Levyviiksihai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Levyviiksihai
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Lahko: Partahaikalat Orectolobiformes
Heimo: Viiksihait Ginglymostomatidae
Suku: Pseudoginglymostoma
Laji: brevicaudatum
Kaksiosainen nimi

Pseudoginglymostoma brevicaudatum
(Günther in Playfair & Günther, 1867)

Katso myös

  Levyviiksihai Wikispeciesissä
  Levyviiksihai Commonsissa

Levyviiksihai (Pseudoginglymostoma brevicaudatum) on viiksihaihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan uhanalaisena itäisen Afrikan rannikkoalueilta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levyviiksihai voi kasvaa suurimmillaan 75 cm pitkäksi ja koiras on hieman naarasta kookkaampi. Väriltään se on selästään tumman ruskea ja vatsastaan vaalea. Pää on leveä ja litteähkö. Kuonossa on lyhyet viikset. Levyviiksihain rinta- ja vatsaevät ovat kolmiomaiset ja selkäevät sijaitsevat ruumiin takaosassa. Lajin pyrstö on melamainen.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levyviiksihaita tavataan rannikkoalueilta Keniasta Tansaniaan ja Madagaskarin ympäristöstä sekä mahdollisesti myös Mauritiukselta ja Seychelleiltä. Levyviiksihai elää koralliriutoilla ja liikkuu usein lähellä pohjaa. Sen elintavat ovat huonosti tunnettuja ja se on todennäköisesti yöaktiivinen. Ravintoa ovat kalat, äyriäiset ja nilviäiset. Kala on todennäköisesti ovipaarinen.[1][2][3] Levyviiksihai oli yleinen vielä 1970-luvulla, mutta sen kanta on vähentynyt voimakkaasti. Kantaa uhkaa kalastus muun muassa verkoilla, pitkällä siimalla ja trooleilla sekä koralliriuttojen häviäminen. Laji luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi.[1]

Levyviiksihai voi menestyä yleisöakvaarioissa, mutta sitä pidetään niissä harvoin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Pollom, R., Bennett, R., Jabado, R.W., Kuguru, B. & Samoilys, M.: Pseudoginglymostoma brevicaudatum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  2. a b Pseudoginglymostoma brevicaudatum (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  3. a b c Ginglymostoma brevicaudatum Food and Agriculture Organization of the United Nations. Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)