Levi Strauss & Co.

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Levi's-farmarien tuotemerkki.

Levi Strauss & Co. on alkuperäinen farmarihousujen eli denim-kankaasta tehtyjen useimmiten siniseksi värjättyjen housujen kehittäjä. Levi’s on yksi kolmesta suuresta farmarien valmistajasta Leen ja Wranglerin ohella.

Sanfranciscolaisen kauppiaan Levi Straussin asiakas räätäli Jacob Davis Nevadan Renosta sai 1872 idean vahvistaa farmarihousuja repeämiselle alttiista kohdista kupariniiteillä. Kestävien housujen suosio oli suuri ja Davis tajusi tehneensä tärkeän keksinnön. Davisilla ei ollut varaa hakea patenttia keksinnölleen yksin, joten hän ehdotti yhteistyötä Levi Straussille, ja he hakivat patentin yhdessä. He saivat patentin vuonna 1873 ja tuotanto alkoi ripeästi. Davis vastasi tuotannosta ja Levi Straussin yritys Levi Strauss & Co valmisti housut.

Levi’s-farmarien tunnettu tuotemerkki syntyi 1880-luvun lopussa. Siinä kaksi hevosta yrittää repiä housuja rikki. Tämä kuva painettiin pienelle nahanpalalle ja se kiinnitettiin farmarien vyötäröön.

Levi’s-yhtiön ykkösfarmarien mallinumero oli 501. Halvempi malli oli mallinumeroltaan 201. Muitakin mallinumeroita oli. Farmaripuseroiden teon Levi’s aloitti jo 1800-luvulla ja myös niistä tuli menestys.

Kun farmarihousujen patentti meni umpeen 1890 alkoi Yhdysvalloissa tiukka kilpailu eri valmistajien välillä. Levi’s oli jo ehtinyt valloittaa Yhdysvaltain länsirannikon, mutta keskilännen ja itärannikon valloitti Lee.

Levi’s-yhtiön muita tuotemerkkejä on Dockers ja Levi Strauss Signature. Dockers tekee ei-denimkankaisia asuja niin miehille kuin naisille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]