Lionsklubi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lions-työlle omistettu muistomerkki järjestön logoineen Aachenissa, Saksassa

Lionsklubi on yhdistys, jonka toiminta perustuu sen kotipaikkakunnan tai muun jäsentensä päättämää teemaa palvelevaan sekä jäsentensä verkostoitumista ja kehittymistä tukevaan asiaan.

Lionsklubit muodostavat yli 200 maassa tai itsehallinnollisella alueella toimivan, maailman suurimman palveluun keskittyvien klubien järjestön.  

Klubi kannustaa jäseniään auttamaan omalla työllään yhteiskuntaa ja toisaalta auttamisellaan tukemaan sekä kotimaan, että koko maailman apua tarvitsevia.

Kansainväliseen Lions-järjestöön (Lions Clubs International, LCI) kuuluu 49 000 paikallisklubia ja 1,35 miljoonaa jäsentä. Järjestön päämaja on Oak Brookissa, Illinoisin osavaltiossa Yhdysvalloissa, osoitteessa: 300 W 22nd St, Oak Brook, IL 60523, Yhdysvallat

Jokainen lionsklubi ja sen jäsenet ovat suoraan kansainvälisen järjestön jäseniä.

Lions-nimen kirjaimet viittaavat englanninkielisiin sanoihin Liberty, Intelligence, Our Nations’ Safety, ja suomenkielisiin sanoihin Luovuta Isänmaasi Onnellisempana Nouseville Sukupolville.

Lions-järjestön hallinto rahoitetaan jäsenmaksuin ja sijoitustuloin. Hyväntekeväisyyteen lahjoitettuja varoja ei käytetä hallinnon kuluihin.

Hyväntekeväisyysjärjestöjä arvioiva tutkimuslaitos, amerikkalainen Charity Navigator on jo vuosia (viimeksi 2022) antanut täyden 4-tähden arvion Lions-järjestöstä. Arvioon vaikuttavat ”hyvä hallinto ja parhaat käytännöt, jolla minimoidaan mahdollisuus epäeettisiin aktiviteetteihin sekä taloudellisesti vastuuntuntoinen järjestön päämäärien toteuttaminen”.

Toiminta-ajatus ja tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lions-järjestön toiminta-ajatuksena on tarjota lionsklubeille, niiden jäsenille ja kumppaneille tilaisuus vapaaehtoistyöllään parantaa yhteiskunnan hyvinvointia ja terveyttä, tukea apua tarvitsevia ihmisiä humanitaarisella palvelulla ja antamalla maailmanlaajuisesti vaikuttavia avustuksia, sekä edistää rauhaa ja kansainvälistä yhteisymmärrystä.

Lions-järjestö organisoi, perustaa ja ohjaa lionsklubeina tunnettuja palveluklubeja. Se koordinoi lionsklubien toimintaa ja antaa standardit niiden toimintamallille ja hallinnolle.

Järjestön tavoitteena on toimia maailmanlaajuisena johtona yhteisöllisessä ja humanitaarisessa palvelussa.

Toimintamuotoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön tunnuslauseena on "Me palvelemme" (engl. We serve).

Paikallisesti toimivat ja itsenäiset lionsklubit kokoontuvat säännöllisesti. Suomessa klubi on rekisteröity yhdistys, ja kokoontuu kerran kuukaudessa.

Klubit päättävät järjestön asioista vuosikokouksissa niin kotimaassaan kuin kansainvälisellä tasolla.

Jokainen lionsklubi päättää itse avustuskohteistaan. Tänä päivänä kansainvälisellä Lions-järjestöllä on kahdeksan yhteistä maailmanlaajuista avustus-/palvelukohdetta.

