Sahara (Clive Cusslerin romaani)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sahara on Clive Cusslerin vuonna 1992 kirjoittama jännitysromaani.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Biologi Eva Rojas joutuu syrjäisellä egyptiläisellä rannalla hyökkäyksen kohteeksi; miehet ovat tuaregeja; paikalle osuva Dirk Pitt voittaa miehet ja pelastaa Evan.

He käyvät yhdessä illallisella ja silloin selviää että Eva on menossa YK:n ryhmän mukana tutkimaan outoa kulkutautiepidemiaa Malissa.

Pitt lähetetään niin ikään Maliin tutkimaan outoa virrasta tulevaa saastetta joka kasvattaa liikaa myrkyllistä levää joka uhkaa syödä hapen ilmakehästä.

Pitt, Giordino ja Rudi Gunn lähtevät matkaan aseistetulla Calliope -veneellä jossa on laboratorio saastetta varten; matkalla syntyy kahakka Beninin laivaston kanssa ja yhteysantennit tuhoutuvat; lopulta saasteen alkupiste löytyy - mutta malilainen kenraali Kazim - maan harmaa eminenssi - aikoo siepata hienon veneen.

Yleensäkin afrikkalaisten pikkuvaltioiden harjoittamasta nepotismista ja korruptiosta piirretään äärimmäisen ankea kokonaiskuva.

Gunn lähetetään pakenemaan ja YK:n iskuryhmä hakee hänet eräältä lentokentältä tuhoten samalla malilaisen hävittäjälaivueen.

Pitt ja Giordino räjäyttävät veneensä ja pakenevat; he joutuvat ranskalaisen juonittelija Yves Massarden vangeiksi mutta onnistuvat pakenemaan - kaiken huípuksi kenraalille kuuluvalla Avions Voisin -antiikkiautolla!

He pääsevät Fort Foureaun ongelmajätelaitokselle ja saavat selville likaisen salaisuuden; Massarden miehet vangitsevat heidät ja miehet lähetetään keskitysleiriäkin pahempaan Tebezzan kultakaivokseen - mutta sieltäkin he pakenevat.

Pakomatkan aikana löytyy kadonnut australialainen lentäjä jonka koneen jäännöksistä syntyy purjeajokki jolla miehet pääsevät Saharan läpäisevän valtatien varteen jossa sitten algerialainen kuorma-auto pelastaa heidät ja vie turvaan.

He saavat avukseen YK:n erikoisjoukkoja ja Tebezza vallataan; onnettomasti kuitenkin Malin ilmavoimien kone tuhoaa heidän lentokoneensa.

Tästä alkaa huikea seikkailu pitkin Saharaa ja lopulta Pitt ja Giordino kaappaavat kaiken ytimessä olevan Fort Foureaun ja tuhoavat sen alle kätketyt saasteet joista leväkasvun aiheuttanut myrkky vuoti.

Suoraselkäisestä ranskalaisesta kapteeni Brunounesta tulee ongelmajätelaitoksen uusi toimitusjohtaja kunhan varastoidut jätteet on tuhottu tai turvahaudattu syvään kalliohautaan.

Kenraali Kazim kuolee amerikkalaisten erikoisjoukkojen hyökkäyksessä ja ranskalaiselle pääroisto Massardelle juotetaan myrkkyjen saastuttamaa vettä joka tappaa hänet.

Tarinan lopussa Pitt saa kenraali Kazimin entisen Voisin-auton ja vie pelastamansa Eva Rojasin purjehdusmatkalle etsimään autiosaarelle kätkettyä Tebezzasta kaivettua kulta-aarretta jonka olemassa olo paljastui tarinassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.