Le Figaro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Le Figaro
Le Figaron etusivu vuodelta 1914.
Le Figaron etusivu vuodelta 1914.
Lehtityyppi päivälehti
Kustantaja Serge Dassault
Julkaisija Dassault Group
ISSN ISSN 0182-5852
Levikki 358 000
Perustettu 1826
Päätoimittaja Étienne Mougeotte
Sitoutuneisuus keskusta-oikeistolainen
Kotikunta Pariisi
Kotimaa Ranska
Ilmestymistiheys päivittäin
Kieli ranska
Aiheesta muualla
OCLC
www.lefigaro.fr

Le Figaro on ranskalainen Pariisissa päivittäin ilmestyvä konservatiivinen sanomalehti.

Lehti perustettiin 1826 satiirisena viikkolehtenä ja nimettiin Pierre Beaumarchais'n näytelmän Figaron häät mukaan. Myös lehden motto "Sans la liberté de blâmer, il n'est point d'éloge flatteur - Ilman vapautta arvostella ei ole aitoa ylistystäkään" on peräisin Figaron häistä. Keskusta-oikeistolainen lehti on yleisesti tukenut UMP-puoluetta (Union pour un Mouvement Populaire) ja sen edeltäjiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Le Figaro alkoi ilmestyä päivittäin 16. marraskuuta 1866 mutta vältteli kiistanalaisia aiheita ja harjoitti itsesensuuria. Lehti oli Ranskan suurin, ja siihen kirjoittivat muun muassa Émile Zola, Alphonse Karr ja Jules Claretie. 16. maaliskuuta 1914 entisen pääministeri Joseph Caillauxn vaimo Henriette Caillaux murhasi Le Figaron päätoimittajan Gaston Calmetten hänen julkaistua kirjeen, joka kyseenalaisti pääministerin rehellisyyden.

Toiseen maailmansotaan mennessä Le Figarosta oli tullut Ranskan merkittävin sanomalehtilähde?. Sodan jälkeen lehdestä on tullut ylemmän keskiluokan äänitorvi.

Vuodesta 2004 lähtien lehden on omistanut Serge Dassault. Suuren lentokonevalmistajan Dassault Aviationin omistajan, pormestarin, hallitsevan UMP-puolueen senaattorin ja saman puolueen kansalliskokousedustaja Olivier Dassaultin isän omistusta suuresta kansallisesta sanomalehdestä on pidetty hyvin ristiriitaisena niin lehden sisä- kuin ulkopuolellakin.

Lehti tuki Nicolas Sarkozyn vaalikampanjaa vuonna 2007.

Lehden levikki on noin 358 000 kappaletta. Päätoimittaja on Étienne Mougeotte.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]