rupeaa opettamaan häntä. Tähän kouluun liittyy uusia oppilaita, kuten lokki Kirk Maynard. Joonatan yrittää opettaa heille, mitä on täydellisyys. Pian Joonatan lähtee, ja Fletcher, joka nyt ymmärtää, mitä Joonatan on opettanut, jatkaa oppilaitten parissa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bach, Richard: Lokki Joonatan. 32. painos. Suomentanut Kaija Kauppi. Jyväskylä: Gummerus, 2005. ISBN 951-20-0195-0.