1.    Toiminta diabeteksen vähentämiseksi ja sitä sairastavien elämänlaadun parantamiseksi.

2.    Parannettavissa olevan sokeuden vähentäminen ja näkövammaisten elämän parantaminen.

3.    Nälän helpottaminen ruoka-avustuksin.

4.    Ympäristönsuojelu toteuttamalla ympäristöä parantavia projekteja.

5.    Tuki erilaisten aktiviteettien muodossa lapsille ja perheille, joita lapsuusiän syöpä koskettaa.

6.    Hätäaputyö, jota lionit usein ovat ensimmäisten joukossa tarjoamassa erilaisten katastrofien uhreille.

7.    Humanitaarinen työ, jota tehdään etenkin vammaisten hyväksi, tuhkarokon hävittämiseksi ja terveyttä edistävinä hankkeina.

8.    Nuorison positiivista kehittymistä tukeva työ, jota toteutetaan mm. Lions Quest -tunnetaitojen lisäämiseen liittyvällä opettajien valmennuksella.


Kansainvälisellä tasolla Lionsit toimivat yhteistyössä monien Yhdistyneiden Kansakuntien alaorganisaatioiden kanssa.

Toimintaa on ECOSOCin, FAOn, UNESCOn, UNICEFin ja WHOn kanssa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön perusti kumppaneineen yhdysvaltalainen Melvin Jones 7. kesäkuuta 1917 Chicagossa. Ensimmäinen Yhdysvaltain ulkopuolinen lionsklubi perustettiin vuonna 1920 Kanadaan. Euroopassa lions-aate tuli ensimmäisenä Ruotsiin vuonna 1948. Naiset ovat voineet liittyä jäseniksi lionsklubeihin ja perustaa klubeja vuodesta 1987. Naisten osuus jäsenistöstä oli 32,3 %. vuonna 2023.

Lions-toiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Lions-toiminta sai alkunsa, kun LC Helsinki-Helsingfors perustettiin 14. elokuuta 1950. Suomessa toiminnan "kummina" pidetään kanadansuomalaista Arne Ritaria.

Vuonna 2023 Suomessa toimivia lionsklubeja oli 772 jakautuneina 14 alueelliseen piiriin. Kansainvälisessä järjestössä Suomi tunnetaan Monikertaispiiri MD-107-Suomi -nimellä, jonka klubit yhdessä muodostavat Suomen Lions-liitto Ry:n. Jäseniä Suomessa vuonna 2023 oli hieman alle 17 000. Naisten osuus jäsenistä oli 22,2 %.

Lions-toiminnan alla organisoituvaa nuorten toimintaa, eli ns. leoklubeja Suomessa oli 12.

Kansallisista hyväntekeväisyyshankkeista merkittävimpiä ovat Punainen sulka -kampanjat, joita järjestetään n. 10 vuoden välein. Tähän mennessä Suomen lionit ovat toteuttaneet seitsemän sulka-kampanjaa, joilla on nykyrahassa kerätty hieman alle 50 milj. €. mm. syöpäkuntoutukseen ja tutkimukseen, sydänsairauksien torjuntaan, sotaveteraanien ja -invalidien, vammaisjärjestöjen sekä vanhusten ja nuorten hyväksi. Punainen sulka on Suomen Lions-liiton hyväntekeväisyyskeräysten rekisteröity tavaramerkki.

Yhteistyössä ulkoministeriön kanssa Suomen lionsklubit ovat rakentaneet ja edelleen rahoittavat silmäsairaalaa Sri Lankassa, jossa Suomen lionit myös tukevat jatkuvasti yli 1000 vähävaraisen kummilapsen koulunkäyntiä.

Pysyviä yhteisiä aktiviteettejamme ovat nuorisovaihto, Lions-Quest-yhdessä kasvamisen ohjelma, jota 13000 opettajaa toteuttaa Suomen kouluissa.

Paikallistason tyypillisiä kohde-esimerkkejä ovat mm. lasten- ja vanhustenkotien auttaminen, stipendien jako kouluissa, paikallisten urheilu- ym. seurojen tukeminen, sairaaloihin tarvittavien kalustohankintojen tukeminen, sotaveteraanien auttaminen, vanhusten kotien kunnostaminen, Auta lasta – auta perhettä -keräykset – sekä mitä tahansa itsenäiset klubit keskuudessaan päättävät.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lionsklubi.