Lil Peep

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lil Peep
Gustav Elijah Åhr vuonna 2016.
Gustav Elijah Åhr vuonna 2016.
Henkilötiedot
Syntynyt1. marraskuuta 1996
Allentown, Pennsylvania, Yhdysvallat
Kuollut15. marraskuuta 2017 (21 vuotta)
Tucson, Arizona, Yhdysvallat
Ammatti rap-artisti, sanoittaja, malli, laulaja, tuottaja
Muusikko
Taiteilijanimi Lil Peep, Hellboi, Trap Goose
Laulukielet englanti
Aktiivisena 2014–2017
Tyylilajit rap, emo rap
Yhtyeet GothBoiClique, Schemaposse
Levy-yhtiöt First Access, Columbia Records, Warner Music Sweden
Aiheesta muualla
Kotisivut

Gustav Elijah Åhr (1. marraskuuta 1996 Pennsylvania, Yhdysvallat15. marraskuuta 2017 Tucson, Arizona, Yhdysvallat[1]), joka tunnettiin taiteilijanimeltä Lil Peep, oli yhdysvaltalainen rap-artisti, laulaja ja sanoittaja. Åhr kuoli 21-vuotiaana vuonna 2017, kuolinsyyksi varmistui myöhemmin jo alun perin epäilty huumeiden, tässä tapauksessa Xanax- ja fentanyylilääkkeiden, yliannostus.[2] Hänessä oli ruotsalaista, irlantilaista ja saksalaista syntyperää.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Åhr syntyi vuonna 1996 Pennsylvaniassa, Yhdysvalloissa ja kasvoi Long Islandilla, New Yorkissa.[3] Kummatkin hänen vanhemmistaan olivat valmistuneet Harvardista ja erosivat Åhrin ollessa teini-ikäinen.[4] Hänen äitinsä Liza Womack on luokanopettaja ja isänsä Karl Johan Åhr yliopiston professori.[5] Hänellä on myös veli, Karl "Oskar" Åhr.[6]

Hänen äitinsä kutsui häntä pienenä Peepiksi, josta tuli hänen taiteilijanimensä.[7]

Åhr kävi Long Beach High Schoolin Lido Beachissa, New Yorkissa, jossa hän kävi oppitunneilla harvoin hyvistä arvosanoista huolimatta. Myöhemmin hän jäi pois lukiosta ja otti online-kursseja suorittaakseen tutkintonsa.[8] Lyhyen ajan päästä hän alkoi lähettämään ensimmäisiä kappaleitaan YouTubeen ja Soundcloudiin.

Åhr muutti 17-vuotiaana Los Angelesiin luodakseen itselleen musiikkiuraa.[9]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkeet (2015–2017)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2015 Åhr julkaisi ensimmäisen mixtapensa Lil Peep Part One, joka sai 4 000 kuuntelua ensimmäisen viikon aikana. Vähän aikaa sen jälkeen hän julkaisi ensimmäisen EP:n, Feelz, ja toisen mixtapen, Live Forever.

Vuonna 2016 Åhr julkaisi kaksi mixtapea, Crybaby ja Hellboy.

Toukokuussa 2017 yhtye Mineral syytti Åhria ja Gab3:tä siitä, että he olivat käyttäneet samplea yhtyeen kappaleesta ”LoveLetterTypewriter” Gaben kappaleessa ”Hollywood Dreaming”, jossa Åhr on mukana, lisensöimättä tai kreditoimatta sitä. Gabe sanoi, että he vain yrittivät ”osoittaa rakkautta” samplella.

Come Over When You're Sober (2017)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2. kesäkuuta 2017 Åhr ilmoitti hänen debyyttialbumistaan Come Over When You're Sober Instagramissa. Albumi sanottiin julkaistavan 11. elokuuta 2017, mutta se julkaistiin pienellä viiveellä 15. elokuuta 2017.

Åhr ilmoitti, että hän tekee Come Over When You're Sober -kiertueen mainostaakseen albumia. Kiertue alkoi 2. elokuuta 2017, ja kiertueen oli tarkoitus päättyä 17. marraskuuta 2017, mutta kiertue keskeytettiin kaksi päivää aikaisemmin Åhrin kuoleman johdosta.

Yhtyeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaliforniaan muutettuaan Åhr tapasi muita räppäreitä, muun muassa Ghostemanen. Varhaisessa vaiheessa hän räppäsi yhtyeessä nimeltä Schemaposse, yhdessä tuottaja JGRXXN:n kanssa.[10] Vuonna 2016 Schemaposse hajosi ja Åhr oli ilman yhtyettä. Hieman Schemapossen hajoamisen jälkeen Åhr liittyi rap-ryhmä GothBoiCliqueen, joka oli jo aloittanut aiemmin.

Falling Down[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2018 julkaistiin kappale nimeltä ”Falling Down”, joka on tehty Åhrin ja saman vuoden kesäkuussa kuolleen artistin XXXTentacionin studioäänityksistä, joita ei oltu aikaisemmin julkaistu. Kappaleesta tuli nopeasti hitti.

Come Over When You’re Sober Pt. 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

9. marraskuuta 2018 julkaistiin toinen osa Åhrin aiemmin julkaistusta Come Over When You’re Sober -albumista.[11]

Everybody's everything[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

15. marraskuuta 2019, tasan kaksi vuotta Åhrin kuoleman jälkeen, albumi Everybody's everything julkaistiin. Albumiin on kerätty uusia ja ennen julkaisemattomia kappaleita. Samana päivänä julkaistiin myös Everybody's everything -dokumentti, jossa kerrotaan Åhrin elämästä.[12]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2016 Åhr muutti Skid Rowista Echo Parkiin, jossa nauhoitettiin suurin osa hänen musiikistaan. Åhr soitti pasuunaa ja tuubaa. Åhr viittasi usein musiikissaan siihen, että hänellä oli huumeongelmia ja oli maininnut asiasta useissa haastatteluissakin. Hän kertoi, ettei ostanut huumeita vaan sai niitä ilmaiseksi.

