Le Tigre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Le Tigre
LeTigre1.jpg
Tiedot
Toiminnassa 1998–2007
Tyylilaji punk rock, elektroninen musiikki, new wave
Kotipaikka New York, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Johanna Fateman
Kathleen Hanna
JD Samson

Entiset jäsenet

Sadie Benning19982001

Levy-yhtiö

Universal Records
Mr. Lady Records

Aiheesta muualla
www.letigreworld.com

Le Tigre on yhdysvaltalainen yhtye, jonka musiikki on sekoitus punkia, elektroa ja new wavea. Le Tigre tunnetaan erittäin poliittisista, feministisistä sanoituksista. Yhtyeen biisi Deceptacon on tunnettu myös Girl Skateboardsin elokuvasta "Yeah Right"

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisenä suunnitelmana oli, että Le Tigre sekoittaisi riot grrrlin politiikkaa ja feminismiä hauskoihin sampleihin ja lo-fi-biitteihin. Yhtye itse julisti olevansa ”underground elektro-feministisiä performanssitaiteilijoita” yhdistäen esiintymisissään visuaalisuutta, musiikkia ja tanssia.

Yhtyeen perustivat vuonna 1998 Johanna Fateman ja Kathleen Hanna, joka oli aiemmin ollut Bikini Kill -yhtyeen laulaja. Mukana oli myös JD Samson, josta tuli yhtyeen varsinainen jäsen, kun Sadie Benning jätti yhtyeen ennen Feminist Sweepstakes -albumin nauhoittamista vuonna 2001. JD oli työskennellyt aiemmin yhtyeen roudarina ja Benningin diakuvien koneenkäyttäjänä ensimmäisen albumin aikaisissa live-esiintymisissä. JD on merkittävä homoseksuaalien oikeuksien puolustaja, ja poiminnat ”New Kicks” -kappaleessa ovat tosiasiallisesti mielenosoituksesta, jonka JD itse nauhoitti. Kathleen on aktiivinen seksuaalisen hyväksikäytön vastustaja.

”Hot Topic” -kappale yhtyeen ensimmäisellä albumilla on kunnianosoitus kaikille kuvataiteilijoille, muusikoille, kirjailijoille, feministeille ja muille, jotka ovat inspiroineet heitä. Näitä ovat esimerkiksi Yoko Ono, Cibo Matto, Aretha Franklin, Vaginal Davis, Yayoi Kusama, John Cassavetes, Sleater-Kinney, Billy Tipton, James Baldwin ja Jean Genet. Vastaavasti kappale ”FYR” Feminist Sweepstakes -albumilta on kunnioituksenosoitus asioille, jotka tuotiin esiin Shulamith Firestonen Fifty Years of Ridicule'ssa hänen vuonna 1970 julkaistussa feministisessä teoksessaan The Dialectic of Sex.

Le Tigren kaksi ensimmäistä levytystä julkaisi riippumaton levy-yhtiö Mr. Lady Records, jota pyörittävät The Butchiesin Kaia Wilson ja taiteilija Tammy Rae Carland. Feminist Sweepstakes (2001) tuli ulos Chicks on Speedin levy-yhtiön kautta. This Island -albumi (2004) oli Le Tigren ensimmäinen suurella yhtiöllä (Universal/Strummer). The Carsin Ric Ocasek tuotti sille yhden kappaleen, ”Tell You Now”. Vielä Universalin kanssa tehdyn sopimuksen jälkeenkin Le Tigre jatkoi työskentelyä itsenäisten levy-yhtiöiden kanssa. Vuonna 2005 he julkaisivat This Island Remixes -äänitteen Chicks on Speedin kanssa.

Vuoden 2007 alusta yhtye päätti jäädä pitkälle tauolle.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • From the Desk of Mr. Lady (2001)
  • This Island Remixes Volume 1
  • This Island Remixes Volume 2

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hot Topic (1999)
  • Remix (2003)
  • Standing in the Way of Control (yhdessä The Gossipin kanssa, 2005)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]