Leopold Engleitner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leopold Engleitner

Leopold Engleitner (23. heinäkuuta 190521. huhtikuuta 2013[1]) oli itävaltalainen holokaustista pelastunut.

Engleitner liittyi vuonna 1932 Jehovan todistajiin, ja hän joutui toisen maailmansodan vuosiksi keskitysleireille. Jo ennen sotaa hän oli kohdannut Itävallassa uskonnollista vainoa.

Engleitner tuli tunnetuksi vasta myöhemmin. Engleitner luennoi yliopistoissa Saksassa, Italiassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Bernhard Rammerstorfer teki vuonna 1999 hänen elämästään kirjan ja elokuvan Nein statt Ja und Amen.

Engleitnerin elämää käsittelevä teos käännettiin vuonna 2004 englanniksi nimellä Unbroken Will. Engleitner teki tämän yhteydessä Yhdysvaltain-kiertueen, ja hän esiintyi muun muassa United States Holocaust Memorial Museumissa, Columbian yliopistossa ja Simon Wiesenthal -keskuksessa.

Engleitner teki vuonna 2006 toisen kiertueen Yhdysvalloissa. Vuonna 2005 Rammerstorfer julkaisi hänestä dokumentin Nein statt Ja und Amen – 100 Jahre ungebrochener Wille, ja vuonna 2007 käännettiin ranskaksi Une volonté de fer. Itävallan presidentti Heinz Fischer myönsi Engleitnerille Itävallan tasavallan kultaisen ansiomitalin (Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich (1952)).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.