Leila ja Annukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Leila ja Annukka oli yksi radiokanava YleX:n ja sitä edeltäneen Radiomafian suosituimmista ohjelmista. Vuonna 1997 kuuntelijat äänestivät ohjelman Radiomafian suosituimmaksi. Ohjelma alkoi vuonna 1995 ja jatkui vuoden 2003 loppuun, jolloin se YleX:n kanavauudistuksen myötä poistui ohjelmistosta. Tekijöiden todellista henkilöllisyyttä ei ole vahvistettu, mutta ohjelman paluun 2012 yhteydessä tekijöiksi mainittiin Johanna Reenkola, Tiina Siikasaari ja Kim Wirtanen.[1]

Leila ja Annukka tekivät paluun uusilla jaksoilla Elisa Kirja -palvelussa huhtikuussa 2012.[2] Kesän 2012 aikana julkaistiin kuusi uutta ja kaksi uudelleen tallennettua jaksoa. Tämän jälkeen sarjan luojat ilmoittivat Facebook-sivullaan, että Leilan ja Annukan tarina on toistaiseksi päättynyt viimeisen, lentokentälle sijoittuneen jakson jälkeen: "Leila sai Annukan koneeseen kyllä. Annukka pääsi lentokoneessa tutustumaan ohjaamoon (käyttämällä viattoman tyttömäistä ääntään ja räpsyttelevää vasikankatsettaan). Ohjaamossa hän ja juuri eronnut lentokapteeni Pynnönen rakastuivat toisiinsa ja Annukka lensi samalla koneella takaisin Suomeen. Leila jäi yksin Roomaan, palasi linnalleen, löysi kadoksissa olleen Moschinon sifonkimekkonsa tyhjästä viinikellarista ja asettui taloksi. Leila päätti laajentaa viinikellaria ja palkkasi hommaan kolme näppärää ja jaksavaa 20–23-vuotiasta muuraria Toscanan maaseudulta. Joten: naisten tiet erosivat jälleen, eli uusia jaksoja ei ole tulossa."

Huumorisarjan tähdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leila Penelope Makkonen (s. 1965, äänenä Johanna Reenkola) ja Annukka Hellä Aina Ilona Ahlqvist (s. 1966, äänenä Tiina Siikasaari) ovat toistensa parhaat ystävät, jotka tapasivat toisensa vuonna 1995 Annukan seurustellessa Leilan alkoholisoituneen muusikkoveljen Arton kanssa. Ohjelmassa käsiteltiin ajankohtaisia asioita kahdesta näkökulmasta: Leilan itsevarmasta ja kaikkitietävästä vinkkelistä sekä Annukan herkästä ja viattomammasta perspektiivistä. Leila oli rikas ja tumma vamppityyppi, lohjalaisen kunnanjohtajan tytär ja miljoonaperijätär, joka oli ollut sängyssä yli tuhannen miehen kanssa. Vaalea, naiivi ja sinisilmäinen Annukka oli köyhän elimäkeläisen maatilan ainoa tytär, jonka lapsuus oli isän mielenterveysongelmien vuoksi myrskyisä. Sarjan viimeisenä vuonna Annukka sai myös tyttären, Annabella Millastiinan, jonka nimi tosin ensin vaihteli Caroline Castehelmestä Salliin ja Millaan.

Ihmissuhteista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leilan ja Annukan ihmissuhteet olivat kautta sarjan värikkäitä. Annukka kokeili avoliittoa Arton, Askon, Veskun (Annabella Millastiinan isä), Akin ja Ramin kanssa sekä avioitui Tapsan, Riston sekä Eeliksen kanssa. Leila päätyi avioon sarjan aikana kaksi kertaa; Jyrkin ja Lennartin kanssa, mutta ennen sarjan alkamista hän oli ollut jo kerran naimisissa. Sarjassa esiintyivät silloin tällöin myös Annukan eläimet, ennen kaikkea Regina-koira, joka osasi piirtää, laulaa ja melkein puhuakin.

TV ja kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leila ja Annukka vierailivat myös Ylen Ekoisti- ja Lauantaivekkari-ohjelmissa ja MTV3:n Kokkisota-ohjelmassa sekä julkaisivat CD:n Aamusta iltaan, joka sisälsi kolme ohjelman jaksoa. Leila ja Annukka saivat aikaan myös seitsemän kirjaa:

  • Täydessä tällingissä (Otava, 1998)
  • Melua mekossa (Otava, 1999 - äänikirja: 2022, lukijoina alkuperäiset äänet)
  • Sen pituinen se (Otava, 2000 - äänikirja: 2022, lukijoina alkuperäiset äänet)
  • Tanssii kaikkien kanssa (Otava, 2001)
  • Kurvit suoriksi (Otava, 2002)
  • Läpeensä tyytyväiset (Otava, 2003)
  • Edestä ja takaa – kootuimmat ajatukset (kokoelma edellä mainituista) (Otava, 2004).

Radiossa sarjan viimeinen jakso esitettiin 28. joulukuuta 2003.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sisättö, Vesa & Halme, Jukka: Kotimaisia pakinoitsijoita, s. 81–82. Helsinki: BTJ Finland, 2013. ISBN 978-952-692-979-1.
  2. Leila ja Annukka − Comeback 2012Facebook (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]