Liettuan talonpoikien kansallinen liitto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liettuan talonpoikien kansallinen liitto
Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga

Lithuanian peasants popular union logo.png

Perustettu 2006 (nykyinen nimi)
Johto Kazimira Prunskienė pj.
Kansanedustajat 3
Kotisivu lvls.lt

Liettuan talonpoikien kansallinen liitto (liett. Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga, LVLS) on konservatismia edustava keskusta-oikeistolainen liettualainen puolue. Puolueen puheenjohtajana toimii maan entinen pääministeri Kazimira Prunskienė.

Puolue sai nykyisen nimensä vuonna 2006. Se tunnettiin aiemmin nimellä Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos (suom. Talonpoikien ja uusien demokraattisten puolueiden liitto). Aikaisempi nimi syntyi puolueen ollessa vaaliliitossa Liettuan talonpoikien puolueen ja Uuden demokraattisen puolueen kanssa, jotka molemmat myöhemmin yhdistyivät puolueeseen.

Vuoden 2004 europarlamenttivaaleissa puolue sai 7,4 % äänistä ja yhden europarlamentaarikon Unioni kansakuntien Euroopan puolesta -ryhmään. Presidentinvaalissa 2004 puheenjohtaja Prunskienė sai ensimmäisellä kierroksella 21,4 % äänistä. Toisella kierroksella häntä kannatti 47,4 % äänestäneistä, ja hän hävisi vaalin Valdas Adamkusille. Parlamenttivaaleissa 2004 puolue sai 6,6 % kannatuksen ja 10 paikkaa Seimasiin.

Parlamenttivaaleissa 2008 puolue menetti runsaasti kannatustaan, ja se sai vain 3,74 % äänistä ja näin kolme paikkaa parlamenttiin. Kannatuksen menetys jatkui europarlamenttivaaleissa 2009, kun puoulue sai vain 1,82 % äänistä ja menetti Euroopan parlamentissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]