Leikkivä ihminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leikkivä Ihminen: Yritys kulttuurin leikkiaineksen määrittelemiseksi
Homo ludens: Vom Ursprung der Kultur im Spiel
Ranskankielisen painoksen kansi
Ranskankielisen painoksen kansi
Alkuperäisteos
Kirjailija Johan Huizinga
Kieli hollanti
Kustantaja Wolters-Noordhoff
Julkaistu 1938
Suomennos
Suomentaja Sirkka Salomaa
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1947
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Leikkivä ihminen (Homo Ludens) on Johan Huizingan vuonna 1938 kirjoittama kirja leikin roolista kulttuurissa. Huizinga käsittelee kirjassa leikin roolia sellaisilla kulttuurin alueilla kuin laki, sota, runous, filosofia ja taide. Huizinga tulkitsee leikin ja pelien olevan olennainen osa kulttuuria.[1] Leikkivä ihminen on tärkeä teos leikin ja pelien tutkimuksen historiassa.

Huizinga esittää Leikkivässä ihmisessä leikin olevan keskeinen osa kulttuurin syntyä. Hän käy läpi esimerkkejä uskonnosta, laista, runoudesta, sodasta, filosofiasta ja taiteesta ja osoittaa, miten niissä kaikissa on leikkisiä piirteitä. Myös eri kielten leikki-sanojen analyysi on keskeinen osa Leikkivää ihmistä.

Huizinga esittää teoksessa taikapiirin käsitteen, kuvaillen leikin tapahtuvan erillään arkisesta elämästä. Taikapiiri tarkoittaa hänen kuvauksessaan rajaa leikin ja muun maailman välillä.

Leikkivällä ihmisellä oli merkittävä vaikutus ranskalaisen sosiologi Roger Caillois'n kirjoituksiin leikistä. Myös saksalainen teologi Hugo Rahner kiinnostui ajatuksesta kuinka leikillä voi ilmaista uskonnollisia tuntemuksia.

  • Leikkivä ihminen: Yritys kulttuurin leikkiaineksen määrittelemiseksi. Suomentanut Sirkka Salomaa. 3. painos. WSOY, 1984. ISBN 951-0-12156-8.
  • Leikkivä ihminen: Yritys kulttuurin leikkiaineksen määrittelemiseksi. Suomentanut Sirkka Salomaa. 2. painos. WSOY, 1967.
  • Leikkivä ihminen: Yritys kulttuurin leikkiaineksen määrittelemiseksi. Suomentanut Sirkka Salomaa. 1. painos. WSOY, 1947.
  1. Otavan Suuri Ensyklopedia, 5. osa (kriminologia-makuaisti). Art. Leikki, s. 3625. Otava 1978, ISBN 951-1-04827-9
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.