Letto (Oulu)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Letontietä Koivukarintien risteyksestä etelään päin (Limingan suuntaan) katsottuna.
Viitta Oulun Sotaveteraanien Koivukarin majalle Letontien ja Koivukarintien risteyksessä.

Letto on Oulun kaupungissa Oulunsalon suuralueella Kylänpuolen kaupunginosassa sijaitseva haja-asutusalue. Alue sijaitsee noin viisi kilometriä Oulunsalon kirkonkylältä etelän suuntaan.

Aikaisemmin osa Leton alueesta kuului Kempeleen kuntaan. Vuonna 2003 Valtioneuvoston tekemässä kuntajakomuutoksessa Kempeleeseen kuulunut alueosa liitettiin tuolloiseen Oulunsalon kuntaan.[1] Vuoden 2013 alussa Oulunsalon kunnan lakkautettua Letosta tuli osa Oulun kaupunkia. Alue rajoittuu pohjoisessa Kylänpuoleen, idässä Kempeleen kunnanrajalle, lännessä Perämereen sekä etelässä Limingan kunnanrajalle, ja siellä olevaan Järvenpään haja-asutusalueeseen.

Letto sijaitsee Liminganlahden koilliskulmalla, joka on aajojen ruovikoiden reunustama matalikko ja suistoalue. Alue on on tärkeä muuttolintujen kerääntymis- ja pesimäalue. Varsinkin rantapellot ovat erityisesti kevään aikaan tärkeitä ruokailualueita monille muuttolinnuille.

Leton Papinkarissa sijaitsee lintutorni.[2][3] Kempeleen Sarkkirannasta lähtee talvisin Lettoon latu.[4]

Alueen päätieyhteys on Letontie, joka on soratie. Tie lähtee Kylänpuolentieltä ja etenee Limingan kunnan puolelle Järvenpään, Tupoksen ja Selkämaan kyliin. Letontie on vaihtoehtoinen oikotieyhteys Limingasta Oulun lentoasemalle.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valtioneuvoston päätös kuntajaon eheyttämisestä Oulunsalon, Kempeleen, Muhoksen ja Ylikiimingin kunnat sekä Oulun kaupungin käsittävällä alueella Finlex. 12.6.2003. Viitattu 18.10.2010.
  2. Tiiraile haukkana – Liminganlahden lintutornit ja linnut Liminganlahti.fi. Viitattu 24.9.2016.
  3. Oulun seudun lintutornit – tähystä tornista tavi tai tylli (pdf) Oulun seudun ympäristötoimi. Viitattu 24.9.2016.
  4. Sarkkirannan urheilukeskus Kempeleen kunta. Viitattu 24.9.2016.
  5. Liminganlahden osayleiskaava (pdf) (s. 32) 30.10.2010. Limingan kunta. Viitattu 3.4.2013.