Åhr kertoi olevansa biseksuaali Twitterissä elokuussa 2017.[13] Hän ei kuitenkaan koskaan ollut julkisesti parisuhteessa miehen kanssa. Hän on julkisesti tapaillut tai seurustellut seuraavien naisten kanssa: Bella Thorne, Layla Shapiro ja viimeisempänä Arzaylea Rodriguez, jonka kanssa hän oli yhä yhdessä ennen kuolemaansa.[14]

Åhrin kuoleman jälkeen välit hänen omaistensa ja Rodriguezin välillä tulehtuivat, sillä omaiset syyttivät Rodriguezia Åhrin kuoleman "rahastuksella". Rodriquez myi omilla sivuillaan Lil Peepin fanipaitoja esimerkiksi painatuksella "fuck xanax" ja väitti tuottojen menevän Åhrin omaisille. Omaiset pyysivät Rodriguezia lopettamaan ja vasta useiden yhteydenottojen ja asianajajan avulla Rodriguez lopetti tuotteiden myynnin.

Åhr otti ensimmäisen tatuointinsa 14-vuotiaana. Silloin hän tatuoi käteensä äitinsä syntymäpäivän, jottei tämä suuttuisi niin paljoa. Hänen ensimmäinen tatuointi naamassa oli särkynyt sydän. Hän otti sen, koska tiesi, että tatuointi naamassa estää saamasta jotain töitä jolloin hänen oli pakko keskittyä musiikkiuraansa. Åhr sanoi, että tatuoinnit ovat osa häntä.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

15. marraskuuta 2017 Åhr löydettiin kuolleena keikkabussissa, kun hänen managerinsa meni tarkistamaan, onko hän valmiina esiintymään.[15] Kuolinsyyksi vahvistui huumeiden yliannostus, tässä tapauksessa fentanyylillä päällystettyjen Xanax-lääkkeiden yliannostus.[16] Poliisi oli saanut tietoja, että joku olisi antanut Åhrille päällystettyjä pillereitä. Poliisit löysivät bussista lukuisia rauhoittavia lääkkeitä, marihuanaa ja valkeaa jauhetta. Åhrin elimistöstä löydettiin myös muun muassa kokaiinia ja marihuanaa, muttei viitteitä alkoholista.[17]

Lil Peep julkaisi Instagramiin tunteja ennen kuolemaansa monta kuvaa, joissa hän kertoi ottaneensa kuusi Xanax-tablettia. Videolla myös näkyy, kun hän tiputtaa tabletin suuhunsa. Hän julkaisi kuvan tekstillä ”When I die, you’ll love me” sekä muita videoita ja kuvia. Hän julkaisi myös videon, jonka kuvatekstinä oli:[18]

I just wanna be everybody's everything I want too much from people but then I don't want anything from them at the same time u feel me I don't let people help me but I need help but not when I have my pills but that's temporary one day maybe I won't die young and I'll be happy? What is happy I always have happiness for like 10 seconds and then it's gone. I'm getting so tired of this.

Everybody's everything -albumi ja dokumentti saivat nimensä tästä tekstistä.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lil Peepin diskografia

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Courtesy Adam Degross: Remembering Gustav Ahr Herald Community Newspapers. 18.12.2017. Viitattu 21.9.2018. (englanniksi)
 2. 21-vuotias räppäri löytyi kuolleena keikkabussista - kuolinsyynä huumeet Iltalehti. Viitattu 1.1.2018.
 3. Bartleet, Larry: Lil Peep: the story of the late 21-year-old dubbed “lo-fi rap’s Kurt Cobain” NME. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 4. Lil Peep: the story of the late 21-year-old dubbed “lo-fi rap’s Kurt Cobain” NIM. Viitattu 1.1.2018.
 5. Miller, Matt: You Might Not Have Known Lil Peep, but He Represented a New Generation of Rap Esquire. Viitattu .9.2020. (englanniksi)
 6. Bowman, Lisa: Lil Peep’s brother calls his death an accident: “He was super happy” NME. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 7. Garland, Emma: A First Date in a Cemetery with Lil Peep Vice. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 8. Joyce, Colin: Meet Lil Peep, All-American Reject The Fader. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 9. Lil Peep Has Died at Age 21 Vice. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 10. Drake, David: Lil Peep: 1996 - 2017 The Outline. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 11. Strauss, Matthew: Lil Peep New Album Announced, Video for New Song Released: Watch Pitchfork. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 12. Smith, Nathan: Lil PeepEVERYBODY’S EVERYTHING Pitchfork. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 13. Tenreyro, Tatiana: https://www.billboard.com/articles/columns/hip-hop/8039377/lil-peep-career-timeline Billboard. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 14. Peisner, David: The Tragedy and Torment of Lil Peep Rolling Stone. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 15. Brown, August: Lil Peep, hero to the emo and hip-hop scenes, dies of suspected overdose at 21 Los Angeles Times. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 16. Shepherd, Jack: Lil Peep cause of death revealed by coroner The Independent. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 17. Nelson, Jeff: Lil Peep Died of Toxic Fentanyl-Xanax Overdose: Report People. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 18. Beaumont-Thomas, Ben: The death of Lil Peep: how the US prescription drug epidemic is changing hip-hop The Guardian. Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)