Lehtosara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lehtosara
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Yksisirkkaiset
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: sylvatica
Kaksiosainen nimi

Carex sylvatica
Huds.

Katso myös

  Lehtosara Wikispeciesissä
  Lehtosara Commonsissa

Lehtosara eli metsäsara (Carex sylvatica) on lehtimetsissä kasvava sarojen sukuun kuuluva sarakasvi. Se kasvaa 15–70 senttimetriä korkeaksi.

Lehtosaran varsi on ohut ja nuokkuva. Tyvitupet ovat vaaleanruskeat. Lehdet ovat leveydeltään 3–7 millimetriä. Lehtosaran kukinnossa on yksi hedetähkä ja 3–5 harsua emitähkää. Alemmat tähkät ovat pitkäperäiset ja nuokkuvat. Tähkäsuomut ja pullakot ovat vaaleanvihreitä. Pullakoiden suuota on melko pitkä ja lovikärkinen.[1]

Lehtosaran levinneisyysaluetta on Keski- ja Itä-Eurooppa sekä paikoin Aasia.[2] Suomessa lehtosara on uusi satunnaiskasvi, joka on löydetty ensimmäisen kerran Ahvenanmaalta vuonna 2001. Sen jälkeen kasvia on havaittu myös Kotkassa, Kouvolassa, Pietarsaaressa ja Kemissä. Useat kasvupaikat liittyvät ulkomailta Suomeen tuotuun raakapuuhun.[3][4]

  1. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 798. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. Den virtuella floran: Skogsstarr (Carex sylvatica): Levinneisyys Maan pohjoispuolella. (ruotsiksi)
  3. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2022: Levinneisyyskartat (Lehtosaran levinneisyys Suomessa) 2023. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo.
  4. Suomen Lajitietokeskus: Lehtosara – Carex sylvatica

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]