Likani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Likanin palatsi.

Likani (georg. ლიკანი) on kaupunkityyppinen taajama Georgiassa Samtskhe-Džavakhetin hallintoalueella Bordžomin piirikunnassa. Se sijaitsee Bordžomin kaupungin länsireunalla Bordžomin rotkossa noin 160 kilometrin päässä maan pääkaupungista Tbilisistä. Likani sijaitsee Bordžomi-Kharagaulin kansallispuiston vieressä, ja se on suosittu vuoristokylpyläpaikkakunta.

Talvet ovat Likanissa leutoja eivätkä kovin lumisia, ja keskilämpötila on -2,0 astetta celsiusta. Kesät ovat lämpimiä, ja keskilämpötila on 20–25 astetta. Likanin puistoa, suosittua virkistysaluetta, hallitsevat tammet ja havupuulehdot, ja puistossa on Bordžomin lähdettä muistuttavia mineraalivesilähteitä.

Likanin merkittäviin maamerkkeihin kuuluvat kolmilaivainen basilikakirkko 700–800-luvuilta ja Romanovien palatsi vuosilta 1892–1895. Idean jälkimmäiseen sai Léon Benois ja palatsin suunnitteli Leopold Bilfeldt. Se rakennettiin Mtkvari-joen rannalle suurherttua Nikolai Mihailovitš Romanovin kesäkartanoksi. Neuvostokaudella Likanin residenssi siirtyi valtion omaisuudeksi, ja siellä kävi keskeisiä neuvostohallinnon henkilöitä, mukaan lukien Josif Stalin. Uudelleen itsenäistyneessä Georgiassa palatsi toimii Georgian presidentin kesäresidenssinä. Kazakstanin valtion omistama energiayhtiö KazMunayGas osti loput Likanin virkistysalueesta, mukaan lukien neuvostokauden parantolan, huhtikuussa 2006.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kazakh company buys large, well-known holiday complex in Georgia. UNOMIG Latest Headlines. 13. huhtikuuta 2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]