Lauri Leino

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lauri Leino Nummisuutarien kuvauksissa vuonna 1957.

Lauri Leino (21. maaliskuuta 1904 Kuusankoski20. maaliskuuta 1978 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä ja teatterinjohtaja.

Leino toimi näyttelijänä ja ohjaajana useissa teattereissa 1920-luvulta alkaen, muun muassa Joensuun kaupunginteatterissa ja Tampereen Teatterissa. Leino oli myös ansioitunut teatterinjohtaja, ja hän toimi muun muassa Hämeenlinnan kaupunginteatterin johtajana 1950- ja 1960-luvuilla. Hänelle myönnettiin merkittävä Pro Finlandia -mitali vuonna 1963.

Televisiossa Leino esiintyi pääroolissa Konsta Pylkkäsenä sarjassa Havukka-ahon ajattelija (1971), joka perustui Veikko Huovisen samannimiseen romaaniin. Roolista tuli Leinolle leimaa-antava, sillä hän esitti sitä myös radiokuunnelmassa Havukka-ahon ajattelija ja Tampereen Teatterissa. Leino näytteli viidessä elokuvassa, joista merkittävimpiin kuului suutari Topiaan rooli Valentin Vaalan elokuvassa Nummisuutarit (1957).

Näyttelijänä pitkään työskennellyt Leino kuoli 73-vuotiaana vuonna 1978 päivää ennen 74. syntymäpäiväänsä. Vielä samana vuonna Leino nähtiin pienessä sivuroolissa ruotsalais-suomalaisessa yhteiselokuvassa Tuntematon ystävä.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]