Litteäpääkissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Litteäpääkissa
Flat-headed cat 1 Jim Sanderson.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Suku: Prionailurus
Laji: planiceps
Kaksiosainen nimi

Prionailurus planiceps
(Vigors & Horsfield, 1827)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Litteäpääkissa Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Litteäpääkissa Commonsissa

Litteäpääkissa eli malesiankissa (Prionailurus planiceps, joskus Felis planiceps tai Ictailurus planiceps) on pieni kaakkoisaasialainen kissaeläin.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sen pituus on 45 cm, häntä on lyhyt, 15 cm. Se painaa 5–8 kg. Turkki on tummanruskea, ja kurkussa ja jaloissa on mustia täpliä, vatsapuoli on vaalea. Jalat ovat lyhyehköt, korvat pienet ja pyöreät. Pään muoto poikkeaa täysin tyypillisestä kissan päästä, sillä se on litteä ja pitkäkuonoinen. Silmät ovat pyöreät. Sillä on tassuissa räpylät, joiden avulla se liikkuu vedessä. Litteäpääkissa on yksi niistä vain kolmesta kissasta, jotka eivät vedä kynsiä sisään; muut ovat gepardi ja iriomotenkissa.

Elinalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Litteäpääkissan elinaluetta on sademetsä, missä se elää lähellä vesialueita ja soita. Se on yöeläin ja saalistaa sammakoita, kalaa ja rapuja. Lajista ei tiedetä kovin paljon, mutta sen verran, että se näyttää sopeutuneen veteen jopa paremmin kuin kalastajakissa.

Uhanalaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Litteäpääkissa on erittäin uhanalainen. Sitä pidettiin hävinneenä lajina 1985, mutta se löydettiin uudestaan 1995. Nyt tunnetaan muutamia elinpaikkoja Malakan niemimaalla ja Sumatralla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wilting, A., Hearn, A., Sanderson, J., Ross, J. & Sunarto, S.: Prionailurus planiceps IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]