Lepakkolinna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lepakkolinna
Elokuvan tunnusteksti
Elokuvan tunnusteksti
Ohjaaja Vesa Nuotio
Ismo Sajakorpi
Käsikirjoittaja Ismo Sajakorpi
Säveltäjä Markku Johansson, George de Godzinsky
Lavastaja Reino Helkesalo
Pääosat Georg Dolivo
Ilkka Hemming
Maija Lokka
Martti Liimo
Risto Mäkelä
Ismo Sajakorpi
Matti Siitonen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Mainostelevisio
Ensi-ilta 29. maaliskuuta 1980 (ensiesitys)
Kesto noin 50 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb

Lepakkolinna on suomalainen MTV:n tuottama vuonna 1980 valmistunut kauhua, komediaa ja musiikkia sisältävä televisioelokuva. Elokuvan ohjasivat Vesa Nuotio ja Ismo Sajakorpi, joka myös vastasi käsikirjoituksesta. Pääosia elokuvassa näyttelevät viihderyhmän Kivikasvojen jäsenet Georg Dolivo, Ilkka Hemming, Ismo Sajakorpi ja Matti Siitonen. Draculan palvelija Frakensteinia näytteli koripalloilija Martti Liimo. Televisioelokuva on osa Kivikasvot Show -ohjelmakokonaisuutta. Elokuvassa on perinteisten kohtauksien lisäksi useita musiikkiesityksiä.

Elokuvan esitykset ja vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lepakkolinnassa Georg Dolivon esittämä Kreivi Dracula pelästytti erityisesti nuorempia televisionkatsojia.[1][2]

Televisioelokuva ensiesitettiin televisiossa MTV:llä 29. maaliskuuta 1980.[3] Toinen esityskerta oli MTV3-kanavalla 23. lokakuuta 1999 MTV-Viihteen parhaimmat palat -teemaviikonlopun aikana.[4] Elokuva on myös julkaistu viihderyhmä Kivikasvojen vuonna 2005 julkaistussa DVD-kokoelmassa Kivikausi I–II, jonka julkaisijana toimi Pan Vision.[5][6]

Lepakkolinnan sisäkohtaukset kuvattiin MTV:n studiolla, joihin lavastuksen oli tehnyt Reino Helkesalo.[7] Ulkokohtaukset kuvattiin Suomenlinnassa.[7] Sajakorven kertoman mukaan osa ulkokohtauksista kuvattiin 15 asteen pakkasessa.[7]

Elokuva kohahdutti ja pelästytti ensiesityksen aikaan sen ajan nuorempia television katsojia.[2] Ismo Sajakorven kertoman mukaan Georg Dolivon esittämä Kreivi Dracula oli lapsille ”liian pelottava”.[1] Dolivo on itse kertonut muun muassa tapahtuman, kun hän melko pian elokuvan ensiesityksen jälkeen oli tullut ruokakaupasta, ja kohtasi kadulla kaksi nuorta poikaa, jotka olivat tuijottaneet Dolivoa, jonka seurauksena he kauhistuivat ja juoksivat kirkuen karkuun.[7] Dolivon esittämää Draculaa on verrattu näyttelijä Christopher Leen esittämään Dracula-hahmoon.[1][7]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uudenvuodenaattona 1864 Transylvaniassa vietetään uudenvuodenjuhlaa. Juhlijoiden joukossa on myös pastori Isä Buffo ja ranskalainen tiedemies Pierre Pasteau (viittaus Louis Pasteuriin), jotka ovat lähteneet selvittämään onko Transylvaniassa vampyyreja. Vuoden vaihtuessa vuoteen 1865, samana yönä kyläläiset saavat tiedon, että linnassa asuva vampyyri Kreivi Dracula on purrut erästä naista. Buffo ja Pasteau lähtevät Franz Emmerich Straussin, Sylva Dietrichin ja kamarineidon kanssa selvittämään tapausta. He saapuvat Lepakkolinnaan, jossa tapaavat Kreivi Draculan (Vampyyrin) ja hänen hovimestarinsa Frakensteinin. Ryhmä jää asumaan linnaan ja tutkimaan tapausta.

Ryhmän vierailun aikana ryhmän vieraista Isä Buffo, kamarineito ja Sylva Dietrich joutuvat Kreivi Draculan uhreiksi. Franz selvittää, että vampyyrin saa tapettua lyömällä puuseipään sydämeen. Kreivi Draculan nukkuessa hautaholvissa arkussaan Franz lyö puuseipään. Samaan aikaan Pierre Pasteau keksii valkosipulia sisältävän seerumin, jolla hän saa henkiin Kreivi Draculan uhreiksi joutuneet ryhmäläiset. Pasteaun pelastettua Franzin kanssa ryhmäläiset Kreivi Dracula saapuu hautaholviin, jolloin selviää että arkussa ollut Dracula, johon Franz iski puuseipään olikin vahakuva. Paikalle saapuu juopunut Frakenstein. Dracula vaatii Frakensteinia viemään ryhmäläiset vankilaan odottamaan kuolemaansa, kunnes Franz saa suostuteltua Frakensteinin olla tottelematta Draculaa. Lopulta Dracula ja Frankenstein aloittavat kaksinkamppailun, jonka yhteydessä Pasteau iskee valkosipuliseerumia sisältävän piikin Draculan kylkeen. Tämän seurauksena Dracula liikkuu peruuttaen arkkuunsa, ja kuolee. Elokuvan lopussa Franz kertoo tarinan mitä hänelle ja ryhmän muille jäsenille tapahtui.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosissa
 Georg Dolivo  Kreivi Dracula (vampyyri), Franzin vanhin lapsi  
 Petra Frey  kamarineito  
 Ilkka Hemming  Isä Buffo  
 Maija Lokka  Sylva Dietrich  
 Martti Liimo  Frakenstein  
 Risto Mäkelä  Sigismund Köllö, majatalon isäntä  
 Ismo Sajakorpi  Franz Emmerich Strauss  
 Matti Siitonen  Pierre Pasteau  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Åkman, Erika: Vieläkö muistat Fredin Kivikasvot-yhtyeen? Legendaarinen laulu­ryhmä viihdytti suomalaisia vuosi­kymmenten ajan Ilta-Sanomat. 25.4.2021. Viitattu 31.1.2024.
  2. a b Mattlar, Mikko: Vesa Nuotio ei usko, että Kivikasvojen kaltaista tv-viihdettä enää tehdään, vaikka kysyntää olisi: ”Raha on mennyt jonnekin, juossut pois” Helsingin Sanomat. 15.11.2011. Viitattu 31.1.2024.
  3. Ohjelmatiedot 29.3.1980 Helsingin Sanomissa. Helsingin Sanomat, 29.3.1980, s. 46. Näköislehti, tilaajille. Viitattu 31.1.2024.
  4. Ohjelmatiedot 23.10.1999 (MTV3). Helsingin Sanomat, 23.10.1999. Artikkelin verkkoversio, tilaajille. Viitattu 31.1.2024.
  5. Kivikasvot show. Kivikausi I–II finna.fi. Viitattu 31.1.2024.
  6. Ki­vi­kas­vo­jen dvd tarjoaa ki­vi­kau­tis­ta hul­lut­te­lua Kaleva. 14.12.2005. Viitattu 31.1.2024.
  7. a b c d e Sajakorpi, Ismo: Kivikasvot ja mä – 50 vuotta viihteellä, s. 142. Lepakkolinna-vampyyrioperetti. Jyväskylä: Docendo, 2015. ISBN 978-952-291-159-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]