Layla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Layla”
Derek and the Dominos
Singlen tiedot
 Albumilta Layla and Other Assorted Love Songs
 Julkaistu 1972
 Tuottaja(t) Tom Dowd
 Tyylilaji rock
 Kesto 07.04
 Levy-yhtiö Atco Records

Layla” on Derek and the Dominos -yhtyeen kappale, joka julkaistiin yhtyeen ainoalla studioalbumilla Layla and Other Assorted Love Songs vuonna 1970. Kappaleen sävellys- ja sanoitustyöstä vastasivat Eric Clapton ja Jim Gordon.

”Layla” on yksi rockmusiikin kuuluisimmista rakkauslauluista. Kun kappale julkaistiin singlenä vuonna 1970, se ei kuitenkaan yltänyt listoille. Vuonna 1972 se julkaistiin singlenä uudestaan. Tällöin se nousi Yhdysvaltain listan sijalle 10 ja Britannian listan sijalle 7. ”Layla” on edelleen Claptonin tunnetuimpia sävellyksiä. Clapton teki kappaleesta akustisen bluesversion 1990-luvulla.

Clapton poimi Layla-nimen persialaisesta runosta. Runossa mies rakastuu Layla-neitoon, jonka isä järjestää pakkoavioliittoon toisen miehen kanssa. Rakastunut mies menettää järkensä tapahtuneen vuoksi.[1]

Myös Richard Thompson on tehnyt samaan runoon perustuvan rockkappaleen "Layla", ja se on Richard ja Linda Thompsonin vuoden 1978 albumilla First Light (Chrysalis CHR 1177). Thompson on perehtynyt arabian kieleen ja kääntynyt islamin uskoon, ja hänen mukaansa Clapton lausuu nimen hieman väärin: [leila]. Thompson itse lausuu nimen muodossa [laila]. Thompsonin mukaan alkuperäinen "Layla"-runo tunnetaan ja sitä lauletaan kaikkialla Lähi-idässä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Katri Kallionpää: ”Sielulla ei ole sukupuolta”. (Jari Tervon haastattelu Layla-romaanin ilmestyttyä) Helsingin Sanomat, 2.9.2011, nro 239, s. C1. Helsinki: Sanoma.
  2. John Tobler / Pekka Markkula: Riku + Linta / Richard & Linda Thompson: First Light (Chrysalis CHR 1177). (Richard Thompsonin haastattelu / levyarvostelu) Soundi, 1978, 4. vsk, nro 11, s. 16–20 / 66. Pirkkala: Lehtijussi Oy.
Tämä musiikkikappaleeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.