Lohikäärme (Clive Cusslerin romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lohikäärme
Dragon
Alkuperäisteos
Kirjailija Clive Cussler
Kieli englanti
Genre trilleri, seikkailu
Kustantaja Simon & Schuster
Julkaistu 1990
Sivumäärä 542 nid.
ISBN 978-0-671-62619-8
Sarja: Dirk Pitt
Seuraava Sahara
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Lohikäärme (engl. Dragon) on Clive Cusslerin Dirk Pitt -seikkailuromaanisarjan yhdeksäs osa, joka julkaistiin vuonna 1990[1]. Teos sisältää Cusslerin tyyliin ajojahteja autoilla, syvänmeren tutkimusta ja tulitaisteluja, mutta myös negatiivisia kommentteja Japanista.[2] Teos sijoittuu lähitulevaisuuteen vuonna 1993, ja Cussler on sisällyttänyt sen maailmaan myös futuristista teknologiaa, kuten holografista teknologiaa hyödyntäviä puhelimia ja 3D-projektiota, sekä syvänmeren kaivuutöihin soveltuvia kaivinkoneita.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1945 yhdysvaltalaiseen B-29 Superfortress -pommikoneeseen kutsumanimeltään Denningsin demonit lastataan Shemyan saarella Alaskassa ydinpommi, jonka koodinimi on Äidin Henkäys. Koneen ohjaaja majuri Dennings miehistöineen saa käskyn pudottaa ase Osakaan Japanissa.

Kone kuitenkin saa moottorivian kesken lennon ja joutuu lentämään alempana kuin suunniteltiin, jolloin muuan japanilainen Mitsubishi A6M Reisen -hävittäjä ampuu sen alas. Koneen hylky katoaa vuosikymmeniksi.

Vuonna 1993 japanilainen rahtialus Divine Star hylätään Tyynellä valtamerellä. Norjalainen alus Narvik huomaa sen ja yrittää pelastusta, mutta sen merimiehet alkavat kuolla japanilaislaivalla ja lopulta sillä täysin varoituksetta räjähtää ydinase.

Dirk Pitt ja hänen miehistönsä ovat räjähdyskohdan alapuolella viiden kilometrin syvyydessä salaisella tutkimusasemalla, joka vaurioituu pahasti ja se on hylättävä. Asiaa mutkistaa se, että juuri hetkeä ennen he pelastivat viime hetkellä brittiläisen pienoissukellusveneen miehistön, joka joutui myös ydinrajähdyksen paineiskun riepottelemaksi. Tilaa pelastusaluksissa ei ole kaikille, joten Pitt ja brittimiehistön vanhapoikajäsen pakkautuvat syvänmeren kaivuriin ja pääsevät viime hetkellä sortuman alta. He ajavat merenalaisen vuoren huipulle, josta heidät pelastetaan osin toisen pienoissukellusveneen ja lopulta sukeltajien avulla.

Japanilaisen rahtialuksen räjähdyksen syyksi paljastuu ydinase. Lopulta selviää myös, että japanilaisten liikemiesten salainen ryhmittymä on kätkenyt Yhdysvaltoihin rahdattavien Murmoto-urheiluautojen koneistoon pienikokoisia ydinräjähteitä, joiden sähkömagneettiset pulssit voisivat rampauttaa Yhdysvallat. Nimellä Kaiten-projekti (jap. 回転, kiertokulku) tunnettua ryhmää johtaa liikemies Hideki Suma kakkosmiehenään Ichiro Tsuboi.

Dirk Pitt liittyy amiraali James Sandeckerin pyynnöstä CIA:n tiimiin, joka pyrkii estämään japanilaisten suunnitelmat. Tiimin eri osien koodiniminä käytetään loistoautojen merkkejä; Pitt valitsee koodinimekseen Stutz samannimisen automerkin mukaan.

Eräs tärkeä johtolanka on vanha maalaus, joka esittää Kaiten-projektin päämajasaarta ja joka on viimeksi nähty Japanin suurlähetystössä Berliinissä vuonna 1945. Maalaus löytyy lopulta Saksasta erään natsi-Saksan aikaisen salaisen lentohallin yhteydestä, jolloin selviää, että Kaiten-projektin johdon salainen piilopaikka on Soseki-nimisellä saarella. Hallissa on myös nelisenkymmentä Messerschmitt Me 262 -hävittäjää, joista Pitt saa kokoelmaansa yhden.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Loren Smith ja hänen virkaveljensä senaattori Mike Diaz jotka tunnetaan japanilaisten liiketalouden kasvua haittaavan asetuksen ajajina, kidnapataan Yhdysvalloissa, Loren kilpa-ajojen aikana ja Diaz kalamatkaltaan Tsuboin määräyksestä ja kuljetetaan Soseki-saarelle.

Pitt ja Giordino hyökkäävät hämäyksenä saarelle häiveliidokeilla, samalla kun kolme muuta agenttia saapuvat virallisen sisäänpääsyn kautta japanilaisen näköisiksi ehostettuina. Kaikki joutuvat vangeiksi ja Suma määrää samuraimiekkaa käyttävän salamurhaaja-apurinsa Kamatorin tappamaan nämä. Pitt voittaa tämän lopulta, ja vangit, Diaz ja Smith pakenevat saarelta kallistusroottorikoneella. Lisäksi he onnistuvat kaappaamaan Suman ja tämän sihteerin vangeikseen.

Suman jouduttua amerikkalaisten käsiin Tsuboi ottaa komennon ja vaatii Yhdysvaltain presidenttiä tiukkasanaisesti luovuttamaan Havaijin ja Kalifornian osavaltiot Japanin hallintaan, luopumaan japanilaisten tuotteiden tuontitulleista sekä sallimaan Japanin valita salassa useita Yhdysvaltain tärkeimpiä ministereitä. Presidentti kieltäytyy, eivätkä amerikkalaiset myönny, vaikka Tsuboi määrää varoituksena erään agenttinsa räjäyttämään Murmoto-autoon kätketyn ydinpommin Kalliovuorten syrjäisessä kolkassa.

Amerikkalaiset keksivät lopulta suunnitelman, jossa Pitt pudotetaan kuljetuskoneesta mereen isomman ja kehittyneemmän syvämerenkaivurin kyydissä. Kaivurilla hän käy hakemassa Denningsin demonit -pommikoneesta ydinpommin, jonka räjäyttää Soseki-saaren lähellä. Syntynyt järistys ja tsunami saavat saaren uppoamaan veden alle ja Kaiten-projekti on tuhottu. Myös ydinaseilla varustetut Murmoto-autot löydetään ennen pitkää kaikki. Pittin oletetaan kuolleen aikaansaamassaan ydinräjähdyksessä.

Sumaa kuulustellaan Yhdysvalloissa ankarasti, minkä jälkeen hänet lopulta surmataan myrkyttämällä. Lopulta selviää että Pitt on hengissä, kun hän ajaa syvänmerenkaivurillaan Marcussaaren hiekkarannalle ja kiipeää nääntyneenä ulos. Hän oli ostanut kuljetuskoneen miehiltä kaikki lounaspaketit, kahvivaraston ja juomaveden, jotka olivat riittäneet pitkään monen viikon matkaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dragon, Kirkus Reviews
  2. Fiction Book Review: Dragon by Clive Cussler, Publishers Weekly