Shulamith Firestone

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Shulamith (Shulie) Firestone (s. 1945 Ottawa, Kanada - elokuu 2012[1]) oli kanadalaissyntyinen feministi. Hän oli radikaalifeminismin syntyvaiheiden keskeisiä henkilöitä ja oli perustamassa järjestöjä New York Radical Women, Redstockings ja New York Radical Feminists. Hänen teoksensa The Dialectic of Sex: The Case for Feminist Revolution ilmestyi 1970.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Firestonen sisko Tirzah Firestone on rabbi.[2] Firestone opiskeli Telshe Yeshivan Yavneyassa Washingtonin yliopistossa ja Art Institute of Chicagossa, jossa hän suoritti BFA-tutkinnon taidemaalauksessa. Chicagossa opiskellessaan hän oli aiheena dokumenttielokuvassa, jota ei ole esitetty. Elokuvan löysi kuitenkin 1990-luvulla kokeellisten elokuvien tekijä Elisabeth Subrin, joka teki sen pohjalta uuden elokuvan kuva kuvalta, ja Firestonea esitti siinä nuori näyttelijä. Elokuva on esitetty 1997 nimellä Shulie.

Asuessaan Chicagossa Firestone perusti Jo Freemanin kanssa Westside Group (Chicago Women's Liberation Unionin edeltäjän). Lokakuussa 1967 hän muutti New Yorkiin osallistuakseen New York Radical Womenin perustamiseen. Kun NYRW hajosi, Firestone ja Ellen Willis perustivat helmikuussa 1969 radikaalifeministien ryhmän Redstockings. Firestone irtautui Redstockingsista (nimi viittaa 1800-luvun naisälykköjen sinisukkiin) 1969 osallistuakseen New York Radical Feminists -järjestön perustamiseen.

Teoksen The Dialectic of Sex ilmestyttyä 1970 Firestone oli luopunut poliittisesta toiminnasta. Vuonna 1998 häneltä ilmestyi teos Airless Spaces, joka on kuvaus elämästä psykiatrisessa hoitolaitoksessa ja sen ulkopuolella.

Firestone löytyi kuolleena 28. elokuuta 2012 mutta kuolinpäivä ei ole tiedossa toistaiseksi.[1]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Shulamith Firestone, The Villager
  2. Tirzah Firestone

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Shulamith Firestone -sitaatteja. (englanniksi)